На својој традиционалној годишњој мега-конференцији за медије, за коју је акредитован рекордни број новинара 1.895, руски лидер је изнео своје погледе на актуелне политичке прилике у Русији и свету, говорећи о Лењину, Трампу, Украјини, Кини, казни за руске спортисте и другим питањима.

О УКРАЈИНИ

„Тражићемо решење које је прихватљиво свим странама, укључујући Украјину, и то упркос изградњи инфраструктуре као што су ‘Северни ток 1’, ‘Северни ток 2’, ‘Турски ток’. Задржаћемо транзит гаса преко Украјине“, поручио је Путин.

Ипак, указао је да је транзитна рута која преко Украјине води у Европу дужа и скупља за Русију.

Поводом сукоба у Донбасу, Путин је истакао да је потребно да Кијев директно разговара са властима на истоку Украјине, како би се обновио мир у том делу земље.

Он је нагласио да у Донбасу нема стране војске, али да има плаћеника који ратују на обе стране. Он је додао да се тамо добровољно налазе држављани европских земаља.

Истовремено, како је додао, Русија одбацује било какву измену споразума из Минска из 2015. године о источној Украјини.

„Спремни смо да наставимо разговоре у нормандијском квартету“, поручио је руски председник.

О ТРАМПУ И АМЕРИЦИ

Руски председник је коментарисао и процес импичмента његовог америчког колеге Доналда Трампа, поводом одлуке Представничког дома Конгреса о опозиву председика САД.

Путин каже да су оптужбе против Трампа измишљене и верује да нису велике шансе да ће Сенат, горњи дом Конгреса, сменити Трампа.

„Нисам уверен да се тамо ишта завршава. То са импичментом се сели у Сенат у којем републиканци имају већину, а они тешко да ће пожелети да одстране од власти представника своје партије, поготово што се ради о импичменту под апсолутно измишљеним разлозима“.

И још додао: „Демократска партија, која је изгубила изборе, сада покушава да дође до резултата другим средствима. Прво су Трампа оптуживали за заверу са Русијом, па се испоставило да завере није било и да то не може бити основа за импичмент, па су сада неки притисак на Украјину измислили“.

Путин је нагласио да ће Русија на америчке санкције одговарати симетрично иако је заинтересована за јачање односа са САД и спремна да већ сутра продужи споразум о контроли стратешког одфанзивног наоружања СТАРТ 3, мада на њене иницијативе у том смислу није било одговора.

О ОДНОСИМА СА КИНОМ

Говорећи о односима са Кином, Путин је изјавио да Русија није у војном савезу са том земљом и да не планира да га формира.

Међутим, како је додао, односи са Кином ће наставити да се развијају, укључујући и сарадњу у сфери војне технологије.

Он је нагласио како је у односима Русије са Кином достигнут ниво поверења без преседана:

„Тај ниво поверења је важнији од цифара које сведоче о развоју наших економских односа. На достигнутом поверењу, уосталом, и градимо све остало, па ћемо са садашњих 100 милијарди долара робне размене сигурно стићи и до 200 милијарди са ширењем сарадње у високотехнолошким областима – космосу, авиоиндустрији и транспорту“.

„Мислим да је Кина способна да произведе свој систем раног упозорења на балистичке ракете, али уз нашу помоћ то може да постигне раније. То ће значајно побољшати способност нашег стратешког партнера да се брани“, истакао је руски председник.

 

О СОВЈЕТСКИМ ЛИДЕРИМА И ГЕОПОЛИТИЦИ

Владимир Путин је изјавио да совјетски лидери нису узимали у обзир геополитике када су оснивали СССР.

„Данас, са моје тачке гледишта и искуства, схватам да су поред идеолошке компоненте постојале и геополитичке. Оне нису разматране када се оснивао Совјетски савез. Совјетска ера је била веома политизована“, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре у Москви, преноси Тас.

Казао је и да је обавештајна служба КГБ за коју је радио такође била исполитизована.

„Имао сам своје мишљење о нашим лидерима“, рекао је Путин и додао да су га његова будућа искуства навела да промени то стајалиште.

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да се за сада противи премештању тела вође Октобарске револуције Владимира Лењина из маузолеја на Црвеном тргу у Москви.

„Што се тиче Лењиновог тела, верујем да га треба оставити тамо где је, барем док има људи, а овде има доста таквих људи, који повезују своје животе, своје судбине као и одређена достигнућа из прошлости с достигнућима совјетске ере”, рекао је Путин на традиционалној конференцији за медије на крају године, јавио је Тасс а преноси Танјуг.

Председник је поменуо да је накадашњи Совјетски Савез био нераскидиво повезан са именом Владимира Лењина.

„Боље је не копати по томе. Чему? Само се морамо кретати напред и динамично се развијати”, рекао је Путин.

Одговарајући на једно од новинарских питања, рекао је да не види смисла да се даје правна оцена „улоге Михаила Горбачова у распаду СССР“.

О ИСПОРУЦИ ГАСА ПРЕКО УКРАЈИНЕ

Руски председник Владимир Путин рекао је данас да се нада постизању споразума о гасу са Украјином, да ће Москва тражити решење које је прихватљиво за све стране, укључујући Кијев, и поручио да ће одржати транзит гаса преко те земље упркос изградњи других руских гасовода у Европи.

„Упркос изградњи гасне инфраструктуре попут Северног тока 1, Северног тока 2, Турског тока, сачуваћемо транзит гаса кроз Украјину. Не желимо да погоршавамо ситуацију у украјинском енергетском сектору или да то користимо да утичемо на ситуацију у самој Украјини”, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Шеф руске државе је, како јавља агенција Тасс, такође навео да је Русија спремна да испоручује гас Украјини са попустом.

„Били бисмо спремни да снабдевамо гасом Украјину уз попуст, као што сам раније рекао, од 20 до 25 одсто. То може да се уради и тада би било могуће смањење цене за крајњег потрошача, уместо повећања које ви (Украјина) планирате од 1. јануара”, нагласио је Путин.

„Мислим да ћемо доћи до услова. Уосталом, крећемо се ка тим споразумима и настојаћемо да украјинска страна буде задовољна тим аранжманима”, рекао је председник Русије.

Следећа рунда трилатералних преговора о гасу, у којима учествују Русија, ЕУ и Украјина, о условима транзита руског гаса за Европу преко украјинске територије за 2020. годину треба да се одржи у четвртак у Берлину, додаје Тасс, преноси Танјуг.

Ми немамо жељу да погоршавамо ситуацију у енергетском сектору и користимо је на неки начин да утичемо на ситуацију, на Украјину “, рекао је председник. Русија је спремна да испоруци гас са попустом, рекао је шеф државе.

О КАЗНИ РУСКИМ СПОРТИСТИМА

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је четворогодишња суспензија руским спортистима због допинга политичка одлука и да одлука Светске антидопинг агенције (WАДА) није фер и није у складу са Олимпијском повељом, преноси Танјуг.

„Казна није оправдана, забране би требало да буду појединачне, а не колективне. Највећи број спортиста је чист, а кажњени су сви”, изјавио је Путин на годишњој конференцији за медије у Москви.

Како је рекао, Русе кажњавају други пут за исту ствар.

Путин је посебно апострофирао руске клизаче, који једини на свету изводе четвороструке скокове и додао да су одлучили да их „почисте”.

О УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА

Владимир Путин је изјавио да би могла да буде укинута уставна одредба која омогућава да једна особа може да служи више од два председничка мандата уколико они нису узастопни.

„Ваш понизни слуга је служио два мандата један за другим и онда напустио положај, али уз уставно право да се врати на место председника пошто два последња мандата нису узастопна. Ова одредба забрињава неке наше политичке аналитичаре и јавне личности, и могла би да буде уклоњена“, објаснио је Путин.

О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да климатске промене јесу нови изазов за Русију. Говорећи на годишњој конференцији за новинаре, Путин је рекао да глобално загревање може да прети руским арктичким градовима изграђеним на вечитом снегу и леду, преноси Бета.

Путин је додао да климатске промене могу да изазову пожаре, разорне поплаве и друге негативне последице.

Руски председник је нагласио да се Русија придржава Париског споразума који има за циљ да успори глобално загревање.

Истовремено, како је навео, фактори који утичу на глобалне климатске промене су непознати и тешко их је предвидети.

КОНФЕРЕНЦИЈА ЈЕ ТРАЈАЛА ПРЕКО ЧЕТРИ САТА

Конференција за новинаре трајала је четири сата и 18 минута. Била је, ипак, краћа од рекордне која је 2008. трајала четири сата и 40 минута, преноси Тас.

од присутних 1895 новинара, највише их је било из руских регионалних медија, мада је приметан био и број новинара из руских савезних агенција и страних репортера.

Путин је одговорио на укупно 57 питања која су се односила на разне теме – од регионалних проблема до проблема у вези с климатским променама и међународних односа.

Како се наводи, ове године су организатори конференције тражили од новинара да не доносе велике плакате на конференцију, међутим новинари су то покушали да избегну тако што су гласно добацивали своја питања и трудили се да привуку пажњу Путина.

Руски председник је, међутим, врло често током конференције сам бирао новинаре од којих је добијао питање.

Поједини новинари нудили су Путину да објаве његове чланке у одређеним медијима и позивали га на разна дешавања и даривали му поклоне, а забележено је да је један бугарски новинар Путину поклонио православну икону.

Ово је била 15. Путинова годишња конференција која је први пут одржана 2001., а тада је пратило више од 500 новинара и трајала је један сат и 35 минута.

Прошле године, руски председник је годишњу конференцију одржао 20. децембра и трајала је три сата и 43 минута.


Извор: РТС, Факти, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Путинова традиционална медијска конференција за 2019.

* Обавезна поља