putin-direktna-linija-1Познато је да је приликом „случајног сусрета“ са Обамом у Петербургу, Путин пружио Обами сламку спаса омогућивши му да колико толико часно одустане од свог плана за бомбардовање Сирије. Обама, али и цео свет сада су поново у ћорсокаку, и Путин поново нуди решење.

Амерички медији, коментаришући мигрантску кризу у Европи, истичу да Европљани (пошто су следили политику Вашингтона у Сирији) сада пате од осећаја кривице и страха, и не знају шта да раде. А Путин им нуди излаз — нема рата, нема избеглица.

Западни медији наводе да је суштина Путиновог предлога јасна: да се оконча рат (САД) са Асадом, да се Русија призна као главни играч и да се пристане на регионалну хегемонију Русије, Ирана и „Хезболаха“.

„У том случају је Москва спремна да води борбу против Исламске државе“, наводи америчка штампа.

Судећи по сигналима из Пентагона и Стејт департмента, Сједињене државе су спремне да преговарају са Русијом о заједничкој борби против исламског калифата. Вашингтон је присиљен да прихвати учешће Русије у решавању сиријске кризе и да започне сарадњу са Москвом, оцењују аналитичари.

Сви већ виде, и у Европи и на Блиском истоку, да Американци не само да су криви за изазивање садашње катастрофе у региону, него да нису ни у стању да победе калифат са којим ратују већ годину дана.

„САД више никог у свету не могу да убеде да су способне да реше ситуацију у Сирији и они су сада приморани да пристану на руски предлог и на преговоре са Москвом о заједничким операцијама у региону“, тврде стручњаци, не само руски.

Спремност америчке владе за директне разговоре са руским војним званичницима, а у вези са руским војним јачањем у Сирији, потврдио је и државни секретар САД Џон Кери.

Кери је новинарима у Лондону рекао да председник Барак Обама верује да су војно-војни разговори с Русијом „важан следећи корак“ у настојања САД и савезника да реше кризу у Сирији док покушавају да разумеју и улогу Русије.

Изјаву Керија аналитичари тумаче не само као спремност Вашингтона да повуче своје оптужбе о руској улози у Сирији, већ и да подржи рат Асада и Русије против Исламске државе.

„Лос Анђелес Тајмс“ истиче да је Москва постала још важнији играч, упркос покушајима САД да је изолује, а да су се председник Обама и његов тим за спољну политику још једном нашли у ћорсокаку.

Министри одбране Русије и САД, Сергеј Шојгу и Еш Картер разговарали су у петак први пут после више од годину дана. Министарства двеју земаља су саопштила да су разговори на тему Сирије показали да САД и Русија имају заједничко стајалиште о већини тема о којима су разговарала двојица министара.

Sojgu-Karter

Аналитичари кажу да је јасно да су министри разговарали о предложеној и планираној руској операцији против калифата, у којој Москва жели да удружи снаге са америчком коалицијом, сиријском војском и Курдима.

Очекује се да ће руски председник током говора на Генералној скупштини УН, идуће недеље, предложити да се направи нова коалиција за борбу против Исламске државе и да би већ у Њујорку могли да се постигну договори по том питању.

До сада је Обамина администрација гласно осуђивала Москву за дејства која је предузимала по питању Сирије, али сада је приморана да измени своју позицију о многим питањима и да сарађује са Кремљом.

С друге стране, Обама трпи оштре критике због тога што је узалудно потрошио 500 милиона долара на финансирање побуњеника и ваздушне нападе.

Сједињене Државе, наоружањем и обукама, подржавају сиријске побуњенике који се боре против Исламске државе, али и режима председника Башара ел Асада, који је Пентагону одавно трн у оку. Американци повремено наносе и ваздушне ударе, док Русија војном техником и експертима помаже званичну владу у Дамаску.

Према мишљењу аналитичара, Вашингтон ће наставити са захтевима да се Асад повуче са власти, али тек након што се победи калифат. Док траје борба са калифатом, САД ће ипак морати да га „трпе“.

Према изјавама више званичника САД, примарни циљ преговора између Москве и Вашингтона је „спречавање случајног сукоба руских и америчких војника у Сирији“.

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да је Москва спремна Америци да пружи информације о војно-техничкој сарадњи са Дамаском, и да основни задатак Русије у Сирији није подршка председнику Асаду, већ борба против Исламске државе, која представља претњу по националну безбедност РФ.

Путин је раније изјавио да борба против терористичке групе Исламска држава није могућа без учешћа сиријских власти.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров је оценио да би америчка коалиција против Исламске државе донела више користи уколико би била координисана са акцијама сиријског руководства.

„Одбијати такву могућност (сарадње), игнорисати могућности сиријске војске као партнера и савезника у борби с Исламском државом значи приносити жртву некаквим својим геополитичким конструкцијама“, рекао је Лавров.

Он је казао и да у Москви постоји информација о томе да САД знају конкретне позиције ове терористичке групе, али да не дају наређење за напад.


Извор: Правда

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин нуди решење за мигрантску кризу

* Обавезна поља