Председник Русије Владимир Путин је током проширеног колегијума Министарства спољних послова Русије формулисао задатке спољне политике, али је такође изнео своје мишљење о најважнијим међународним проблемима данашњице. Путин је поручио да Русији нису потребни сукоби на западним границама.

Пре свега, као главни изазов руске спољне политике, Путин је истакао потезе Запада по питању испоруке смртоносног оружја Кијеву, провокативне војне маневре у Црном мору, али и у другим регионима у близини руских граница Русије.

„На 20 километара од наше државне границе лете стратешки бомбардери, а они су, као што је познато, опремљени веома озбиљним оружјем“, нагласио је руски лидер, истакавши да то прелази одређене границе.

Москва стално говори о „црвеним линијама“, али партнери Русије се веома површно односе према свим упозорењима, приметио је председник. Међутим, према његовим речима, упозорења у последње време ипак имају одређеног ефекта, јер се код партнера јавила „извесна тензија“.

Како је додао, неопходно је да се то стање што дуже одржи „како им не би пало на памет да на западним границама Русије изазову непотребан сукоб“, а такође треба инсистирати на озбиљним дугорочним гаранцијама осигуравања безбедности Русије.

Истовремено, треба запамтити да партнери лако одустају од договора, упозорио је Путин.

Регионалних сукоба све више

Путин је констатовао да је све више регионалних сукоба, те да на њих треба брзо реаговати.

Најкритичније питање за Русију је криза у Украјини која је, према оцени руског лидера, далеко од решења. Украјина демонстративно не испуњава Минске споразуме и договоре у „нормандијском формату“, док Француска и Немачка „подстичу политику руководства у Кијеву у правцу њихове демонтаже“ што доводи преговоре и решење конфликта у ћорсокак, истакао је председник.

Говорећи о мигрантској кризи на белоруско-пољској граници, руски лидер је констатовао да западне земље користе ту ситуацију као нови разлог за напетост у региону блиском Русији, за притисак на Минск, заборављајући на хуманитарне обавезе. Путин је огорчен јер пољски војници, не размишљајући о деци, бацају на мигранте сузавац и гранате.

Русија ће наставити политику продубљивања интеграције са Белорусијом, поручио је руски лидер.

Такође је указао на растућу улогу дипломатије у решавању спорих питања између Азербејџана и Јерменије, те је позвао на усвајање додатних мера у циљу осигуравања безбедности Русије на јужним границама у вези са догађајима у Авганистану.

Истовремено је поручио да ће Москва увек бити непристрасан посредник у решавању проблема на Блиском истоку.

Путин је констатовао да се тежиште глобалне политике и економије преместило из евроатлантског у азијско-пацифички регион и подсетио је на идеју Великог евроазијског партнерства.

Говорећи о Европској унији, руски лидер је приметио да Брисел наставља да одгурује Москву санкцијама, непријатељским поступцима и неоснованим оптужбама. Међутим, линије раздвајања на континенту не воде ка добру, упозорио је Путин.

Владимир Путин говори на дебатном форуму „Валдаи 2020“ – Фото: Алексеј Дружињин/Спутњик-Кремлин

Климатски проблеми

Путин је констатовао да проблеми климатских промена постају све интензивнији. Русија је један од лидера у глобалној декарбонизацији. Циљ је да се постигне неутралност угљеника најкасније до 2060. године, што не значи да се то неће догодити раније, истакао је председник. Позвао је дипломате да се активније супротстављају покушајима ЕУ и САД да присвоје право да диктирају климатску агенду и да је формирају стандарде у складу са својим потребама.

„Русија је на водећим позицијама у сфери зелене трансформације, дигитализације свих грана и сфера живота“, објавио је Путин.

Пандемија није побеђена

Пандемија још није побеђена, могући су ризици нових таласа и нико неће моћи да се изолује, поручио је Путин, истакавши да Русија предлаже сарадњу у борби против болести на равноправној и поштеној основи и без тога се вирус не може победити.

Председник је подсетио да је предложио партнерима да у најкраћем року разраде питање међусобног признавања сертификата о вакцинацији и позвао је да се пружи подршка Светској здравственој организацији која би, према речима Путина, могла да убрза процену квалитета, ефикасности и безбедности вакцина и лекова.

Задаци дипломатске активности Русије

Правци дипломатског рада у данашњим тешким околностима биће утврђени у новој верзији Концепта спољне политике. Тај документ ће, заједно са усвојеном стратегијом националне безбедности, бити путоказ за Министарство спољних послова и друга министарства и ресоре, истакао је руски председник.

„Најважнија ствар је да наша спољна политика и даље треба да служи за осигуравање максимално повољних, безбедних услова за развој Русије, решавање велики друштвених и економских задатака, повећање квалитета и стандарда живота људи“, поручио је Путин.

Русија је посвећена развоју партнерских међусобно корисних односа са свим земљама и регионалним удружењима, а иницијативно ће учествовати у међународним напорима у циљу супротстављања заједничким изазовима и претњама. Такође ће наставити да штити принципе повеље Уједињених нација – суверенитет и једнакост, немешање у унутрашња питања и правично решавање спорова.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин подсетио Запад на црвене линије

* Обавезна поља