Руски председник Владимир Путин је отворио друмски део Кримског моста. Мост је повезао Крим са Краснодарским крајем и тако постао најдужи у Европи. Мост ће и смањити саобраћајну изолованост полуострва.

Кримски мост, дуг 19 километара, иде преко Керчког пролаза и повезује полуострво Керч на Криму с Таманским полуострвом на југу Русије.

Руски председник је сам провозао камион „камаз“, који је први прешао преко моста. Путин је честитао грађевинцима што су пола године пре рока завршили градњу.

„Честитам вам. То је први део, прва линија, али сигурно најважнија. Не сумњам да ћемо до јесени завршити теретни део, а кроз годину дана и железничку пругу“, рекао је Путин.

„Појехали“, рекао је Путин након што је сео у кабину камиона.

Његов камион се налазио на челу колоне од 30 камиона који тестирају издржљивост моста. Вожња је трајала 16 минута.

Десило се чудо

Руски председник Владимир Путин назвао је дан отварања Кримског моста историјским и честитао грађевинцима на завршетку изградње објекта.

„Искрено вам честитам овај диван празник. У правом смислу речи — ово је историјски дан. Историјски, јер су у различитим историјским епохама, још за време цара, људи маштали да изграде овај мост“, рекао је Путин.

„Захваљујући вама, десило се чудо“, рекао је Путин на отварању Кримског моста.

„На овом објекту је радила цела земља. Држава ће и даље изводити по целој земљи пројекте попут Кримског моста“, додао је руски председник.

Путин је изразио наду да ће други и трећи део моста преко Керчког мореуза бити завршени квалитетно и у року.

Ограничење брзине преко моста износи 90 километара на сат. Мост ће сутра бити отворен за јавност.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио је новинарима да Путин поседује возачку дозволу за Ц категорију возила, односно за вожење камиона

„Он ју је добио још пре двадесетак година“, рекао је он.

Кримски мост је повезао Крим са Краснодарским крајем и тако постао најдужи у Европи (19 километара).

Изградњу моста која је почела 2016. руска држава је поверила компанији милијардера Аркадија Ротенберга који је Путинов партнер у џуду.

ЕУ осудила отварање моста

ост између Крима и Русије, који је отворио руски председник Владимир Путин четири године после припајања, представља још једно кршење суверенитета Украјине. То је саопштила Европска унија (ЕУ).

Неименована портпаролка ЕУ изјавила је да је Русија изградила мост без одобрења Украјине и да то представља „још једно кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине“.

Према њеним речима, ЕУ и даље осуђује „незаконито припајање Крима“ Русији и никада неће прихватити „то кршење међународног права“.


Извор: Спутњик, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин отворио Кримски мост

* Обавезна поља