Владимир Путин примио је данас у Кремљу Ђорђа Иванова који је јуче примио престижну награду „Алексиј Други“.

Руски лидер је зато већ на почетку разговора указао да ту награду додељује Фонд јединства православних народа и да је 24. мај и за Русију свечани дан – Дан словенске писмености. Па наставио:

„А писменост нам је дошла управо са македонске земље. Зато нам је обојици јасно да нас повезују нарочити односи. Веома ми је драго што могу да кажем да се односи између Русије и Македоније развијају и да постоје позитивна померања у економској сфери. Честитам Вам награду“.

Путин, наравно, није заобишао ни актуелну политичку ситуацију у Македонији:

„Наравно, пажљиво пратимо све што се догађа у Вашој земљи. И желимо Вам, дакако, успех у настојањима да се унутарполитичка ситуација у Македонији развија у скалду са Уставом и на демократски начин. Уверен сам да ће томе несумњиво допринети Ваше искуство, Ваш утицај и Ваш ауторитет“.

Иванов је одмах нагласио да му је велика част што се управо на Дан словенске писмености налази у Кремљу „јер су света браћа Ћирило и Методије наши духовни учитељи“.

Председник Македоније је нагласио:

„Награда „Алексиј Други“ ми је утолико дража што је добијена за 2016-ту годину у којој смо прославили 1100-годишњицу смрти Светог Климента Охридског, нашег најпознатијег светитеља и најбољег ученика свете браће Ћирила и Методија. Иако је прошло толико векова, ми и даље свето поштујемо и свету браћу и њиховог ученика Светог Климента. Наш народ говори: човек не умире када га сахране, него – када га забораве. Ми имамо заједничко памћење о просветитељима Ћирилу и Методију. То нам даје наду да ћемо сачувати њихово учење и наду за будућност“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин примио Иванова у Кремљу

* Обавезна поља