docek putina16:30 – Начелник ГШ Војске Србије генерал Љубиша Диковић подноси рапорт. Николић одобрио почетак параде. Почиње дефиле јединица Војске Србије. Падобранци се спуштају са заставама. Почиње свечани дефиле јединица Војске Србије.

16:23 – Обраћање Владимира Путина. „Пре 70 година совјетски војници и борци југословенске војске ослободили су Београд од фашистичке окупације. Од свег срца честитам празник“, рекао је Путин.

Путин: Наши очеви и деде су ратовали за праву ствар

– Наши очеви и деде су ратовали за праву ствар и постизали су врхунску одважност. Њихова храброст није имала границе, његова снага – рекао је Владимир Путин на отварању параде.

– Сада, овде, на паради, на уједињује заједнича субока сећања. То су понос и срдачна захвал нашим ветеранима и тећња да будемо достојни њихове славе. У мају наредне године заједно ћемо прославити 70 годишњицеу победе – рекао је Путин.

Он каже да смо платили „високу цену и морамо се супротставити покушајима хероизације нациста и помагача“.

– Од срца честитам грађанима Београда срећан празник. Живела братска Србија! – узвикнуо је Путин.

16:07 – Почиње велика војна парада, уз звуке Марша на Дрину Путин и Николић долазе на свечану бину. Почетак параде објављен свечаном паљбом и химном Србије. Обраћање Томислава Николића.

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас да је заједничка славна историја Србије и Русије трајна и нераскидива веза братства, пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима, на добробит сваком добронамерном човеку света.

Србију и Русију везује порекло, језик, обичаји, вера, историја, култура, узвишено слободарство и херојски понос, заједничке хумке и безимени гробови, остављена сирочад и жене, прекинути млади животи, изгубљене генерације које памте наше заједничко војевање, рекао је Николић.

Колико би нас само било да није било ратова које ми нисмо започињали, запитао је председник Србије.

16.00 – Конференција за медије Александра Вучића и Владимира Путина.

Путин: Инвестираћемо у српски аграр

Каква је перспепктива руско-српске инвестиционе сарадње, било је питање руских новинара за Владимира Путина.

Запад себи отежава живот, а ми смо били принуђени да одговоримо на санкције. Њихова штета се мери милијардама евра. Земље попут Србије могу да то искористе. Спремни смо да инвестирамо у развој српског аграра у сарадњи с фирмама из Западне Европе који желе да извозе на руско тржиште.

Инвестиције нису само у енергетици, него и у машиноградњи.

На питање Танјуга о гасној кризи и Јужном току, Путин је рекао да Јужни ток не може да буде реализован једнострано.

Као у љубави, потребно је да постоје две стране. Не можемо сами да градимо цевовод вредан више милијарди долара. Слична је дискусија вођена за Северни ток, па су сви сада задовољни. Проблеми с Јужним током су политички и они наносе штету економији. Ми не желимо да ове зиме дође до енергетске кризе. То свакако неће бити нашом грешком.

Путин: Нечија невоља може некоме бити корисна

ПУТИН: Преговори су били конструктивни, потрвдили смо план сарадње. Наши односи се развијају добро. данас је Србија значајно повећала извоз пољопривредних производа у русију и порастао је на 150 милиона долара. Ако реализујемо данашње споразме, за кратак период тај извоз може да буде 500 милиона долара.

То је добро и за Русију, јер постоје слободне нише после санкција Русији. Нечија невоља може некоме бити корисна.

Све време се трудимо да се косовски проблем регулише кроз резолуцију 1244. Имамо веома чврсте одбносе на политичком нивоу. Када Београд буде водеио ОЕБС 1915. наставићемо сарадњу.

Вучић: Без санкција Русији

Имаћемо значајну улогу у председавању ОЕБС-ом 2015. године, то је прилика да покажемо да смо у стању да решавамо проблеме и у другм деловима света. Показали смо да смо пријатељи Русије и када је то тешко, јер нисмо уводили санкције Русији и ова влада то неће чинити.

Српски „фијат“ и сиреви иду у Русију

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је после састанка са Владимиром Путином да је захвалан руском председнику на доласку на велики празник у Београду.

– Добре вести за грађане Србије: Ми смо све наше односе из енергетике близу да у потпуности решимо, а решаваћемо их партнерски. Председник Путин је моју можда дрску молбу услишио, јер ћемо имати одређену квоту за извоз „фијата““ у Русију, а имаћемо неупоредиво већу могућнпст извоза сира и намаза у Русију.

15:27 – У Палати Србија у току потписивање међудржавних споразума између Русије и Србије, присутни Путин, Николић и Вучић.

15:25 – У Палати Србије у Београду у току је радни ручак приређен у част доласка предсједника Руске Федерације Владимира Путина, којем присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Осим предсједника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића, радном ручку са Путином присуствују и предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и шест министара у Влади Србије, међу којима је шеф дипломатије Ивица Дачић.

15:20 – Шта потписују данас Србија и Русија

  • Споразум са Руским железницама о реконструкцији северних делова железнице у Србији
  • Меморандум у области енергоефикасности и електричном снабдевању
  • Споразум о узајамној заштити тајних података
  • Споразум о војно-техничкој сарадњи
  • Протокол о размени података који карактеришу цену царине робе
  • Протокол између Гаспромекспорта и Владе Србије
  • Споразум о условима пребивања, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра у Нишу
  • Споразум о реадмисији

15:06 – Чека се почетак параде

Пешадија је постројена испред главне бине и спремна је за почетак параде.

Из публике се могу чути узвици „Србија-Русија!“ и „Не треба нам Унија!“.

15:01 – Ко чува Путина у Београду

Владимира Путина чувају припадници Службе безбедности председника Русије. У целој служби ради између две хиљаде и три хиљаде људи, али је на непосредном обезбеђењу Путина ангажовано око 150 агената, од којих је двадесетак увек око њега. Јавно се види само мањи број телохранитеља који му рукама крче пут, или га бране од насртљиваца.

Путинови чувари морају да буду виши од њега, да би га заштитили ако неко покуша да пуца у њега. Ова служба наследница је, иначе, посебног одељења КГБ званог „Деветка“, које је у време СССР било задужено за заштиту највиших политичара.

14:46 – Попуњава се ВИП ложа

Свечана ложа се полако попуњава. До сада су стигли, између осталих, бивши председник Србије Милан Милутиновић, шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм, али и познате личности из јавног и културног живота попут Драгана Бјелогрлића.

14:43 – Перишић Ојданић у ВИП ложи

Међу гостима свечане ложе испред Палате „Србија“ могу се видети и хашки оптуженици Момчило Перишић и Драгољуб Ојданић.

Перишић је у септембру 2011 првостепено осуђен на 27 година затвора због помагања и подржавања злочина над муслиманима у БиХ 1993-95 и ракетних напада на цивиле у Загребу у мају 1995.

Ојданићу се судило за злочине над албанским цивилима на Косову почињене у првој половини 1999.

14:25 – Премијер Александар Вучић разговара са руским председником.

14:05 – Путин се захвалио Вучићу и изразио задовољство што се робна размена између Русије и Србије добро развија.

Путин: Договорићемо се о квотама за „Фијат“

ПУТИН: Слажем се да су трговинске и економске везе успешне. Једна од највећих руских компанија је НИС, који је један од највећих буџетских платиша у Србији. Друга компанија је Лукоил, која је уложила око 300 милиона долара. Што се тиче пољопривреде, за Србију је погодан моменат да заузме добро место на руском тржишту. Више од тога могли бисмо да расправимо о комплетном процесу инвестиција, ми бисмо могли да кредитирамо српска предузећа. Мислим да неки произвођачи из ЕУ би могли да дођу и улажу у производњу у Србији, како би извозили у Русију.

Узимајући у обзире наше добре одбносе с Италијом, можемо да се договоримо око квота у вези са извозом у Русију – рекао је Путин.

13:58 – Александар Вучић пожелео добродошлицу Путину. „Драго нам је што ћете увеличати ослобођење нашег града“, рекао је Вучић.

Вучић Путину: Фијат „зделан в Сербији“

Током састанка премијера Александра Вучића и Владимира Путина, Вучић се руском председнику обратио прво на руском, а потом на српском језику.

– Србија никада неће заборавити учешће совјетских трупа, снагу и број људских живота које сте уложили како би Београд и Србија били слободни. Али, пошто знам да сте с председником о томе разговарали, и чека вас 100.000 људи на паради, а знате да сам тежак човек, ја ћу да пређем на ове „мање важне ствари“ и економске проблеме који су за нас од огромног значаја, а не важе дако важно као ове друге ствари.

Вучић је рекао да ће Русија и Србија имати већу робну размену него у 2013. години, која је до сада била рекордна.

– Хвала што је Србија једина европска земља која може да извози свињско месо у Руску Федерацију. Трудићемо се да повећамо понуду. Знате да ми производимо Фијат, али то је „зделано в Сербији“, па вас молим да повећате извоз тих аутомобила у Русију – рекао је Вучић.

13:51 – Николић уручује Орден Републике Србије на великој огрлици Владимиру Путину. „Драги брате Владимире, српски народ се поноси што ти носиш највиши српски орден“, рекао је Николић. „Ја прихватам ово одликовање као знак љубави Србије према руском народу. Русија ће као и увек прихватати Србе као најдраже савезнике“, захвалио је Путин.

„Прихватам одликовање као знак љубави Србије према Русији и руском народу. Желим да вас уверим да ће Русија увек прихватати Србију као најближег сарадника. Радићу све да се односи Србије и Русије унапређују. Да би наша сарадња помогла да се реше сукоби из прошлости“, рекао је Путин.

13.45 – У току разговор председника Путина и Николића.

13:41 – Шта су Путин и Николић написали у спомен књизи

Председници Србије и Руске Федерације Томислав Николић и Владимир Путин уписали су се данас у спомен књигу, нако што су положили венце ослободиоцима Београда.

НИКОЛИЋ: Заставу слободног Београда и Србије коју сте подигли 20. октобра 1944. и данас чврсто држимо у захвалним рукама.

ПУТИН: Увек ћемо пажљиво да чувамо успомене о совјетским и југословенским ратницима који су дали свој живот за мир у Европи, све то памтимо, и подвиг који је омогућио да се приближи наша заједничка велика победа. Поклањамо се њиховом јунаштву и пожртвованости.

13:32 – Путин се захвалио на дочеку и рекао да му је драго да поводом ослобођења Београда долази у Србију.

Хвала на позиву за обележавање годишњице ослобођења. То је била заједничка борба. Русија заузима принципијелну позицију која се базира не само на пријатељству, него и на међународном праву. Што се тиче трговинских веза, оне могу бити још боље. Надам се да ће данашњи контакти с вама и премијером помоћи да ту сарадњу развијемо, рекао је Путин.

13:25 – Путин и Николић у Палати „Србија“, Николић каже Путину да 700 новинара прати његову посету. Затим му је пожелео добродошлицу. „Господине председниче, добродошли поново у Србију“, рекао је Николић. „Данас нам је драгоцена ваша помоћ у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, посебно око Косова и Метохије“, наставио је Николић.

– Модерно је да се пријатељство мери трговинском разменом. ми другачије дледамо на приајтељства. Србија данас нема непријатеља, али има мањих и вечих пријатеља. Русију убрајамо у велике пријатеље. Размишљамо као наши преци и учимо децу да размишљају као ми. Све нас везује – језик, вера, порекло, али и то што смо увек били на истој страни. Данас нам је драгоцена подршка у територијалног интегритета, посебно на КиМ. То чувате, иако бисте могли другачије. Србија у Русији види великог сарадника и партнера. Србија неће угрозити морал лошим понашањем према Русији.Али, немамо избора, ми не можемо другачије. Наша привредна сарадња прати пријатељство, повећали смо обим сарадње. Извоз Србије је мањи од руског, али то је због енергената. Ми ћемо данас решавати и те проблеме које смо створили ми. Како да отклонимо дуговања, посебно у петрогхемијском комплексу.

Николић је нагласио да је пољопривреда најважнија.

– Русија би српском пољопривредом добила сигурност.

13:14 – Путин стигао испред Палате „Србија“, где га је свечано дочекао председник Николић, у току интомирање химни Русије и Србије

Долазак Путина пропратила су црквена звона.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Живела братска Србија!

* Обавезна поља