policija-ratariБЕОГРАД – Делегација незадовољих ратара Јужног Баната и Срема предала је захтеве на писарници Владе Србије, а главни захтев је да откупна цена суноцокрета буде 45 динара по килограму.

Председник Организационог одбора протеста, Зоран Сефкеринац, који је предводио петочлану делегацију, изјавио је Танјугу да ратари након предаје захтева очекују брз позив надлежних, а у супротном ће данас организовати двочасовну блокаду путева у Панчеву.

Он је прецизирао да ће пољопривредници тракторима од 12.00 до 14.00 часова блокирати нови пут између Панчева и Београда, а за то су, како наводи, добили дозволу полиције.

Први на листи од пет захтева, које су предали у Владу, јесте да их прими премијер и потпредседник владе.

Ратари траже и да Влада Србије предузме интервентне мере за разбијање картела који договарају откупне цене сунцокрета, као и да санкционише монополисте на тржишту.

Откупна цена сунцокрета од 45 динара по килограму и регулисање откупних цена и количина за интервентни откуп тржишних вишкова кукуруза(200.000 тона) овогодишњег рода, по цени 18 динара за клиограм, такође су међу захтевима.

Пољопривредници траже и повећање откупне количине пшенице за робне резерве на укупно 200.000 тона, по цени од 20 дин/кг.

Незадовољни ратари, јуче су тракторима кренули пут Београда, али их је полиција блокирала у Панчеву.

Пољопривредници су незадовољни ниским ценама пшенице и кукуруза, а највише их „жуља” откупна цена сунцокрета, која, како тврде, износи „нула”, јер још није позната, а берба те културе је увелико почела.

Иницијативни одбор незадовољних пољопривредника саопштио је да тражи да откупне цене ратарских култура и уљарица у Србији буду као у региону, тачније у Будимпешти, а да откупна цена за сунцокрет буде 45 динара за килограм.

Министарство пољопривреде је спремно да пољопривредницима пружи сву помоћ у оквиру својих надлежностл, али дрзава не може да одреди цену сунцокрета, изјавио је јуче Танјугу државни секретар тог министарства Данило Голубовић.

——————————————-

Ратари блокирани у Панчеву

 

БЕОГРАД – Ратари Јужног Банатa и Срема који су, незадовољни пре свега откупном ценом сунцокрета, јуче тракторима кренули пут Београда, блокирани су у Панчеву и ту су остали целу ноћ.

Ратаре који су тракторима кренули ка Београду, по речима председника удружења „Панчевачки ратари” Јована Негована, полиција је блокирала у Панчеву, где чекају позив надлежних којима намеравају да изнесу својих пет захтева, међу којима и повећање откупне цене сунцокрета и уређење тржишта.

Пољопривредници су блокирали и две уљаре – „Дијамант” у Зрењанину, и „Банат” у Новој Црњи, као и Фиделинку у Суботици.

Према подацима полиције, на путу је око 220 трактора, али ниједна саобраћајница није непроходна, као ни прилаз ка Панчеву и Београду, а трактори се налазе са десне стране прилазног пута Панчеву или једним делом ван пута.

Министарство пољопривреде је спремно да пољопривредницима пружи сву помоћ у оквиру својих надлежностл, али дрзава не може да одреди цену сунцокрета, изјавио је Танјугу државни секретар тог министарства Данило Голубовић.

Тим поводом јуче су се огласили и прерађивачи – и док компанија Дијамант сматра тај протест легитимним и поручује да ће учинити све да буде максимално коректна према произвођачима како би се нашло најбоље решење, директорка Пословне заједнице за индустријско биље Олга Чуровић оценила је да нема разлога за протест.

Сефкеринац је раније Танјугу рекао да је да ће лука Дунав и силос „Гранекспорт” остати блокирани до испуњења њихових захтева, и чекају да влада буде „судија између њих и уљара”.

„Имамо аргументе. Сунцокрет је у окружењу много скупљи него код нас”, истакао је Сефкеринац.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ратари предале захтеве Влади Србије

* Обавезна поља