izrael-hezbolahТЕЛАВИВ – Хезболах размешта у Либану ракете дугог домета које могу бити опасност за Израел. Пресретача ракета „ероу III“ успешно тестирао Израел изнад Средоземног мора. Дизајниран је да у свемиру уништи ракете које имају Иран и Сирија.

Шиитска организација Хезболах размешта ракете дугог домета из сиријског грађанског рата у Либан, укључујући ракете „скад Д“, којима могу да гађају територију Израела, сматрају безбедносни извори.

Аналитичар Ронен Бергман каже за Њујорк тајмс, да, упркос израелским ваздушним нападима којима та земља покушава да спречи нова постављања ракета, већина ракета које Хезболах добија од Ирана и Сирије ипак бива пребачена у Либан.

У међувремену, Израел је успешно извео други тест унапређеног пресретача ракета „ероу III“ дизајнираног да у свемиру уништи ракете које имају Иран и Сирија, рекла је портпаролка Министарства спољних послова.

Тај систем је способан да уђе у траг и уништи балистичке ракете изнад атмосфере, довољно високо да омогући да се хемијске, биолошке или нуклеарне бојеве главе безбедно распадну, наводи Ројтерс.

Данашње лансирање пресретача ракета „ероу III“ изнад Средоземног мора био је трећи лет система, али није укључивао пресретање мете.

Израел је претходну верзију „ероу II“ лансирао пре нешто више од једне деценије.

Израелски званичници предвиђају да би се „ероу III“ могао разместити следеће године.

Пентагон и америчка компанија „Боинг“ јесу партнери тог пројекта, који надгледа државна фирма Израелска аеросвемирска индустрија.

„Ероу“ је сегмент израелског ракетног штита који има три слоја, а укључује успешно размештену „гвоздену куполу“ која циља ракете кратког домета и мине палестинских герилаца из појаса Газе, као и средњедометну „Давидову праћку“, која је још у развоју.

САД и Израел развијају „ероу“ заједно од 1988. године, а у Вашингтону кажу да ће помагање Израелу у развијању способности да обори ракете допринети да се спречи ескалација ратова на Блиском истоку.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Ракетни гамбит на Блиском истоку

* Обавезна поља