Putin-Viktor-OrbanПовратка на „Јужни ток“ у виду у којем је раније најављен, наравно, не може бити – рекао је Путин после разговора са мађарским премијером Виктором Орбаном, са којим је у Будимпешти постигао политички договор о испорукама гаса након што ове године истекне постојећи уговор.

Истичући да је Русија поуздан партнер Европе и Мађарске када је реч о гасним и нафтним испорукама, Путин је додао да Русија никада није одустајала од реализације „Јужног тока“.

– Нама просто нису дали да га реализујемо – рекао је са жаљењем председник Русије, подсећајући да је априла 2014. године Европски парламент назвао „Јужни ток“ не само бесперспективним, него и „штетним за ЕУ“.

После тога, Бугарској је било упућено писмо са захтевом да се прекину припремни радови.

Путин је рекао да је Русија спремна са европским партнерима да размотри алтернативе пројекту „Јужни ток“, али да не намерава да одустаје од сарадње са Турском, с којом је постигла договор о изградњи новог гасовода.

– Спремни смо да га изградимо у том обиму да кроз Турску тај гас може да иде и у ЕУ. Притом, не намеравамо никога да кажњавамо, ни на кога да се љутимо. Међутим, мислим да оно што смо већ достигли са мађарским партнерима, заједничко предузеће, може бити искоришћено и при ширењу радова са нашим турским пријатељима у делу који се односи на такозвани Турски ток – рекао је Путин.

РАЗЛИЧИТЕ ВАРИЈАНТЕ

Према његовим речима, „постоје различите варијанте“.

– Спремни смо да их разматрамо са свима који су заинтересовани за заједнички рад – додао је он.

Путин је истакао да ће се у избору партнера у будућем пројекту Русија руководити логиком „где је повољније и економичније“ и да је наставак сарадње са ЕУ могућ „ако нам буду помагали, али ако нас буду ометали, тада то није наш избор“.

– Уколико не буду ометали, део Јужног тока можемо реализовати кроз Турску, између осталог, користећи наша заједничка предузећа са Мађарском, Србијом, можемо изаћи преко Аустрије – све је то могуће, ако буде жеље наших партнера за сарадњу – рекао је Путин, додајући да се такви преговори већ воде.

МАЂАРСКА ЗАИНТЕРЕСОВАНА

Орбан је рекао да је Мађарска заинтересована за полагање транзитног гасовода са јужног правца преко њене територије.

– Договорили смо се да ћемо, шта год да замени „Јужни ток“, тражити могућност сарадње, јер смо и даље заинтересовани да гасовод прелази преко наше територије – рекао је он.

Орбан је саопштио да је договорено да Мађарска може да користи неискоришћени гас по садашњем уговору и да тај гас плати када га добије.

– То је за нас велика помоћ – рекао је мађарски премијер, додајући да су сада осигурани снабдевање потрошача и индустрије.

Путин је указао да „Газпром“ нема ништа против повећања гаса у мађарским подземним складиштима.

– Проширење коришћења подземних складишта омогућиће Мађарској да слободно, без икаквих проблема, прође јесење-зимски период – рекао је он.

Русија испоручује Мађарској 80 одсто нафте и 75 одсто потребног гаса и две земље имају много могућности за заједничке пројекте у енергетском систему.

Потписано пет споразума

Мађарска новинска агенција наводи да је у присуству Путина и Орбана потписано пет споразума – о обуци мађарских нуклеарних стручњака у Русији, о отварању мађарског конзулата у Казању, о здравственој заштити, високом образовању и регионалној сарадњи.

МТИ је навела да је ово прва Путинова овогодишња посета једној чланици ЕУ и да је разговори руског председника и мађарског премијера „очи у очи“ у згради парламента трајали близу два сата.

Орбан: Изолација Русије несврсисходна

На заједничкој конференцији за новинаре, Орбан је рекао да је европска изолација Русије несврсисходна и да је потребно да се односи између ЕУ и Русије реше на разуман начин и што је пре могуће.

МТИ преноси да је мађарски премијер рекао да безбедност у региону не може бити успостављена против Русије, и да је добра полазна тачка споразум о прекиду ватре из Минска.

– Потребно је што пре успоставити односе између ЕУ и Русије, европска изолација Русије је несврсисходна – рекао је он и додао да европска привреда неће бити конкурентна, а енергетска сигурност обезбеђена без сарадње са Русијом.

– Они који сматрају да ће европска привреда бити конкурентна без сарадње с Русијом, и ко мисли да је у Европи могуће обезбедити енергетску сигурност без енергената из Русије – гаји илузије – казао је Орбан.

Будимпешта — Руски председник Владимир Путин изјавио је да према информацијма које он има, оружје које се налази у Укајини стигло је са Запада.

Он је гостујући мађарском премијеру Виктору Орбану, на конференцији за новинаре, рекао да нема потребе да се ико меша у сукобе у источној Украјини.

“Без обзира на то како помажете и колико оружја имате, нема потребе да се ико меша између два братска народа“, рекао је Путин.

Уверен сам да, иако може да се деси да буде већи број мртвих због снавдебања власти у Кијеву оружјем, коначан исход не може да се промени. Већина припадника Војске Украјине немају мотив да учествују у сукобима далеко од куће, док се милиција Донбаса бори како би заштитили своје породице“, изјавио је Путин на конференцији за новинаре после сусрета са премијером Мађарске, Виктором Орбаном.

Он је додао да споразум потписан у Минску даје добре шансе да Кијев покрене иницијативу за преговоре.

“Ја сам оптимистичан, а не песимистичан. Споразум из Минска ће постати међународни акт“, изјавио је Путин у Мађарској.

Он наглашава да никада није волео да губи.

“Увек је тешко када губите, посебно је тешко ако губите од војске која није регуларна“, рекао је он.

Он је на крају додао да је набитније да се заштите цивили који живе на територијама где су највећи сукоби.

“Битно је спасити животе људи који тамо живе. Сигуран сам да је то могуће“, закључује Путин..

Орбан: С Путином политички договор о споразуму о гасу

БУДИМПЕШТА – Мађарски премијер Виктор Обран изјавио је данас да је с руским председником Владимиром Путином постигао „политички договор” о споразуму о гасу.

Орбан је новинарима после састанка с Путином, који борави у посети Будимпешти, рекао да су остали само технички детаљи да се реше како би се обновио уговор о гасу који ће заменити споразум постигнут пре 20 година а који истиче у децембру.

„Мађарској је потребна Русија”, рекао је Орбан и додао да је важно да Русија буде отворена за мађарске производе, за које важи руска забрана на увоз прехрабрене робе из Европске уније, што је контрамера на западне санкције Русији због украјинске кризе.

оком Орбанове посете Русији пре годину дана, Путин и Орбан су склопили спорни уговор вредан 12,5 милијарди евра о изградњи два руска нуклеарна реактора надомак Будимпеште. Русија је том приликом Мађарској одобрила и кредит од 10 милијарди евра

Руски председник Владимир Путин борави у званичној посети Мађарској, а једна од главних тема разговора са мађарским званичницима биће питања која се тичу енергетике.

Сарадња на пољу гасне индустрије и могуће продужење уговора о снабдевању Мађарске природним гасом или потписивање новог биће централна тема разговора, изјавио је Путинов саветник Јуриј Ушаков, а јавила је агенција Тас, преноси Танјуг.

Путин и мађарски премијер Виктор Орбан разматраће ту тему посебно након одустајања Русије од пројекта Јужни ток, рекао је Ушаков.

„Садашњи уговор истиче у децембру 2015. године и очигледно је да ће се та ситуација разматрати, или продужење садашњег документа или ће стране договорити нови“, рекао је Ушаков.

Додатно ће бити размотрена ситуација настала због става Европске комисије, који је приморао Русију да прекине пројекат „Јужни ток“ и изабере алтернативну опцију којом ће гас ићи преко Црног мора и затим преко Турске, додао је Ушаков.

Путин и Орбан ће разговарати и о изградњи два нова реактора за производњу електричне енергије у мађарској нуклеарној централи Пакс.

„Овај пројекат кошта скоро 10 милијарди долара и 80 одсто тог износа покривено је руским зајмом“, истакао је Ушаков.

Сарадња у области пољопривреде и здравствене заштите, такође, ће бити тема разговора.

Очекује се потписивање више заједничких докумената, након чега ће се Путин и Орбан обратити новинарима.

Планирано је да се руски председник састане и са мађарским председником Јаношом Адером и положи венац на споменик совјетским војницима који су погинули током ослобађања Мађарске 1945. године.

Орбан је прошле године изјавио како је ЕУ пуцала „самој себи у ногу“ кварећи трговинске односе с Москвом, навео је Би-Би-Си.

Мађарски лидер жели да са Путином преговара о флексибилном дугорочном споразуму о снабдевању гасом, с обзиром да текући споразум о томе истиче ове године.

Током прошлогодишње посете Москви Орбан је с Кремљом потписао споразум о кредиту у висини 10 милијарди евра за проширење једине мађарске нуклеарке.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у Мађарској разбија блокаде

* Обавезна поља