putin-bec1БEЧ – Председници Aустриjе и Русиjе, Хаjнц фишер и Владимир Путин оценили су данас да jе примирjе од седам дана прекратко да би довело до решења кризе у Украjини, и заложили се за његово продужење, као и за почетак суштинских преговора.

Путин jе, на заjедничкоj конференциjи за штампу у Бечу, након разговора са фишером, оценио да се сагласио са своjим аустриjским колегом да крвопролиће треба да се заустави и спречи.

Без обзира на изјаве о прекиду ватре код Славјанска је извршен десант, тамо се воде борбе и већ има људских жртава, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

„На жалост, имам актуелне информације о томе да се у једном од најпроблематичнијих места, код града Славјанска, сада воде борбе. Тамо је извршен десант и већ има људских жртава. То је тужно. Ипак се треба трудити да декларације прате и конкретни кораци, јер у супротном случају ни један проблем неће бити решен“, рекао је Путин.

САД раде све да осујете пројекат Јужни ток

„САД раде све да осујете реализацију пројекта Јужни ток. То је обична конкурентска борба“, изјавио је у уторак председник РФ Владимир Путин.

„Они (САД) су конкуренти. То је нормална ситуација. И они раде све како би осујетили овај уговор (Јужни ток). Исто тако, како је то било пре неколико деценија. Овде нема ништа необично – ово је обична конкурентска борба. У току те конкурентске борбе се користе и политичка средства“, изјавио је Путин у уторак на прес-конференцији после преговора са аустријским председником Хајнцом Фишером.

Ми ћемо увек бранити Русе и Украјинце који себе сматрају делом руског света

Шеф руске државе је испричао о свом писму упућеном Савету Федерације, где је он замолио да се укине право, које је раније добио, на увођење руске војске на територију Украјине. „Моја молба да добијем такву дозволу је била поводом догађаја на Криму. Ми смо користили наше војне јединице како би заштитили слободу избора становника Крима. На Криму није било борбене употребе руских снага – и хвала Богу“, истакао је Владимир Путин.

Путин је, такође, прокоментарисао и мировну иницијативу председника Порошенка. „То што је урађено није довољно за излазак из кризе. То није пут ка миру, али јесте важан корак у потребном правцу“, рекао је шеф државе.

Према речима председника Русије, Москва ће наставити да пажљиво прати ситуацију у Украјини. „Ми ћемо увек бранити етничке Русе и тај део украјинског становништва које себе сматра делом руског света“, рекао је Путин.

„Ми нисмо постављали никакве услове у току преговора између кијевских власти и истока Украјине. Пре свега због тога што Русија није једна од стана у конфликту“, рекао је Путин на прес-конференцији у Бечу.

Он је истовремено истакао да је неопходно да почну преговори „о будућем уређењу саме Украјине и да се обезбеде законска права и интереси људи на југоистоку земље“.

Владимир Путин је, такође, подсетио и о спору око пројекта Јужни ток. „Они хоће да осујете овај уговор. То је обична конкурентска борба“, закључио је председник Русије.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у Бечу – Увек ћемо бранити Русе!

* Обавезна поља