kiril-putinДанас, на дан открића моштију преподобног Сергија, патријарх московски и целе Руси Кирил служио је празничну литургију у Тројице-Сергијевој лаври.

„Постаје јасно да је Света Рус неумирући духовно-морални идеал нашег народа и израз тог идеала, чија доминанта је – светост.

Зачуђује, али ако поставимо тако једноставно питање: „А где је још светост била основни и главни идеал живота људи?“ – не ради се о манастирима, о затвореним групама људи који су посветили свој живот служењу Богу, ради се о огромном народу“ – казао је поглавар РПЦ после литургије.

По његовим речима, они који су достизали светост, који су реализовали тај национални идеал, постајали су „хероји духа, подвижници, светионици“, а један од тих примера је преподобни Сергиј.

У петак је у Сергијев Посад стигао председник Русије Владимир Путин.

„Завети Сергија Радоњешког су кључ за разумевање Русије. За разумевање темеља – њених историјских традиција, јединства и повезаности. Управо у том јединству, у истини и правди, у нашим вековним вредностима је снага Русије, њена велика прошлост, садашњост и будућност“ – казао је Путин, говорећи на празничном концерту.

Он је истакао да Сергију Радоњешком припада заиста судбоносна улога у историји.

„Учитељ и творац Руси“ – тако је једноставно и сажето народ дефинисао велику мисију Сергија Радоњешког. Његове мудре и тврде речи учитеља биле су духовни ослонац и подршка у тешком периоду спољне најезде и унутрашњих раздора. Управо тада је изговорио пророчке речи:

„Љубављу и јединством ћемо се спасити“.

Тај позив, пун непоколебљиве вере, допринео је уједињењу руских земаља, заувек је ушао у душу народа, у наше историјско сећање“ – казао је председник Русије.

Путин је нагласио да су се величина и утицај личности преподобног Сергија одразили на више епоха.

„Он је био инспиратор патриотског, националног, моралног успона. Допринео је јачању православне цркве и изградњи манастира, који су били не само духовни центри, већ и праве тврђаве, чувари Русије“ – рекао је он.

По Путиновим речима, Тројице-Сергијева лавра, коју је основао преподобни Сергиј, има посебан значај.

„Она се с правом сматра православним упориштем, чистим извором вере и ризницом националне културе“ – нагласио је руски председник.

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Снага Русије је у јединству, истини и правди

* Обавезна поља