novak-tereniБЕОГРАД – Из „Фемили спорта”, фирме породице Ђоковић, у саопштењу су признали да београдској општини Стари град, која је с њима раскинула уговор о закупу тениских терена у Спортско-рекреативном центру „Милан – Гале Мушкатировић”на Дорћолу, дугују 1,7 милиона динара на име кирије. Али, уговор је раскинут због тога што је ове године отказано даље одржавање АТП турнира „Сербија опен”, што признају и у општини Стари град. Пошто се од турнира одустало још у јануару, из „Фемили спорта” питају због чега је општина толико дуго чекала да би поништила уговор.

Они тврде да су у терене уложили више од четири милиона евра, чиме су вишеструко преплатили обавезе за закупнину.

– И поред тога, „Фемили спорт” је плаћао уговорени део месечне закупнине, чекајући да општина, сходно уговору, процени наша улагања, што је била дужна да учини до марта 2010. године – наводи се у саопштењу.

Општина је тада послала вештаке, кажу у управи Старог града, али им фирма Срђана Ђоковића није дозволила приступ. Због тога, нејасно је да ли, осим неспорних 1,7 милиона динара, „Фемили спорт” дугује и барем још неколико стотина хиљада евра. Јер, по уговору о закупу, чију копију „Политика” поседује, вредност закупнине за комплекс износи 275.000 евра годишње, али је „Фемили спорт” требало да плаћа само 75.000 док се не процени висина њихових улагања. У уговору, чији је други потписник општина Стари град, позива се на извештај радне групе и „привремено констатује” да је закупац до јула 2009. године у терене уложио око 190 милиона динара, односно око два милиона евра. Пошто уговор важи на десет година, то је тачно 200.000 евра годишње. Да су вештаци потврдили улагање које је радна група „привремено констатовала”, то би значило да је разлика између стварне вредности закупнине и онога што је „Фемили спорт” плаћао већ у старту анулирана.

– Процена висине њихових улагања је било, и то два пута. Али, оба пута је закључено да су она безначајна. Зато су ти извештаји и нестали – уверава „Политикин” извор, одлично упућен у збивања у тенису.

У „Фемили спорту” подсећају да су стотине хиљада људи прошли кроз те терене и да су светски медији кад би долазили у Београд обавезно посећивали тај комплекс као бисер престонице.

– Он је то сада и постао а био је, то се добро сећамо, ливада зарасла у коров – пише у саопштењу.

Они који се још боље сећају можда би из меморије призвали и чињеницу да је у тобожњу „ливаду зараслу у коров” држава пред Универзијаду 2009. године инвестирала огромну суму новца. Незванично, прича се и о милион и по евра. У општини Стари град, преко чијег рачуна су и град и република уплаћивали та средства, јуче нису имали тачан податак, али су обећали да ће нас данас обавестити колико тачно је потрошено да би се комплекс потпуно реконструисао. Таквог га је преузео „Фемили спорт”.

После Универзијаде и првог „Сербија опена”, одржаног у мају 2009. године, „Фемили спорт”, као организатор турнира, остао је на теренима иако уговор о закупу није имао све до јануара идуће године. У међувремену се управни одбор „Галета Мушкатировића” жалио општини на узурпацију терена – у те документе „Политика” је такође имала увид – али ништа није предузето. Рачуни за комуналије и одржавање су се гомилали а њих је, према нашим изворима, на крају платио „Гале Мушкатировић”. „Фемили спорт” је напослетку и званично постао закупац, на конкурсу на којем је услов, што признају и у општини Стари град, био поседовање лиценце за АТП турнир, тако да је победник био известан.

Кривицу за то што се турнир више не одржава „Фемили спорт” у саопштењу преусмерава и на општину Стари град. Њу су јавно упитали зашто, као суорганизатор, није ништа предузела да би турнир преживео. У општини, међутим, тврде да су покушали да с представницима Ђоковићеве фирме разговарају о томе које су препреке за одржавање „Сербија опена”, али нису добили никакав одговор.

„Фемили спорт” је, према уговору, требало и да одржава два тениска терена која би користило Министарство спорта, из чијих средстава се делом финансирала реконструкција комплекса. Али, напомињу у општини, та фирма никада није министарству омогућила приступ тим теренима.

Корист за државу од целог овог посла још је упитнија с обзиром на то колико је новца из буџета потрошено и на рекламе у току четири године „Сербија опена”. Многе државне установе су се, колико је познато, оглашавале на турниру.

————————————— 

Месечни рачун за воду 4.400 евра

 

Као један од разлога за раскид уговора о закупу са „Фемили спортом” општина Стари град навела је и неплаћање трошкова за воду од 167.556 динара. То су јуче демантовали у „Фемили спорту” наводећи да су осим закупа, директно на рачун СЦ „Милан Гале Мускатировић”, месечно измиривали и рачуне за воду – укупно108.044евра у динарској противредности закључно са 21. октобром ове године.

– „Фамили спорту” је фактурисана и уградња водомера у износу од 167.556 динара, а то се помиње у допису општине као неизмирена обавеза. Тај рачун смо платили 2. септембра. До априла 2013. године просечни рачуни за воду нису прелазили 300 евра. Од тада закључно са јунским рачуном што се подудара са отварањем базена на „Галету Мушкатировићу”, стижу нам рачуни који просечно достижу 4.400 евра месечно, што је готово 15 пута више од регуларних рачуна. И поред тих нелогичности измирили смо рачуне – тврде у „Фемили спорту”.

—————————————————–

Узурпиран  простор Споменика браниоцима Београда 1915.

Ширењем тениских терена у Спортско-рекреативном центру „Милан Гале Мушкаторовић” на само три метра од Споменика браниоцима Београда 1915. године нарушен је амбијент тог здања. Заузет је и део простора на коме је мајор Драгутин Гавриловић предводио најважнију битку за одбрану престонице, каже др Марко Поповић, бивши руководилац научно-истраживачког пројекта за Београдску тврђаву.

– Споменик је постављен 1988. године. Тада је то била широка зелена површина уз уређени Дунавски кеј, довољно удаљена од спортског центра, с визуром тврђаве у позадини. Међутим, у доба Милошевића општина је подигла четири тениска терена и тако почела да се приближава споменику. Градски завод за заштиту споменика културе је негодовао али није било политичке воље да се то спречи. Изградњом објекта и тениских терена за одржавање АПТ турнира тик уз споменик сада је потпуно деградирана његова споменичка вредност – наглашава Поповић.

Држава се, негодује Поповић, противи томе што се подижу разни објекти поред Споменика косовским јунацима на Газиместану јер нарушавају тај комплекс, а у Београду дозвољава још горе.

Негодују и становници тог дела Дорћола који су већ у неколико наврата указивали на узурпирање историјског комплекса.

———————————————————-

Пицерија нелегално саграђена

Републичка грађевинска инспекција донела је 2011. године решење о рушењу пицерије поред тениских терена у СРЦ „Милан Гале Мушкатировић” јер је подигнута без дозволе. Како нам је речено у тој инспекцији, решење о рушењу гласило је на НН лице зато што није могло да се утврди ко је инвеститор, а претпостављало се да реч о „Фемили спорту” јер се пицерија налази у оквиру ограђеног комплекса који носи назив тениски центар „Новак”. Инспектори су, како тврде, покушавали да контактирају „Фемили спорт” али они се нису одазивали.

Општина Стари град се на раскид уговора са фирмом породице Ђоковић одлучила и због, како су навели, нелегалног надзиђивања помоћног објекта у комплексу тениских терена.

– Слали смо тамо наше инспекторе али им нису дозволили да уђу. Њихов изговор је био да нису надлежни општински већ републички инспектори јер се комплекс налази у зони заштите Београдске тврђаве, споменика културе од изузетног значаја – истичу у Старом граду.

„Фемили спорт” у саопштењу одбацује недостатак папира за надоградњу објекта као аргумент општине Стари град за раскид уговора.

– То нам говоре људи који су, сходно уговору, били дужни и требало је да обезбеде те дозволе – наводе у „Фемили спорту”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Раскид уговора о Ђоковићевом закупу терена

* Обавезна поља