Владимир Путин је одбацио предлог Министарства спољних послова и одлучио да на нове америчке санкције и прогон руских дипломата из САД не одговори реципрочним мерама и не протера ниједног америчког дипломату из Русије.

Иако му је Сергеј Лавров, шеф дипломатије, ујутру саветовао да Американцима врати „мило за драго” јер је реципроцитет „закон у дипломатији и међународним односима”, руски председник је током дана саопштио да је влада Барака Обаме бацила мамац који Москва неће да загризе.

„Задржавамо право да узвратимо истом мером, али нећемо да се спустимо на ниво неодговорне сплеткарошке дипломатије. Начинићемо нове кораке да поправимо руско-америчке односе засноване на политици владе изабраног председника Доналда Трампа”, саопштио је Путин, а преноси РТ.

Након овакве реакције из Москве јасно је да Путин не жели да компликује односе са САД три недеље пре него што у Белу кућу уђе Доналд Трамп који се више пута похвално изразио о руском председнику и који је за министра спољних послова и саветника за националну безбедност изабрао проруски настројене сараднике Рекса Тилерсона и Мајкла Флина.

Рачунајући на то да ће се односи са САД свакако побољшати после 20. јануара, Путин се оглушио о савет свог министра спољних послова који је као одговор на нове санкције Вашингтона и протеривање 35 руских дипломата из САД због руског мешања у америчке изборе предложио реципрочне контрамере и прогон истог броја америчких дипломата из Русије.

Путинов одговор био је, како је пренео „Спутњик”, да он, за разлику од Обаме, неће протеривати стране дипломате и њихове породице дан пред дочека Нове године. „Штавише, позивам децу америчких дипломата акредитованих у Русији на новогодишње и божићно славље у Кремљу”, додао је руски председник.

Вашингтон је јуче прогласио 35 Руса за персоне нон грата, оптужујући их да су се под кринком дипломатије бавили обавештајним радом.

Дао им је 72 сата да напусте САД, што је била једна од мера одмазде због летошњих хакерских напада на сервер Демократске странке и мејлове Џона Подесте, шефа изборног штаба тадашње демократске кандидаткиње Хилари Клинтон.

На мети нових санкција је неколицина руских држављана, две обавештајне агенције, ГРУ и ФСБ, за које се верује да су организовале нападе и кампање које су према тврдњама Вашингтона омогућиле Кремљу опрему за сајбер-ударе на САД.

Осим тога, Американци су Русима онемогућили да користе две куће у власништву Москве, у Мериленду и Њујорку, тврдећи да су то била „шпијунска гнезда”.

Ипак, како јавља „Њујорк тајмс”, није јасно да ли су баш те некретнине коришћене за упад на рачунаре демократа, при чему Кремљ и даље демантује хаковање и тврди да су оптужбе бесмислене и неосноване.

ЦИА је, ипак, закључила да је ГРУ уз дозволу Кремља пресретао мејлове и да је руска влада одобрила њихово дотурање „Викиликсу”, што је нанело штету бившој првој дами.

Кремљ је раније истакао да су свеже америчке санкције контрапродуктивне и да додатно урушавају америчко-руске односе. Ипак, руски званичници су покушавали да смире страсти, свесни нове политичке реалности коју доноси Трамп.

Премијер Дмитриј Медведев је окривио искључиво Обаму објављујући на „Твитеру” да је за „жаљење да Обамина влада, која је почела тако што је радила на поновном успостављању веза (са Русима), завршава мандат у антируском ропцу. Почивај у миру”.

„Контрамере, које су обично обавезне, у овом случају требало би да буду још једном премерене, имајући у виду околности транзиционог периода и могући одговор изабраног председника”, казао је Константин Косачов, председник Спољнополитичког комитета горњег доме Државне думе.

И Дмитриј Песков, Путинов портпарол, казао је да Кремљ сматра да су мере дошле са Обамине стране док за три недеље долази нова администрација.

Изабрани шеф Беле куће Доналд Трамп је на вест о још једним санкцијама према Москви изјавио да „треба ићи даље”, али да ће погледати материјал који су му припремиле обавештајне агенције.

Бела кућа и ЦИА сматрају да се Русија умешала у америчке изборе управо зато да би помогла Трампу да освоји власт, будући да је он од почетка показивао вољу да поправи односе са Путином.

Трамп је на то одговорио да се не може веровати агенцији која је својевремено тврдила да Садам Хусеин има оружје за масовно уништење.

Међутим, последњи кораци Обамине администрације вероватно су имали за циљ да отежају Трампов детант са Русима. Иако је Обама увео нове санкције Русији председничком уредбом коју Трамп може да поништи сопственом уредбом већ после инаугурације, такав потез новог председника не би био пропраћен аплаузима његових републиканаца.

Иако је Трамп увео конзервативце у Белу кућу, већина њих сматра да је понашање Русије за осуду и да су Обамине санкције, како оне због мешање Русије у збивања у Украјини и анексије Крима, тако и ове нове, због хаковања демократа, исувише слабе.

Председник Представничког дома Конгреса Пол Рајан казао је да су Обамине санкције Русији добрано закаснеле, док су сенатори Џон Мекејн и Линдзи Грејам најавили да ће покренути иницијативу за увођење строжих казни Москви.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин не одговара на провокације

* Обавезна поља