Председник Србије Александар Вучић није позван на Путинову инаугурацију 7. маја, што представља први жути картон Београду, пише загребачки “Јутарњи“.

Како наводе, Вучић ипак неће отићи на инаугурацију руског председника Владимира Путина, већ ће тог дана бити у Анкари са турским председником Ердоганом.

Осим тога, “Јутарњи“ ту истиче да је зато лидер Републике Српске Милорад Додик позван на инаугурацију.

“Традиција је да се на инаугурације руских председника, заправо Путина, позивају само челници најближих постсовјетских држава. Но, како се Милорад Додик већ дуго гура у то јато, позив не чуди, али зато је мало изненађење игнорисање Александра Вучића. Српски медији зато нагађају да Вучић није позван јер Русима сметају ‘његови добри односи с немачком канцеларком Ангелом Меркел’, с којом се у посљедњих неколико месеци видео већ два пута, па у Немачкој види важног српског савезника”, пише загребачки портал.

Такође, “Јутарњи“ као један од разлога за то наводи и додатни притисак Кремља због нерешеног статуса руске базе у Нишу “чије решење Вучић одлаже, а због чега је више пута одложена посета руског премијера Дмитрија Медведева“.

Они наводе и да Русија шаље поруку српском председнику да мора да се определи између Запада и Русије, као и да није могуће “седење на две столице“. Инаугурација руског председника Владимира Путина биће 7. маја у Москви. На председничким изборима у Русији 18. марта Путин је победио са 79 одсто гласова.

Можда добијем позив од Путина

Председник Александар Вучић изјавио је да није добио позивницу за инаугурацију руског председника Владимира Путина, али да можда добије позив за дан или два.

Вучић је рекао новинарима у Београду да не види ништа спорно у томе што је председник Републике Српске Милорад Додик позван на Путинову инаугурацију, а он није.

„Србија је независна земља у доношењу својих одлука. Избор Србије је пут ка ЕУ, пријатељство са Русијом, Кином и Турском“, навео је Вучић.

Инаугурација руског председника Владимира Путина биће 7. маја у Москви. На председничким изборима у Русији 18. марта Путин је победио са 79 одсто гласова.

 


Извор: Данас, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинов жути картон Вучићу

* Обавезна поља