Руски председник Владимир Путин изјавио је да западне земље након увођења санкција успевају да реализују своје планове на тактичком плану, али да ће Русија у тој игри свакако победити.

„Наши опоненти и партнери изабрали су наизглед исправну тактику помоћу које су своје циљеве успели да реализују. Међутим, мислим да ће на дуже стазе победити Русија“, рекао је руски председник у филму „Светски поредак 2018“.

Он је казао да није било сумње да ће након припајања Крима Руској Федерацији против Москве бити уведене санкције, већ да је само било питање у каквој ће форми то бити спроведено.

„Приликом доношења одлуке требало је ставити на вагу све потенцијалне последице изазване припајањем Крима Русији са једне стране и судбину милиона људи који желе да се врате кући“, рекао је Путин и додао да је то питање било изузетно компликовано.

Он је рекао и да је политика санкција САД показатељ слабости тамошње администрације, а не снаге и компетентности.

„Узели су све редом и ставили на неки тамо списак, прогласили их непријатељима. То је пример слабости, а не снаге“, истакао је.

Руски председник је рекао и да није разочаран председником САД Доналдом Трампом, с обзиром на то да је, како каже, с њим могуће договорити се и тражити компромисе. Он је нагласио да проблем лежи у америчком систему који је неефикасан и непредвидив, те је са њим компликовано сарађивати.

Када је реч о украјинском конфликту, Путин је навео да су Американци преварили Русију пред сам државни преврат 2014. године.

„Американци су нам се обратили са молбом да учинимо све како тадашњи председник Виктор Јанукович не би употребио војску приликом растеривања демонстраната. Ми смо пристали, а само дан касније догодио се преврат“, рекао је руски председник.

„Руске војске у Украјини нема. Тамо наоружања има довољно. На питање одакле долази то наоружање, ја увек кажем – ако једна страна има могућност да га добије, ту могућност ће имати и друга страна. Међутим, када год мислим о томе ја се згрозим. Све их тамо сматрам нашима. Управо из тог разлога желим да поставим питање – од чијих метака страдају грађани Донбаса?“, истакао је.

У филму Владимира Соловјова руски председник се осврнуо и на нуклеарно оружје рекавши да је питање о његовом коришћењу некоректно постављати у контексту Русије, будући да је Америка употребила то оружје против Јапана.

„Где су гаранције да се то неће десити поново?“, упитао је Путин.

Када је реч о руском нуклеарном наоружању, руски председник је рекао да га Русија може употребити искључиво као одговор на напад.

„Одлука о употреби нуклеарног оружја може бити донета само у случају да одбрамбени системи сигнализирају да су ракете лансиране, затим да су установљене трајекторије лета и тачни циљеви пада бојевих глава. Само у том случају имамо законско право да узвратимо на напад“, закључио је Путин.

„Да, то би била глобална катастрофа за свет, али као руски држављанин и председник Русије, хтео бих да поставим питање: Коме треба свет без Русије?“, упитао је Путин.


Извор: Спутеикњуз

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Русија побеђује на дуже стазе

* Обавезна поља