putin-obracanje1Руски председник Владимир Путин оценио је да Европа не спроводи самостално спољну политику, већ да део свог суверенитета није предала само НАТО-у, него Вашингтону.

„Проблем са Европом је што не спроводи самостално спољну политику“, рекао је Путин у документарном филму Саиде Медведеве „Светски поредак“, који је емитован на телевизијском програму „Русија 1“.

„У принципу, то је нормално када се део суверенитета преда војно-политичком блоку, али у тренутној ситуацији европски суверенитет није предат у руке само НАТО-у, већ њеном лидеру — САД“, истакао је он.

Као пример Путин је навео улазак америчких војника у Ирак, подсетивши да су се и Немачка и Француска залагале против тога, те су им сви пребацили да нису у праву.

„Потврдило се да је сам (бивши председник Француске Жак) Ширак, који је гајио блиске односе са сунитским делом Блиског истока, још тада превидео до чега ће то довести. Сведоци смо да су се све те земље доживеле урушавање државности, да тероризам цвета, а као резултат имамо нападе по Паризу. Ширак је то тада говорио и био је у праву, исто као и (бивши канцелар Немачке Герхард) Шредер“, оценио је он.

Русије не очекује од Европе да се одрекне северноатлантске оријентације, већ да престане слепо да прати инструкције Вашингтона и започне активно да проналази решења, рекао је Путин.

„Сматрам да би било исправно да наши европски партнери почну да проналазе сопствена решења, а не да слушају инструкције које долазе са оне стране океана“, истакао је он.

putin-sirija

Председник Русије нагласио је да Европа треба да се води сопственим унутарполитичким, али и државним интересима.

„Чини ми се да је у интересу свих европских земаља, ако грешим нека ме убеде у супротно, да се обједине напори за проналазак економских и политичких решења, за борбу против тероризма и организованог криминала, као и за решавање читавог низа еколошких проблема“, оценио је Путин.

Западне земље не би требало механички да наметају своје виђење демократије, већ да у томе буду веома пажљиве.

„Са многим лидерима одржавам контакт, како са европским тако и са америчким. Када год су осмишљаване разне операције… у Авганистану, Ираку, Либији, увек сам имао исто мишљење — реаговати треба пажљиво. Не можете сопствене идеје о добром и злу, а у овом случају демократија представља оличење доброг, механички имплементирати у земље које имају сасвим другачију културу, религију и традиције“, рекао је Путин у документарном филму „Светски поредак“.

Према његовим речима, Запад себе сматра „великим“, међутим понаша се апсолутно неодговорно.

 


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о суверенитету европских земаља

* Обавезна поља