Руски председник Владимир Путин говорио је на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“. Руски председник је навео да форум „Валдај“, који традиционално окупља политичаре, научнике, стручњаке и јавне личности из многих земаља света, још једном потврђује висок статус тражене интелектуалне платформе. Тема овогодишње седнице је „Праведна мултиполарност: како осигурати безбедност и развој за све“.

Овогодишње, 20. заседање форума „Валдај“ одржало се у Сочију од 2. до 5. октобра, а у његовом раду учествовало је 140 стручњака, политичара, дипломата и економиста из 42 земље Африке, Евроазије, Северне и Јужне Америке. Путин се традиционално састаје с учесницима „Валдаја“ од оснивања клуба 2004. године.

О Србији и Србима

Путин је ове године говорио о многим важним темама, а између осталог дотакао се и Србије. Упитан да прокоментарише стални притиске на Србију, руски председник је поручио да Срби нису народ које Запад може да сломи и потчини.

Зашто су Срби циљ на западу, ја не разумем. Русија је почетком 1990. година била такође циљ, желели су да се распадне СССР. Србија је била на све спремна и све је хтела, али су били под притиском. И стално прете санкцијама. Много пута сам чуо да су слаба карика и да их треба притиснути. То је парадигма која је створена. Срби нису такав народ. Србија није таква култура – рекао је Владимир Путин.

О Србији и Србима, председник Русије је рекао и следеће:

– Али Срби нису такав нaрод, историја ниje таква, култура није таква. Знате, рећи ћу можда тако тешку ствар. Можете их уништити, али Србе не можете сломити и потчинити – истакао је Путин, те додао да то такође Запад не разуме.

Бомбардовали су Београд, погодили амбасаду Кине, где је ту међународно право?

О међународном праву

Путин је навео да се често могло чути од западних лидера да је систем УН застарео и да не одговара данашњим потребама, посебно у време југословенске кризе, када су, без санкција Савета безбедности УН, земље НАТО бомбардовале Београд.

У нашој новијој историји често смо чули од западних лидера да је систем УН застарео, да не задовољава данашње потребе. Али када је то почело? У време југословенске кризе, САД и њени савезници почели су да бомбардују Београд, немилосрдно и неустрашиво, напали су чак и у амбасаду Кине у Београду – казао је руски председник.

Он је додао да су западни лидери тада тврдили да су принципи УН застарели, зато што су хтели да делују без обзира на међународно право.

Према његовим речима, када је Русија почела да предузима неке акције, они су то назвали срамотом, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.

Али, нажалост, увек је било покушаја да се међународно право прилагоди сопственим интересима. Да ли је ово добро или лоше? Ово је јако лоше. ЕУ и савремено међународне право је застарело и треба га укинути. Треба створити нешто ново – поручио је Путин.

Руски председник се осврнуо и на жртве Донбаса, истакавши да је покренут рат против тог региона, а да мртву децу у Донбасу нико није бројао.

Нико у другим земљама, посебно на Западу, није плакао за мртвима – указао је.

Путин је подсетио да је Русија предлагала да уђе у НАТО, али су они одбили.

Предлог Москве да уђе у НАТО су одбили. Западу, одређеном делу западне елите, увек је потребан непријатељ -истакао је.

Путин на дискусионом форуму „Валдај-2023“ – Фото: Спутњик/Grigory Sysoev

 

Специјална операција

Како је Путин навео, Русија се ангажовала на подршци становника Крима и Севастопоља, није их застрашивала етничким чишћењем у нацистичком духу, нити је покушавала да потчини Донбас бомбардовањем.

Руски председник се дотакао и руске Специјалне војне операције, напоменувши да она има за циљ окончање рата који Запад води већ десет година.

Сви једнострани кораци Запада неизбежно ће наићи на узвратне акције. Русија је највећа земља на свету, не тражи нове земље, а украјинска криза није територијални сукоб – напоменуо је.

САД намећу своју економску линију Европи, наставио је Путин, покушавајући да замене законе неким правилима, назвавши их „некаквим глупостима“.

Стално чујемо: морате, дужни сте, озбиљно вас упозоравамо… Ко сте ви уопште? С којим правом имате некога да упозоравате? – указао је руски председник.

О цивилизацији

Путин је додао да је појам цивилизације за Русију вишеструка појава, да нико од њих није гори ни бољи од других, сви су једнаки, напоменувши да је Русија увек извлачила поуке из историје за будућност, јачајући национално јединство и интегритет.

Како је оценио, човечанство се не креће ка фрагментацији и блоковској конфронтацији, већ пре ка синергији, поручивши да своја цивилзација не сме да се изда, јер то води у хаос.

– На Западу су заборавили шта је компромис, желе да прогурају своје интересе по сваку цену. Видећемо шта ће од тога бити. Нико нема право да влада светом за друге – јасно је поручио руски председник.

Разноликост света треба да буде темељ универзалног развоја, ништа се не може наметнути, оценио је Путин, и додао да Русија жели да живи у отвореном свету, где ће бити различитости и где нико неће подизати вештачке баријере.

Не можете да осигурате безбедност једних на рачун других, хармонија је достижна свима, само треба оставити по страни понос и не гледати на друге као на дивљаке. Ми смо за правду за све. Ера експлоатације било кога је прошлост. Земље и народи су јасно свесни својих интереса и могућности и спремни су да се ослоне на себе – рекао је Путин.

Русија је била, јесте и биће један од темеља светског система, казао је руски лидер, нагласивши да је Русија уверена да ће се мултиполарни свет успоставити.

Русија је спремна на конструктивну интеракцију са свим земљама, али и на оштро супротстављање онима који се залажу за диктатуру. Свет будућности је свет колективних одлука – сматра Путин.

Како је додао, Русија чека појаву здравог разума у Кијеву, док ће за то време бранити своје традиције и вредности.

О новцу и буџету

Путин је изразио уверење да ће Сједињене Државе на крају превазићи застој у подршци Украјини, који је повезан са буџетским проблемима, напоменувши да „ће наћи новац и штампати га више“.

У Европи је економска ситуација много гора него у Сједињеним Државама, велике економије стагнирају. Многи производни погони у Европи се затварају и селе у САД. За Вашингтон штампање новца и разбацивање по свету ништа не кошта, јер само током ковид периода штампали су више од девет билиона долара – додао је Путин, напоменувши да ће Европа помоћи Украјини само на рачун даљег погоршања економије и положаја њених грађана.

Руске границе се нигде не завршавају, а руски свет је генерално глобалан, оценио је председник Русије.

За трећи квартал ове године видимо суфицит у буџету. Руски буџет се добро сналази и сналазиће се у будућности са спровођењем СВО. Потрошња на одбрану је удвостручена, али истовремено имамо буџетски суфицит у овом кварталу изнад 660 милијарди рубаља, ово је здрав буџет. Такође, Русија у потпуности самостално себе снабдева основним врстама хране – указао је.

О употреби нуклеарног оружја

Упитан да прокоментарише употребу нуклеарног оружја од стране Запада, Путин је поручио да је одговор Русије на могући нуклеарни удар на њену територију апсолутно неприхватљив за било ког агресора и да непријатељ неће имати шансе да преживи.

Путин је подсетио да у руској војној доктрини постоје два разлога за могућу употребу нуклеарног оружја: „удар против нас и претња постојању Русије“, истакавши да не види потребу да се снижава праг за примену доктрине.

Нико при здравој памети не би помислио да употреби нуклеарно оружје против Руске Федерације. Ми смо заправо завршили рад на стратешком ракетном систему „сармат“. САД су само потписале документ о забрани тестирања нуклеарног оружја, док га је Москва, за разлику од Вашингтона, потписала и ратификовала. Данас не постоји таква ситуација да било шта угрожава постојање руске државе – казао је Путин и додао да је извршено последње успешно тестирање крстареће ракете „буревесник“.

Руски председник се осврнуо и на украјинску контраоофанзиву, указавши да губици украјинских трупа износе више од 90.000 људи, као и 557 тенкова.

Путин излаже на форуму „Валдај-2023“ – Фото: Спутњик/ Grigory Sysoev

Буђење нацизма и стање у Европи

Путин се дотакао и скандала са украјинским нацистом у канадском парламенту, који је лично истребљивао Јевреје, упитавши „да ли председник канадског парламента хоће да каже да се Холокауст није догодио?“.

Председник парламента није могао да не зна да се тај човек борио за Хитлера, на страни нациста. Ако председник канадског парламента не зна ко је Хитлер, онда је он идиот, а ако зна, а позвао је у парламент есесовца онда је нитков – поручио је.

Како је додао, Русија неће да се намеће Европи и да није она та који затвара врата, већ да Европа ствара гвоздену завесу на сопствену штету.

– Свет се мења, а пењати се кроз прозор и цепати панталоне није најбоља ствар, постоје друга врата. Многи европски лидери, сами Европљани, кажу да је Европа изгубила суверенитет. Русија се у великој мери удаљава од опадајућег европског тржишта ка растућим тржиштима, укључујући Азију – указао је Путин, нагласивши да ће Русија престати да постоји ако не буде суверена.

Он је напоменуо да Европљани руше и кидају своје корене, засноване на хришћанској култури.

Европа ствара гвоздену завесу на сопствену штету

Русија неће да се намеће Европи, која о свом трошку ствара гвоздену завесу ограђујући се од Руске Федерације, поручио је руски председник Владимир Путин.

Моје колеге су управо говориле да се свет мења и пењати се кроз прозор све време, напред-назад, значи поцепати панталоне, а то није паметно. Зашто се пењати кроз прозор, када постоје друга врата – рекао је Путин на састанку Међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Он је додао да, упркос фактору уједињења, Русија неће да се намеће Европи ако она то не жели, преноси РИА Новости. Према његовим речима, покушаји Запада да успостави монополе у свету осуђени су на пропаст.

Свет је превише сложен и разноврстан да би био подређен једној шеми, чак и ако иза тога стоји огромна моћ Запада, акумулирана вековима колонијалне политике – рекао је Путин. Како је навео, Русија у великој мери напушта европско тржиште за растућа тржишта, укључујући Азију.

Желео бих да скренем пажњу на чињеницу да у великој мери напуштамо замируће европско тржиште и повећавамо своје присуство на растућим тржиштима у другим регионима света, укључујући и Азију – рекао је.

Сарадња са Кином

Путин је истакао да сарадња са Кином није изграђена ни против кога и да је конструктивне природе, рекао је руски председник Владимир Путин.

Она има за циљ искључиво постизање позитивног резултата како за Русију и Кину, тако и за наше партнере широм света – рекао је он. Путин је навео да су у Русији, за разлику од Европе, реални приходи становништва порасли за више од 12 одсто.

Имамо проблема, укључујући и оне који се односе на мањак радне снаге. Али ово прате нека друга питања. Но, наши реални расположиви приходи расту. Док су у Европи пали, код нас су порасли за више од 12 одсто – напоменуо је председник Русије. Такође, додао је, незапосленост у Русији достигла је рекордно низак ниво. Он је истакао да је у Русији природно почело реструктурирање привреде.

Ово сматрам важном, фундаменталном појавом у нашој привреди: природно смо започели структурно реструктурирање привреде… оно што смо раније добијали од европских земаља за увоз нам је затворено, а ми смо, као и 2014. године, увели одређена ограничења куповине западних, европских, пре свега пољопривредних добара, били смо принуђени да улажемо новац у развој пољопривредне производње унутар земље – рекао је Путин.

О европској помоћи Украјини

Он је оценио да Европа може помоћи Украјини само на рачун даљег погоршања њене економије и положаја њених грађана.

Расте оптерећење становништва европских земаља… Животни стандард је у паду. Последњих месеци је смањен, по мом мишљењу, за 1,5 одсто – рекао је руски председник. Он је оценио да су одлуке које су донете на самиту Г20 деполитизоване, а то је, како је рекао, заслуга индијског руководства и лично индијског премијера Нарендре Модија.

Политизација Г20 је једноставно сигуран пут ка њеном самоуништењу, а индијско руководство је то успело да избегне и то је свакако успех – рекао је Путин. Индијско руководство је успело да пронађе и постигне баланс поштовања интереса различитих земаља, укључујући и декларацију, нагласио је председник.

Морамо да успоставимо дијалог између свих цивилизација, а то нису једине светске цивилизације, баланс интереса и механизама за одржавање равнотеже – објаснио је Путин. Међународни дискусиони клуб Валдај је удружење водећих страних и руских стручњака из области политичких наука, економије, историје и међународних односа.

Путин говори на форуму Валдај 2022 – Фото: Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via Reuters

Русија није започела рат, већ покушава да га оконча

Сведоци смо велике глобалне мултиполарне промене у свету, наш задатак је изградња новог света, изјавио је руски председник на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Руски председник је истакао да нико није хтео да слуша Русију, а да је ароганција Запада једноставно била ван сваке памети.

Све ове године упозоравамо: овакав приступ не само да води у ћорсокак, већ је испуњен све већом претњом војног сукоба, али нас нису послушали. Просперитет Запада је у великој мери постигнут пљачком целе планете и бескрајном експанзијом. Русија није започела рат у Украјини, већ покушава да га оконча – нагласио је.

Руски председник је навео да форум „Валдај“, који традиционално окупља политичаре, научнике, стручњаке и јавне личности из многих земаља света, још једном потврђује висок статус тражене интелектуалне платформе.

‘Валдајске’ дискусије су увек одраз најважнијих процеса у светској политици 21. века – истакао је.

Према његовим речима, глобални проблеми човечанства захтевају колективна решења, а себичност и уображеност ће довести до ћорсокака.

Током протеклих 20 година у свету су се десиле озбиљне промене. Русија је способна да да огроман допринос новом светском поретку, али су неки погрешно схватили нашу спремност – као потчињавање – нагласио је руски председник.

О резултата истраге о Северном току

Путин је навео да је саботажа Северног тока акт међународног тероризма и да Русији није дозвољено да учествује у истрази.

Резултата истраге о саботажи Северног тока нема и, највероватније их неће бити. Украјинци имају за циљ да оштете Турски ток, покушавају да га нападну, тамо видимо умешаност Енглеза. Остао је само један крак којим гас може да се испоручује Европи, али све зависи од жеље Немачке. Русија је спремна да повећа производњу ЛНГ и изгради нове цевоводе за снабдевање других земаља – напоменуо је Путин.

Он је напоменуо да Русија наставља да испоручује гас преко Украјине, а да Кијев за то „са задовољством“ прима новац.

Вашингтонски регионални комитет не дозвољава Немачкој да почне да добија гас преко преостале линије Северног тока. Русија плаћа Украјини транзит гаса јер је она транзитна земља, ми морамо да испунимо своје обавезе према нашим партнерима – указао је.

Како је додао, одговорни за експлозије Северног тока биће идентификовани, јер „не може се сакрити шило у торби“.

Сједињене Државе су биле заинтересоване за саботажу Северног тока, али чијим рукама су то постигли није много важно – указао је Путин.

О Јерменији и Јерменима

Упитан да прокоментарише изјаву шефа Европског савета Шарла Мишела, да је „Русија наводно издала Јерменију“, Путин је поручио: „У нашем народу кажу – чија би крава мукала, а ваша би ћутала“.

Русија је 15 година нудила Јерменији да направи компромис и врати пет територија Карабаха Азербејџану и задржи две за себе, али они су то одбили. Руске мировне снаге у Карабаху после 2020. године имале су право само да надгледају поштовање примирја, а Јерменија је сама признала Карабах као део Азербејџана – напоменуо је Путин.

Он је додао да када је Карабах прогласио независност, нико га није признао, па чак ни Јерменија, иако је то било чудно.

Јерменија је признала Карабах као део Републике Азербејџан и на тај начин решила то питање. Шта сад да радимо? – упитао је руски председник.

Путин је навео да је из медија сазнао да је Јерменија признала Карабах као део Азербејџана и да тада Москва није била посебно обавештена.

Када ће и на који начин Азербејџан успоставити уставни поредак у Карабаху било је само питање времена. Јерменија не престаје да буде савезник Русије, док смо ми учинили све што је било могуће, а и руски мировњаци су инули бранећи Јермене у тој области – навео је Путин, напоменувши да ако Јерменија остане савезник Русије, Москва је спремна да настави да пружа помоћ Јерменима у Карабаху.

Како је навео, јерменског становништва у Нагорно-Карабаху готово да и нема.

Најважније поруке из Путиновог обраћања:

– Пред нама је задатак изградње новог света. Протрљајте очи, стара епоха је нестала;

– Почетком 21. века сви су се надали да су извучене поуке из војно-идеолошке конфронтације, али показало се да то није тако;

– Неке земље су после распада СССР спремност Русије за конструктивну сарадњу схватиле као понизност. Ароганција неких држава Запада је запањујућа;

– Русији је од самог почетка било јасно да су покушаји неких држава да успоставе монопол осуђени на пропаст;

– Историја Запада је хроника експанзије, њихов утицај се заснивао на пљачкању колонија и читавог света;

– Русија мора да одговори на сталан геополитички притисак;

– Равнотежа у свету ће бити постигнута онда када нико не буде могао да присили земље да живе онако како одговара хегемону;

– Одрживи глобални мир биће успостављен тек онда када се сви буду осећали безбедно и да се њихово мишљење уважава;

– Западу је увек потребан непријатељ како би експанзију објаснио борбом с њим;

– Цивилизација у свету има много и ниједна није боља ни лошија од других, оне су равноправне;

– Русија је настајала као земља различитих култура, њена цивилизација се не може свести на један именитељ нити да се подели; Нико не сме да изда своју цивилизацију, то је одвратно, то је пут ка хаосу;

Путин говори на Међународном дискусионом форуму Валдај – Фото: Валдај клуб

– Наметање правила било којој земљи или народу мора бити забрањено;

– Русија жели да живи у отвореном свету, у којем ће владати разноликост и где нико неће подизати вештачке баријере;

– Свет будућности је свет колективних одлука. Свет је неопходно ослободити од блоковског приступа и колонијалног наслеђа;

– Хармонија у сфери безбедности је могућа, читав низ држава треба да одбаци гордост и да престане да на друге гледа као на изгнанике;

– Покушај неких држава да ограниче другима приступ добрима модерног развоја представља акт агресије;

– Активности Русије у Донбасу одређене су пре свега интересима заштите људи;

– Русија у специјалној операцији брани своје традиције, културу и људе, а какву цивилизацију брани противник није јасно;

– Путин се нада да ће Запад показати бар назнаке здравог разума, доносећи одлуке о даљој подршци Кијеву;

– У случају неопходности САД могу да наштампају новац и да га разбацају по целом свету;

– Стандард Европљана пада, ситуација по питању производње је тешка, ако не и катастрофална;

– Реални приходи Руса порасли су више од 12 одсто; ситуација је стабилна, сви проблеми изазвани санкцијама су превазиђени;

– Суфицит руског буџета у трећем кварталу ове године премашио је 660 милијарди рубаља, до краја године очекује се дефицит од један одсто;

– Сарадња Русије и Кине има конструктивну основу и није уперена ни против кога;
– У УН треба да буду представљене земље као што су Индија, Бразил, Јужна Африка;

– Одговор Русије на нуклеарни напад било ког потенцијалног противника неће му оставити шансе да преживи;

– Ништа данас не прети опстанку руске државности;

– Не сматрам да треба мењати нуклеарну доктрину у делу који се тиче аргумената за примену нуклеарног оружја,

– Ниједном нормалном човеку неће пасти на памет да примени против Русији нуклеарно оружје;

– Ракета „Сармат“ ће ускоро ступити на борбено дежурство, извршено је последње успешно тестирање крстареће ракете „буревесник“;

– Русија би могла да повуче своју ратификацију споразума о забрани нуклеарних тестирања, с обзиром да га Америка није ратификовала, то питање је на Думи;

– Само од 4. јуна украјинска војска је изгубила више од 90 хиљада војника, 557 тенкова, скоро 1.900 оклопних возила;

– Русија ће остварити задатке постављене у СВО; Руске снаге су напредовале на 12 делова фронта у зони СВО, у дубини 300-1.600 метара, како на ком делу.

– Бивши председник канадског парламента који је позвао украјинског нацисту је „или идиот или нитков“.

– Одвратно је то што је Зеленски, чијим венама тече јеврејска крв, аплаудирао нацисти у парламенту Канаде;

– Русију и Европу повезује цивилизацијски хришћански код, али Русија се неће наметати кад Европа сама подиже гвоздену завесу;

– Раније благостање Европе у великој мери је засновано на јефтиним руским енергентима и кинеском тржишту;

– Многи Европљани сами кажу да је Европа изгубила суверенитет;

– Америка је испровоцирала украјинску кризу; Европа је увела санкције против Русије јер је била принужена да следи свог америчког суверена;

– После распада СССР није имало смисла задржати снаге у источној Европи пошто народи тих држава то нису желели, али приликом повлачења снага СССР било је потребно усагласити нови систем безбедности који не би довео до садашње кризе

– Украјинци су усмерени на то да нанесу штету „Турском току“, покушавају да га нападну а ми у томе видимо енглеске прсте;

– Русија се никада није противила уласку Украјине у Европску унију, што се тиче уласка у НАТО, тачно је, увек смо били против;

– Путин: Величина Русије се огледа у њеном суверенитету, а суверенитет у технологијама, безбедности, финансијама, економији у целини.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на Валдају – Србе не можете сломити, ни потчинити

* Обавезна поља