О нуклеарном оружју

После стварања нуклеарног оружја, човечанство се налази у релативном глобалном миру, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са директорима међународних новинских агенција на почетку Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Према његовим речима, историја човечанства пуна је прича о сукобима, али је након свих сукоба увек долазио мир. „Било би боље да не долази до сукоба. Након проналаска и стварања нуклеарног оружја, човечанство се налази у стању релативног мира. Релативног, наравно, са изузетком регионалних сукоба. Стање релативног глобалног мира траје скоро 75 година“, рекао је Путин. Он је навео да Русија можда неће продужавати Споразум о смањењу стратешког наоружања, она има оружје које ће гарантовати њену безбедност. „Тренутно је на дневном реду продужење Споразума о смањењу стратешког наоружања. Не мора се продужавати. Наши системи су такви да ће гарантовати безбедност Русије дуж прилично дуге историјске перспективе“, објаснио је Путин.

„Учинили смо значајан корак напред, треба отворено рећи: претекли смо наше конкуренте у смислу стварања система хипероружја“, рекао је Путин. „Уколико нико не жели да продужава Споразум, добро, онда нећемо“, истакао је председник. Повлачење Вашингтона из Споразума о ограничавању система противракетне одбране био је први корак који је из темеља подривао глобалну безбедност, указао је он. „Наши амерички партнери су се повукли из Споразума о ограничавању система противракетне одбране. Па шта? Поштоване даме и господо, желим да вас питам, ко од вас се активно противио, излазио напоље са плакатима? Не, тишина. Као да тако треба. А то је био први корак ка фундаменталном подривању целокупног оквира међународних односа у области глобалне безбедности“, нагласио је Путин.

Он је напоменуо да Сједињене Америчке Државе, једнострано се повлачећи из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и схватајући да ће морати да буду одговорне, покушавају да кривицу пребаце на Русију. Руски лидер је позвао да се прочита текст Споразума и види да је тамо написано да се не смеју распоређивати копнени лансери ракета средњег и кратког домета. „Не, ставили су их директно у Румунију, а сада ће га ставити у Пољску – ово је директно нарушавање. Сви се претварају да не виде, не чују, не умеју да читају, глуви и слепи“, казао је Путин. „Принуђени смо да на то некако реагујемо, заиста. То је очигледна ствар. Одмах се траже кривци у виду Русије“, додао је руски председник.

Игнорисање савремених претњи и опасности у свету може довести до глобалне катастрофе, додао је он. „Морамо имати на уму, схватити у каквом свету живимо, какве нас претње и опасности очекују. Ако не будемо под контролом држали овог ватреног змаја, ако га пустимо из боце – то може довести до глобалне катастрофе“, нагласио је Путин. „Хајде да се присетимо Черчила, који је прво мрзео Совјетски Савез, а затим назвао Стаљина великим револуционаром када је требало да се бори против нацизма. А након што су Американци добили нуклеарно оружје, одмах је позвао да се фактички уништи Совјетски Савез“, указао је Путин.

Он је такође подсетио на чињеницу да је Черчилов говор у Фултону практично био почетак Хладног рата. „Чим се у Совјетском Савезу појавило нуклеарно оружје, Черчил је био иницијатор коегзистенције двају система. И не зато што није био такав опортуниста, већ је полазио од стварности“, истакао је Путин. Најзначајнији у области светске безбедности данас су преговори између Русије и Сједињених Америчких Држава, али и друге нуклеарне силе такође треба да учествују у овоме, оценио је руски председник.

Коментаришући последњи разговор са америчким председником Доналдом Трампом, Путин је рекао да је он био оптимистичан, укључујући и по питању ограничавања офанзивног оружја. „Последњи разговор који сам водио са председником Трампом ипак доноси одређени оптимизам. Он је рекао да је такође забринут због тога и схвата какве трошкове имају Сједињене Америчке Државе и све друге земље света за наоружавање. Ја се са њим у потпуности слажем“, рекао је Путин. Ако се привуку само оне државе које су признате као нуклеарне силе, а не привуку оне које нису, оне ће и даље развијати нуклеарни потенцијал, објаснио је он. „На крају крајева, овај процес ће се успорити и између земаља које су званично признате као нуклеарне државе. Стога, у великој мери, треба стварати тако широку платформу за дискусију и доношење одлука. У том смислу, наравно, то може бити светло на крају тунела“, закључио је руски лидер.

О непозивању на прославу Дана „Д“

Председник Владимир Путин је, говорећи о одсуству позивнице на догађаје поводом 75. годишњице искрцавања савезника у Нормандији у Другом светском рату, изјавио да ни Русија такође не позива сваког и увек. „У вези са позивањем или непозивањем: ни ми не позивамо све и на сваки догађај, зашто би мене обавезно свуда позивали? Нисам ја дежурни гост? Имам довољно посла овде. То уопште није проблем“, рекао је Путин на састанку са уредницима страних новинских агенција, коментаришући одсуство позивнице у Нормандију.

„Али ако бисте се бавили неком завером, можете замислити да су западни лидери хтели да ћућоре један са другим пре него што почну било какве контакте са нама“, додао је Путин у шали. Руски лидер је истовремено нагласио да питање позива није важно. „Битно је нешто друго: истина о историји и ужасној трагедији која је задесила човечанство током Другог светског рата. То никада не смемо заборавити, не смемо издавати те догађаје и издати наше претке, наше очеве и дедове. То не треба да радимо“, додао је Путин.

Раније је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да француски позив на комеморацију није иницијално подразумевао долазак званичне делегације Москве на те догађаје. Светски лидери окупили су се јуче у Портсмуту, на југу Велике Британије, како би обележили 75. годишњицу највеће поморске инвазије у историји, такозваног Дана Д.

О догађајим а везаним за „Хуавеј“

Руски председник Владимир Путин рекао је да би покушаји САД да изгурају кинеског гиганта Хуавеј са светског тржишта могли бити први знак доласка новог технолошког рата. „Узмите ситуацију у вези са компанијом Хуавеј. Постоје покушаји не само да се она осујети, него да се голом силом изгура са глобалног тржишта. У неким круговима то називају првим технолошким ратом предстојеће дигиталне ере“, рекао је Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Председник Русије је подсетио на супротстављање појединих земаља пројекту „Северни ток 2“ и навео да је таква деструктивна тенденција, према којој је све дозвољено, угрозила не само традиционална тржишта енергетско, сировинско, робно, него и нове секторе.

Министарство трговине САД је средином маја уписало кинеску компанију Хуавеј на црни списак, на основу којег онемогућава компанији да купује компоненте и технологију америчких произвођача. Хуавеј се налази и на списку компанија којима је забрањено да послују с америчким предузећима без одговарајућих лиценци. Гугл је већ обуставио сарадњу с кинеском компанијом у сферама које се тичу преноса опреме и техничких услуга.

О долару и кризи глобалног финансијског система

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је поверење према долару широм света у опадању, те да је неопходно ревидирати његову улогу, будући да је америчка валута постала инструмент притиска на цео свет. Како је рекао, велика грешка Американаца јесте што су сами себи уништили сву предност коју су стекли још од оснивања актуелног финансијског Бретонвудског система.

„Тај систем је формиран још пре 75 година. Потом је усаглашен и Јамајски валутни систем, који је додатно потврдио приоритет долара у односу на друге светске валуте. Међутим, тада није решен главни проблем, а то је да се постигне баланс валутних односа. У међувремену су се појавили нови економски центри, порасла је улога регионалних валута и променио се баланс снага и интереса“, указао је.

Путин је такође рекао да је упркос расту глобалне економије, актуелни модел међународних трговинских односа у кризи. „Формално, у последње време раст глобалне економије пропраћен је позитивним цифрама. Од 2011. до 2018. године забележен је константан раст економије од око 2,8 одсто. Међутим, према нашем мишљењу, а то мисле и други светски лидери, потребно је отворено признати да је модел економских односа у кризи“, упозорио је.

Руски председник је рекао да се проблеми гомилају већ неколико десетина година, те да су они постали далеко озбиљнији и већи него икада до сада. Путин је рекао и да је глобална трговина престала да буде безусловни покретач светске економије избили су трговински ратови, а протекционизам је све присутнији. Позивајући се на податке Светске банке и ММФ-а, Путин је оценио да је до кризе 2008. и 2009. године однос светске трговине и глобалног бруто друштвеног производа био у сталном порасту. Међутим, данас то није случај. „То је чињеница, тог раста више нема. Након 2008. године те бројке никада више нису поновљене“, констатовао је Путин.

Руски председник је такође рекао и да је монополизација новог технолошког таласа главни извор нестабилности у свету. Како је појаснио, постоји намера да се приступ новим технологијама ограничи, да само одабрани имају прилику да је користе, што и ствара глобалну неједнакост. „У току је покушај да се створе два света, а процеп између њих је све већи. Док једни имају приступ најновијим системима образовања, здравства, као и најновијим технологијама, други то немају, а шанса да се те земље извуку из сиромаштва је све мања“, указао је. Као пример је навео и да преко 800 милиона људи на свету немају приступ пијаћој води, што је око 11 одсто укупног становништва. „Систем који се буде заснивао на неправди, никада неће бити стабилан“, закључио је.

О „Северном току 2“

Главни противници изградње гасовода „Северни ток 2“ су они који су навикли на то да им је све дозвољено, изјавио је председник Русије Владимир Путин. „Тај гасовод не одговара интересима оних који су навикли на то да њихове рачуне плаћају други. Ти људи ће се бесконачно трудити да торпедирају све сличне пројекте“, рекао је. Путин је истакао и да „Северни ток 2“ у потпуности одговара националним интересима свих учесника у том пројекту.

„Циљ овог пројекта јесте да се подигне енергетска безбедност Европе и у складу је са интересима и Европе и Русије. Да то није случај, ми не бисмо имали партнере у реализацији овог пројекта“, оценио је. Подсетимо, пројекат изградње „Северног тока 2“ подразумева постављање два крака цевовода од Русије до Немачке, којим би се допремало 55 милијарди кубних метара гаса. План је да се цевовод изгради до краја ове године.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о нуклеарном оружју, Дану „Д“, Хуавеју, долару…

* Обавезна поља