Putin-bombardovanje-u-Siriji-620x350МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је главни циљ руских војних операција у Сирији не подршка председнику Башару Асаду, већ борба против међународног тероризма.

Путин је рекао да је до војне операције дошло на званичан захтев сиријске владе која је тражила од Русије ангажовање њених ваздухопловних снага.

„Дозволите да још једном поновим да је главна сврха те операције не подршка председнику Асаду, већ борба против међународног тероризма”, рекао је Путин у интервјуу који је дао новинским агенцијама Интерфаксу и Анадолији уочи састанка Г20 у Турској, пренели су руски медији.

„Оптужују нас да бомбардујемо такозвану умерену опозицију, али нема доказа за то. Шта више, ми већ сарађујемо са умереном опозицијом, укључујући Слободну сиријску армију (FSA). Руска авијација је напала неколико мета које је назначила FSA”, додао је Путин.

Путин је истакао и да је Русија неколико пута саопштила да о будућности земље треба да одлуче сами Сиријци.

„Што се тиче начина за решавање сиријског сукоба, то није наш задатак. План решавања треба да донесу и усвоје Сиријци. Ми имао неколико идеја на који начин спољне снаге могу да помогну Сиријцима да победе терористе и реше кризу”, рекао је Путин.

Путин је рекао и да је Русија спремна да сарађује са САД, „упркос чињеници да њихове операције у Сирији представљају кршење међународног закона, без резолуције Савета безбедности Уједињених нација, без захтева сиријске владе”.

„Што се тиче времена које ћемо провести у операцији у Сирији, пред руске снаге је постављен јасан циљ, оне треба да дају ваздушну подршку сиријској армији која је у офанзиви против терориста, и због тога ће дужина останка наших војника бити одређена искључиво од времена потребног да се оствари тај циљ”, рекао је Путин.

Он је додао да се Москва служила логиком међународног закона када је примила сиријског председника Асада у Москви.

„Замислите колико би то било легитимно и морално да позовете вођу једне пријатељске земље у Москву и од њега затражите да поднесе оставку. Сирија је суверена земља, а Асад је председник којег је изабрао народ. Дакле, имамо ли било каква права да о томе дискутујемо с њим – наравно да не. Само они који верују у своју изузетност дозвољавају себи да се понашају на тако сраман начин и намећу своју вољу другима”, рекао је руски председник.

Путин је позвао међународну заједницу да направи јединствену листу екстремистичких организација да би борба против тероризма била успешнија.

„Не ради се о имену организације, које може изгледати сасвим безазлено, већ се ради о томе да ли она користи терористичке методе”, рекао је Путин.

asad putin 3

Путин: Наоружавање Украјине може погоршати ситуацију

МОСКВА– Председник Русије Владимир Путин рекао је да одлука САД да испоручи убојито оружје Украјини може да погорша ситуацију на југоистоку те земље.

„Узевши у обзир чињеницу да су непријатељства обустављена и да су ретки случајеви гранатирања, није јасно због чега би амерички Конгрес усвојио резолуцију којом се омогућава снабдевање Украјине убојитим оружјем”, рекао је Путин у интервјуу за агенције Интерфакс и Анадолију.

„Намеће се питање да ли се ради о жељи да се изазове рат или провоцирају непријатељства”, рекао је он.

Сада, када је прекид ватре у региону коначно установљен, важно је за стране у конфликту да почну да проналазе заједничке тачке како би могли да крену према заједничком циљу, рекао је Путин.

„Они треба да уче да слушају и чују једни друге. Компромисно решење зависи од тога”, рекао је Путин, а пренео Тас с.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Циљ борба против тероризма, а не подршка Асаду

* Обавезна поља