blater-putinПредседник Русије Владимир Путин назвао је „чудним“ хапшења званичника ФИФА. Он је изјавио да су хапшења изведена по налогу америчке стране која покушава да рашири своју јурисдикцију на друге земље.

У среду је објављено да је низ високих чиновника ФИФА ухапшен у Цириху под оптужбом за корупцију. Врховни тужилац САД је известио јавност о корупцији великих размера у ФИФА током две последње деценије у вези са кандидатурама за првенство света, маркетиншким уговорима и правима на преносе утакмица. Оптужбе укључују преваре, рекет и прање новца.

„Што се тиче изведених хапшења, то је, у најмању руку, веома чудно, јер су хапшења извршена на захтев америчке стране под оптужбом за корупцију“, рекао је Путин, одговарајући на питање новинара о истрази у ФИФА, коју спроводе САД и Швајцарска.

Ради се о међународним званичницима. „Може се претпоставити да је неко од њих нешто прекршио, ја не знам, али тачно знам да САД нема никакве везе са тим. Они, ови чиновници, нису грађани САД и ако се нека сумњива активност десила, она се није десила на територији Сједињених Држава и оне немају никакве везе са тим. То је још један њихов покушај да рашире јурисдикцију на друге државе“, додао је руски председник.

Путин је такође изјавио да су избори за председника ФИФА били планирани за петак и да је садашњи шеф Јозеф Блатер имао велике шансе да поново буде изабран. Путин је говорио и о притисцима које су вршени на Блатера због Светског првенства 2018. године које треба да буде одржано у Русији.

Путин је изјавио да не сумња да иза ових догађаја стоји покушај да се не допусти реизбор Блатера. Он је то назвао најгрубљим кршењем принципа функционисања међународних организација.

Говорећи о последицама по Русију, Владимир Путин је рекао да о томе ништа не зна, али да се, по његовом мишљењу, читава ситуација око ФИФА не тиче Русије. При томе, он је додао да САД користе исте методе као и са оснивачем Викиликса Џулијаном Асанжом и бившим сарадником америчке специјалне службе Едвардом Сноуденом ради достизања својих циљева.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о хапшењима у ФИФА

* Обавезна поља