Радници „Гоше-Фабрике шинских возила“ из Смедеревске Паланке (даље Гоша) најавили су за 22. август долазак у Београд и протест испред седишта Владе Србије, како би скренули пажњу на свој неодрживи материјални положај, који је резултирао самоубиством једног и покушајем самоубиства двојице њихових колега на радном месту.

“Немамо више избора, сада ће први септембар, деца нам крећу у школу а ми месецима нисмо примили ни динар. Председник Вучић нас је у кампањи слагао када је обећао помоћ. Недавно смо се обраћали и Центру за социјални рад,  тражили смо социјалну помоћ или бар бесплатне књиге за децу али су нас одбили јер, како кажу, ми као запослени немамо право на помоћ”(1)рекао је Милан Вујчић, председник Штрајкачког одбора овог колектива који се у генералном штрајку налази још од 28 марта.

Радници Гоше позвали су своје колеге из других фирми у Србији да им се придруже како би заједно „приморали Владу“ да реши њихов проблем, али и проблем свих радника у Србији „поштујући све правне норме које досада нису поштоване“, истакавши како “државу радници занимају само кад треба да гину и гласају, а када су у питању голи живот и радничка права, онда је нема нигде“(2).

Да подсетимо, Гоша запошљава 358 људи и била је у власништву словачке фирме “ЖОС-Трнава” која је, одмах након отпочињања штрајка, већ почетком априла ове године, ту фабрику продала кипарској компанији “Лиснарт холдинг лимитед” за 4,2 милиона евра. У тренутку продаје радницима се дуговало 20 плата и неуплаћени порези и доприноси за 4,5 година. Просто је невероватно да је држава прихватила ову трансакцију, односно промену власништва, а да није условила новог купца да једнократно измири нето обавезе радницима и потпише обавезујући репрограм за неуплаћене порезе и доприносе!

Иако је директор Милан Шћепановић, средином јула ове године, након разговора у Влади, најавио да је новац за старе плате обезбеђен(3), као и понуде за нове послове, све је остало на обећањима и гневни радници долазе у Београд. Но, судећи по најавама званичника неће бити радо виђени гости, што је у овој држави чест случај када тражите своја права.

Министарство привреде, на челу са масон-министром Гашом Кнежевићем, издало је саопштење како је „веома изненађено“ доласком радника Гоше, да „протести радника нису решење“, већ да је „решење је у преговорима“.(4) Но, није открило, са ким то радници, односно њихов штрајкачи одбор, више треба да преговарају будући да досадашњи договори и обећања нису испоштовани.

У том саопштењу каже се и: “понуђена су и нова запослења за раднике „Гоше“, али се на оглас предузећа „Милан Благојевић – наменска“ из Лучана у којем су тражили 83 радника из „Гоше“ није јавио нико”(4), што звучи цинично с обзиром одакле долази. Влада Србије не би смела радницима који траже заостале плате и остала права која проистичу из радног односа да нуди други посао као решење проблема, већ да се фокусира на њихове захтеве! 

И премијерка Брнабић се почудила зашто радници Гоше долазе у Београд, поново употребивши бесмислену фразу да је за ову фабрику „Влада учинила и више него што је законски могла да уради“(5), потпуно у реч исту коју је употребила и приликом штрајка радника у Крагујевцу. Невероватно. И безобзирно, да не кажем безобразно, да је не увредим.

Али, пошто се она понавља, морам и ја. Нико не може да учини више него што може, дични нам премијеру. Али, ако сте неким чудом то и успели, онда Вас молим да чините мање (што мање), него што можете. Иначе, све и сви одосмо у бестрага!

Подршка радницима Гоше и свим радницима Србије у борби против увезеног неолиберализма и домаћих намесника капитала и привредних дилетаната на власти! Сретно!

_____________________________________

 

  1. insajder.net/sr/sajt/vazno/6456/Radnici-Go%C5%A1e-Odr%C5%BEa%C4%87emo-protest-u-Beogradu-po-cenu-da-nas-sve-uhapse.htm
  2. Исто
  3. www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:676138-Direktor-Gose-Imamo-novca-za-stare-plate
  4. www.nspm.rs/hronika/goran-knezevic-iznenadjuje-nas-protest-radnika-gose-to-nije-resenje-vec-pregovori.html
  5. Исто
  6. rs.n1info.com/a292073/Biznis/Brnabic-Ne-znam-sta-vise-mozemo-da-uradimo-za-Gosu.html

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Радници Гоше у Београду

* Обавезна поља