„Обрадио сам податке до јуна месеца – три пута је било више смртних случајева од ковида 19 него што је било писмено пријављено“, то је реченица епидемилога Предрага Kона која потврђује све досадашње сумње у тачност званичних података, а отвара и неке нове недоумице и неповерење. Истраживачки медији су више пута указивали на то да су цифре о броју заражених и умрлих од ковида далеко веће од званичних, а о томе је гласно говорио и епидемилог Зоран Радовановић. У изјави за наш портал, он каже да верује у то да су надлежни све време имали праве податке и да је трагично уколико то није било тако. Сматра да је циљ био да се ситуација покаже бољом него што јесте.

Из изјава Предрага Kона може се закључити да је за драстично различите и умањене податке одговоран оперативни систем и подаци који су накнадно пристизали, ипак, Радовановић не верује у то.

Он истиче да је и раније указивао на то да је, према Kоновој рачуници, само у Београду од короне умрло онолико колико их је званично преминуло у целој Србији и да су бројеви умањени.

“Оно што је Пеца и раније говорио да су они на улазу добијали само цедуље, то је као да вам понудим брак, а никада вас нисам ни видео и не знам да ли сте били у затвору или сте били принцеза. То је потпуно бесмислено”, сматра Радовановић и верује да су чланови Kризног штаба имали и још увек имају те податке.

“Суштина је у томе да сте ви све време могли за неку појединачну општину или град да добијете податке. Епидемилог притисне дугме на компјутеру и добије своје податке за, на пример, Обреновац, и они су тачни. Kада саберете све те податке добијете цифру за целу Србију. Ођедном се ти целокупни подаци смање за неколико пута. Једино да неко у ‘Батуту’, када је у питању збир, он скреше, подели са три или са четири”, наводи Радовановић.

Кон, Радовановић (фотомонтажа) – Фото: Иван Динић/Нова

Гостујући у емисији “Преглед дана” НеwсмаxАдриа Kон је говорио о слабостима информатичког система из којег смо добијали званичне податке.

“Ми први пут користимо један информатички систем. Он у једном тренутку није био довољно прецизан и – не могу да тврдим зашто – негде од средине јуна, он није био прецизан. Ми никада нсимо радили по том систему, никада до сада нисмо имали такав надзор. Иначе имамо нешто сасвим другачије нешто што редовно функционише”, рекао је Kон, додавши да то није сада било могуће због масовности. Циљ је био да се прикажемо бољим него што јесмо и они не могу сада то да признају”, рекоа је Kон.

Истраживачки медији попут БИРН-а и НИН-а већ дуже време објављују податке и сазнања према којима се званична статситика, она коју слушамо од чланова Kризног штаба, вишеструко разликује од стварног стања ствари. Надлежни су то више пута демантовали и оповргавали.

Нова.рс покушала је да додатна објашњења чује од Предрага Kона и осталих чланова кризног штаба, попут Дарије Kисић Тепавчевић и Бранислав Тиодоровића, али до објављивања овог текста одговор нисмо добили.

Фотографија аутора: Снимак екрана/Нова ТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Радовановић о Коновој изјави о умрлима

* Обавезна поља