Radovan KaradzicРатни председник Републике Српске Радован Караџић дао је интервју сајту „Балкан инсајт“, у којем наводи да „ниједан разуман суд њега не би осудио за геноцид и ратне злочине“, упркос бројним доказима против њега.

Караџић у интервјуу, који је урађен имејлом, себе представља као миротворца, а не организатора масовних убистава, за шта је оптужен у Хагу. Подсетимо, пресуда Радовану Караџићу биће изречена сутра. Он је оптужен за геноцид почињен у Сребреници, прогон Бошњака и Хрвата, терорисање становништва Сарајева и узимање талаца од 1992. до 1995. Спекулише се да ће добити доживотну робију.

На питање шта очекује од пресуде, он одговара да би његове шансе у требало да буду „исте као шансе било ког државног председника у савременом свету, ни веће ни мање“.

— Моја су очекивања иста. Знам шта сам хтео, шта сам урадио, чак и о чему сам сањао, и не постоји разуман суд који би ме осудио. Колико год да је високопозиционираних званичника босанских Срба осуђено – рекао је Караџић за „Балкан инсајт“.

У интервјуу говори о злочинима у Сребреници не поричући их, али се противи обиму и позадини онога што се десило. За злочин на сарајевским Маркалама, који назива инцидентом, казао је да ниједан Србин не би био осуђен да му се суди на основу докумената Уједињених нација и то пред судом УН-а.

Караџић је рекао да је његова „стална борба за очување мира, спречавање рата и смањење патњи свих људи без обзира на веру, представљала узоран труд вредан поштовања“ и додао да БиХ данас треба комисија за истину.

За ратна дешавања Караџић је окривио „страно мешање“. Он тврди да би остварио конструктивно и компромисно решење са Алијом Изетбеговићем јер су били на „плодоносном путу“.

— По мом мишљењу, за муслимане је било пуно боље да су остали у Југославији, где би једног дана чак постали и већина, али Хрвати то нису хтели ни у ком случају. Господин Изетбеговић је желео посебан политички и верски ангажман за муслиманску заједницу, који се није могао применити на Србе и Хрвате, а ја се томе нисам противио ни у којем погледу – казао је Караџић.

Radovan-Karadzic-8

Говорећи о великим силама, Караџић је рекао да када изгубе интерес за нестабилност Балкана, тада ћемо пронаћи решење за ратне злочине.

— Привремена пракса асиметрије у кривичном гоњењу није од помоћи, као ни многе друге пакости које можемо урадити једни другима – појаснио је Караџић.

Кад је реч о Сребреници, он је рекао да је оно што се десило у стварности довољно лоше, „па нам никакво увеличавање не помаже да дођемо до разумевања и мира међу нама“.

— Непотребно убиство једног јединог човека је ужасавајуће, а камоли убиство сигурно најмање неколико стотина људи, што је, например, неупитни број жртава с повезима. Они који су то урадили пре свега су непријатељи Срба, а затим непријатељи тих породица, а онда и муслиманске заједнице – рекао је Караџић.

На питање сматра ли да ће бити ослобођен оптужби за Сребреницу, након толиког броја пресуда у Хагу и БиХ, он је рекао да то није питање наде, него закона и правде.

— Суђење није само о томе да ли се нешто уопште догодило, него и о могућој одговорности других људи, више или мање удаљених од директних извршилаца… Нажалост, што се Сребренице тиче, ја не могу порећи све што се наводи, али се морам успротивити обиму и позадини онога што се десило – рекао је Караџић.

На питање шта ће се десити ако буде ослобођен, Караџић каже да „нада се да неће поново у политику“.

— Чак и кад бих хтео, нове генерације би ме с правом у томе спречиле. Нисам то чак ни тада желео, у 1990-им, јер сам имао веома пријатан живот, породицу, професију, пријатеље и књижевност. Да није било рата, ја бих се убрзо повукао из политике. Док сам био на „стандбају“ у планинама (док је био у бекству, прим. нов.), написао сам роман („Чудесна хроника ноћи“) и комедију „Ситовација“, као и неке стихове за младе. Политика ми је одузела 25 година, што значи најмање пет до осам књига. Зашто бих хтео да поднесем још таквих губитака? Своје ћу драгоцено вријеме проводити са породицом и својим писањем – рекао је Караџић.


Извор: Балкан инсајт, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Радован Караџић – Знам шта сам хтео и шта сам урадио…

* Обавезна поља