Владимир Путин је објавио – на својој већ 13-ој предновогодишњој мега конференцији за новинаре – да ће на председничке изборе, који ће се одржати 18. марта наредне године, изаћи као самостални кандидат. За Конференцију је било акредитовано 1.640 руских и страних новинара.

„Бићу независни кандидат, али рачунам на подршку политичких снага, партија и организација које деле моје погледе на развој државе и које имају у мене поверење. И уопште, рачунам на широку подршку грађана“.

Поводом опаске да у марту 2018-те неће имати на изборима озбиљног ривала, рекао је да он сам не може да васпитава конкуренте.

По његовим речима, у Русији се није појавила озбиљна опозиција зато што није у стању да предложи програм развоја друштва и државе.

„За опозицију није довољно да само галами на трговима о антинародном режиму. Треба нешто и предложити“, рекао је Путин.

Путин је посебно нагласио да је мешање Русије у америчке председничке изборе измишљено, односно – да су „то све измислили Трампови противници како би његовом раду дали нелегитиман карактер”.

Изразивши очекивање да ће се односи две земље вратити у нормалу, руски лидер је навео и да су контакти између руских званичника и чланова тима америчког председника Доналда Трампа током предизборне кампање били рутински, али да су их његови противници представили у „искривљеном” виду.

Путин је оценио да Сједињене Државе већ раде на свом иступању из Споразума о забрани ракета малог и средњег домета САД и истакао:

„САД су из тог споразума фактички иступиле јер у Румунији већ имају противракетне системе које лако могу заменити ракетама средњег домета. Тај корак САД искомпликоваће све у сфери међународне безбедности, али Русија неће излазити из тог споразума. Ми ћемо своју безбедност осигурати без ступања у нову трку у наоружању“.

Руски лидер је у овом контексту указао да Русија на одбрану троши 46 милијарди долара, а САД у 2018-ој намеравају да за исте сврхе потроше 700 милијарди долара.

Путин наступа пред 1.640 домаћих и страних новинара којима је у наставку рекао да никакве руске армије у Донбасу нема и да две донбаске републике имају своје војне формације, довољне за одбијање војне опасности.

Додао је да споразуми из Минска дају мале ефекте због „неконструктивне позиције Украјине“, па наставио:

„Сједињене Државе су дубоко укључене у све што се догађа поводом Украјине. Треба ли САД формално укључити у тзв. нормандијски формат? Не знам. У сваком случају, никад нисам био против тога“.

Путин је и данас, одговарајући на питање једног новинара из Кијева, поновио да су Руси и Украјинци један народ:

„У Украјини постоји изванредно шаренило у језику и култури. У Русији се те специфичност воле и сматрају делом сопствене културе“.

Председник РФ је све што бивши председник Грузије, Михаил Сакашвили, ради у Украјини назвао пљување и на украјински и на грузински народ и упитао Украјинце: „Докле ћете да то трпите?“

Путин је обећао да ће сви стадиони за светско фудбалско првенство о 2018-те бити завршени „на време“.

Нагласио је да је постављање Григорија Родченкова за шефа руске антидопинг лабораторије било грешка и да он зна и – чија:

„Тај човек је неколико година живео у Америци и био је под сумњом да је ширио допинг. Што је још чудноватије, он је све те гадости довозио из САД и Канаде, пролазећи царинске контроле. То је грешка структура које су га у нашу антидопинг лабораторију довеле. Не сме се радити са онима који су покушавали да се убију нити се ослањати на њихове исказе“.

Указао је да је сам МОК за Родченкова написао да је „под контролом FBI“. Он је и под заштитом тог америчког Бирао, а то је за нас „минус“:

„За нас то значи да је он под контролом америчких служби и за нас је питање – шта оне са Родченковом раде и какве препарате му дају да би говорио оно што је њима потребно?“


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинова мега-конференција за новинаре

* Обавезна поља