Председник Русије Владимир Путин дао је интервју америчкој ТВ станици Си-Ен-Би-Си у којем је говорио о бројним темама, између осталог о томе да ли ће се кандидовати на наредним председничким изборима и о потенцијалном наследнику, новим блоковима који се стварају у свету али и зашто мисли да Америка прави грешку према својој валути.

О будућности долара

Ако америчке власти наставе да користе долар као средство кажњавања онда ће САД саме поткопати поверење у своју валуту, оценио је руски председник.

„Мислим да САД чине велику грешку када долар користе као санкциони инструмент“, рекао је он и додао да Америка тако „сече грану на којој седи јер долар има апсолутну конкурентну предност као универзална резервна светска валута, а они то подривају у интересу тренутних политичких прилика и так наносе штету сопственим економским интересима“, наводи руски председник.

Путин је истакао да привреде целог света зависе од тога у каквом је стању америчка економија и да је Русија заинтересована за то да у Америци не буде никаквих немира ни скокова.

„Сједињене Државе су највећа привреда света, високотехнолошка. Од тога у каквом стању се налази америчка привреда зависе привреде целог света и у нашем је интересу да тамо не буде никаквих немира, скокова, али то не зависи од нас“, навео је Путин.

Москва, како је рекао, пажљиво прати шта се догађа, анализира и предузима неопходне кораке како би осигурала своје дугорочне интересе.

Додао је и да Русија није заинтересована да се у потпуности одвоји од долара као платежног средства.

„Нама за сада одговарају трансакције у доларима када је реч о енергентима, пре свега нафти“, истакао је Путин.

Криптовалута може да буде обрачунско средство, али она је нестабилна и плаћати енергенте на тај начин је преурањено, оценио је Путин.

Како је додао, криптовалута нема обезбеђење.

О наследнику

Упитан за свог наследника, Путин је подсетио да му Устав омогућава да се кандидује за председника и наредни пут, али да за сада нема никаквих одлука на ту тему а разговори томе само дестабилизују ситуацију.

„Не желим да одговарам на таква питања, то је мој традиционални одговор. До следећих избора има довољно времена. Разговори на ту тему само дестабилизују ситуацију. Ситуација треба да буде мирна, стабилна како би сви органи власти, све државне структуре радиле поуздано. Да, Устав ми дозвољава да урадим, да се кандидујем на следећим изборима, али за сада никаквих одлука с тим у вези нема“, рекао је он.

Путин на руском енергетском форуму, октобар 2021 – Фото; РИА Новости/Кремлин

Најважнија питања – већи приходи грађана и демографија

Према Путиновим речима, најважнији проблем и задатак земље јесте подизање прихода грађана.

„Да би се то постигло морамо да обезбедимо бржи темпо развоја економије и променимо њене карактеристике. То је задатак на дуже стазе. Немамо намеру да се служимо популистичким методама, већ да главна социјална питања решавамо на бази квалитативног раста привреде“, рекао је руски председник.

Други најважнији проблем је демографија. За решавање оба питања потребна је озбиљна економска основа.

О АУКУСУ: Такви блокови подривају регионалну стабилност

Неизоставно питање односило се и на нови савез Велике Британије, Аустралије и Америке (АУКУС) а руски председник сматра да стварање таквих блокова подрива регионалну стабилност.

„Стварање некаквих блокова, између осталог и тог који сте поменули, САД-Велика Британија-Аустралија, безусловно подрива регионалну стабилност, јер, по мом мишљењу, окупити се у тим је добро, али окупити се против некога – то је лоше. То подрива стабилност о којој сви говоримо и о којој се сви бринемо“, рекао је руски председник.

Изразио је наду да када је о АУКУС-у реч неће бити непредвидивих сценарија додатних напетости у региону.

О Наваљном

Једно од питања америчке новинарке тицало се блогера и опозиционара Алексеја Наваљног, за чије је тровање, према тврдњама Запада, одговорна Русија.

Путин је истакао да руске власти не намеравају да за било кога обезбеђују ексклузивне услове, што се односи и на оне који су под плаштом бављења политиком прекршили закон.

„Лице које сте поменули налази се у затвору“, рекао је Путин и додао да постоје и други који су прекршили закон али да ексклузивних услова неће бити ни за кога.

Сусрет Путина и Бајдена у Женеви, 16.06.2021. године (колаж фотографија) – Фото: ЕПА

О цени гаса

Руски председник Владимир Путин изјавио је да уколико ЕУ по питању енергетике настави да доноси једностране одлуке то ће утицати на даљи раст цене гаса.

„То што ми сада видимо и чујемо унутар ЕУ изазива забринутост јер ако Брисел настави да доноси једностране одлуке и уколико те одлуке буде користио као инструмент нелојалне конкуренције онда ће резултат свега тога бити сличан оном што се тренутно дешава. Цене ће наставити да расту и то је то“, казао је он.

„Ево шта су Американци урадили – отишли са европског тржишта или преполовили обим испоруке гаса за 14 милијарди кубних метара, и то вам је то. Тако ће бити и у овом случају. Ако буду усвојили неадекватне одлуке мораћемо и ми да реагујемо“, упозорио је Путин.

Руски председник је нагласио и да Русија има одређене предности будући да поседује разне врсте енергената.

„Не треба измишљати којекакве механизме, потребно је водити отворен и праведан дијалог. Ми смо на то спремни“, додао је.

Фотографија у левом углу – Председник Путин у свом кабинету – Фото: Алексеј Николски/ТАСС


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о Америци – секу грану на којој седе!

* Обавезна поља