Vucic i Putin NOVO KROPВлада Србије је захвална Русији за подршку у Уједињеним нацијама, Унеску, али и другим организацијама у којима Србија покушава за заштити своју територијалну целовитост, али и свој слободољубиви дух, рекао је премијер Србије Александар Вучић пред почетак састанка са домаћином, руским председником Владимиром Путином. Он је, истовремено, изразио наду да ће доћи до убрзаног развоја билатералних односа двеју земаља. Путин је пак, обраћајући се Вучићу и члановима српске делегацији по њиховом доласку у резиденцију Ново Огарјово у Подмосковљу, изразио задовољство економском сарадњом са Србијом, иако је, како је рекао, светска економија у лошем стању.

Руски председник је позитивно оценио динамику испоруке пољопривредних производа из Србије у Русију и указао да робна размена између две земље, упркос проблемима у светској и руској економији, наставља да расте. „Без обзира на све проблеме, које има светска привреда, па и код нас није све тако једноставно, робна размена са Србијом неочекивано расте. Испоруке српских пољопривредних производа повећале су се за 40 одсто. То је добар показатељ”, рекао је Путин, додајући да Београд и Москва имају и много других питања од обостраног интереса.

Према његовим речима, програм Вучићеве посете био је веома садржајан, а он и Вучић су заједно констатовали и да је српски премијер са својим руским колегом Дмитријем Медведевом размотрио све аспекте билатералне сарадње.

Председник Владе Србије је рекао да су разматрана и економска и политичка питања. „И гледајући у будућност, нашли смо решење за још бржи развој наших односа”, истакао је премијер Вучић оцењујући да је ситуација у целом свету компликована, те да ништа мање није компликована ни на Балкану.

После овог дела сусрета, који је био отворен за јавност, Путин и Вучић су разговарали иза затворених врата. Српски премијер је раније најавио да ће са председником Русије разговарати о бесцаринском извозу „Фијатових” возила у ту земљу, о набавци новог наоружања за Србију и о њеној наменској индустрији, о инфраструктурним пројектима… После састанка са Путином, Вучић је у разговору са новинарима рекао да не осећа додатне притиске да Србија уведе санкције Русији, уз опаску да је на њега тешко вршити притисак. „То знају сви, много је то тешко урадити. То су својевремено радили по питању Бриселског споразума и тада су схватили да је то бесмислено”, изјавио је Вучић новинарима, а преноси Танјуг.

Премијер је подсетио на једну ситуацију пре потписивања Бриселског споразума, коју је описао новинарима. „Кад су ми запретили да ћу окончати каријеру, легао сам на под и рекао (Ивици) Дачићу да тамо иде и да не потписује ништа и три сата сам спавао. Тада су научили да је боље да не врше никакав притисак”, испричао је Вучић, додавши да свуда у свету говори исто, па је тако и у САД говорио да жели добре односе са Русијом, као што је и у Русији говорио да је Србија на европском путу. „То нисам крио и зато сам и поштован и као председник владе и као лидер и као човек, јер исте ствари говорим на сваком месту. Зато се српска реч поштује”, рекао је Вучић.

Вучић је пренео и да му је Путин рекао да очекује да ће проблем извоза „Фијатових” возила у земље Евроазијске уније бити отклоњен.

„Указао сам на то да смо добили информацију да је то за Казахстан проблем, претпостављам због возила која они производе. Председник Путин је рекао да ће с њима разговарати и да мисли да ће тај проблем бити отклоњен”, рекао је Вучић.

Сусретом премијера са Путином српска делегација је завршила тродневни боравак у Русији.

mi28n

Ремонт руских хеликоптера у Србији

Премијер Вучић најавио је да ће се ремонт руских хеликоптера, који ће бити пребачени из Пољске и Чешке, обављати у нашој земљи. „Ми ћемо тражити још експерата и вероватно запослити велики број људи у нашој земљи који ће да раде на ремонту руских хеликоптера. То је важна економска вест за нашу земљу”, рекао је Вучић новинарима после састанка са Путином.

Он је објаснио да су ти хеликоптери углавном били смештени у Пољској и Чешкој, а да је планирано да се највећи део сад премести у Србију. „Ето великог посла за нас. Да ли ћемо бити способни да тај посао обавимо, остаје на нама, надам се да хоћемо”, рекао је Вучић и додао да ће бити фомиране радне групе које ће се бавити организацијом тог посла за који ће бити потребно да се ангажују машински техничари и инжењери.

Шта ће Хрватима балистичке ракете и лансирне рампе

Коментаришући изјаву хрватског министра унутрашњих послова Хрватске Ранка Остојића, који је, на најаву да ће Србија набавити руско оружје, рекао да је Хрватска чланица НАТО савеза, те да може да се одбрани, Вучић је поручио да Србија никога неће да напада.

„Не знам какви су планови Хрватске, не знам шта ће им балистичке ракете и лансерне лампе”, рекао је Вучић и додао да не разуме све то што долази из Хрватске, али да неће ни да се меша. „Оно што нас занима јесте да можемо да сачувамо нашу територију, грађане и народ и Србија то мора бити у стању”, рекао је Вучић.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин задовољан економском сарадњом са Србијом

* Обавезна поља