Putin - knez-VladimirПредседник Русије Владимир Путин оценио је да се тешко може преценити значај празника којим се обележавају крштење Русије и 1000 годишњица смрти светог равноапостолног великог кнеза Владимира.

Отварајући пријем у Кремљу у част тих догађаја, Путин је нагласио да је велики кнез Владимир, крститељ Русије, тим делом учинио да народ стекне веру и духовни ослонац.

По његовом мишљењу, ти догађаји су били „кључни заокрет у историји државе и културе”.

Шеф руске државе је истакао да тај празник данас славе представници свих традиционалних религија Русије, пошто се наша „велика држава увек градила на мултинационалним мултиконфесионалним основама”.

Путин је указао да се данас може схватити „посебна величина личности великог кнеза и сав значај његовог рада.

„Кнезу је било суђено да постане велики владар” нагласио је он.

Руски председник сматра да су проницљивост кнеза Владимира и његово дело „били извор стварања Русије као јединствене државе, он је градио земљу на љубави према Отаџбини”.

„Земља се градила на озбиљним духовним размишљањима кнеза Владимира, на тежњи да се створи јединствено начело које може да обједини народе Русије и раштркане земље. Он је прекинуо братоубилачки рат и скршио спољног непријатеља” казао је Путин.

По његовим речима, кнез Владимир „је ударио темељ јединствене руске нације и фактички утро пут ка стварању снажне централизоване руске државе”.

„Русија је ојачала и на равној нози разговарала са суседима са источним и западним” истакао је председник Русије и нагласио да је кнез Владимир „био мудар, далековид владар Русије”.

Путин је убеђен да духовни извори још увек хране братске словенске народе Русије, Украјине и Белорусије.

Putin-knjaz Vladimir

Патријарх московски и целе Русије, Кирил истакао је огроман значај крштења Русије и улогу великог кнеза Владимира.

„Крштењем Русије, Владимир је установио суштински другачија правила понашања” нагласио је руски патријарх.

Он је појаснио да се раније сматрало да је убиство праведна ствар, а после крштења Русије је постало јасно „шта је добро, а шта лоше, шта је допустиво, а шта није”.

„Кнез Владимир је доказао да је правда Божија виша од људске славе и богатства” резимирао је поглавар Руске цркве.

Он је додао да се сада у контексту трагичних догађаја осећа јасна потреба за јачањем јединства словенских народа и узајамне подршке.

На крају је патријарх Кирил честитао председнику Русије дупли имендан по имену и имену оца и нагласио да „свети кнез Владимир помаже свима који носе његово име и прослављају га својим делима”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о празнику крштења Русије

* Обавезна поља