karadzxicНе могу да верујем каква је пресуда донета. Базира се на импровизацији, претпоставкама, спекулацијама, индикацијама, а не на чињеницама, рекао је Радован Караџић адвокату Горану Петронијевићу.

Ни Европска унија, ни овај суд, ни међународна заједница, и после свега што се десило у Паризу и Бриселу не схватају са чим и са ким су били суочени босански Срби деведесетих. Ово је катастрофално и не могу да верујем каква је пресуда донета. Базира се на импровизацији, претпоставкама, спекулацијама, индикацијама, а не на чињеницама.

Ово је прва реакција Радована Караџића, коју је непосредно после изрицања пресуде у Хагу, којом је осуђен на 40 година затвора, поделио са својим адвокатом Гораном Петронијевићем.

Ратни лидер босанских Срба проглашен је кривим за десет од 11 тачака оптужнице у пресуди која је написана на око 2.000 страна.

Влада Србије – Пресуда се не сме злоупотребити против српског народа

Влада Србије неће дозволити да се пресуда Радовану Караџићу употреби против српског народа, порука је са седнице владе. Није дозвољено било какво пребацивање колективне кривице на народ због злочина које су починили појединци, наводи се у саопштењу владе које је прочитао министар правде Никола Селаковић.

– Влада Србије не жели да реагује на садржај и образложење било које појединачне пресуде Хашког трибунала. Али, после много година рада тог суда, остаје горак укус због чињенице да они који су творци политике злочина према Србима готово ни на који начин нису кажњени. Озбиљна и одговорна политика Србије према сопственим грађанима и припадницима српског народа, ма где они живели, подразумева и бригу о Србима у Републици Српској. Никоме нећемо дозволити да првостепену пресуду против бившег председника РС употребљава као разлог да прстом упире против нас и наших сународника. Јасно напомињемо да ова пресуда не може да буде употребљена с циљем угрожавања слободе и опстанка нашег народа у Републици Српској – рекао је Селаковић.

Министар је нагласио и да Влада Србије изражава дубоко жаљење за свим жртвама ратних сукоба на просторима бивше Југославије и да једнако осуђује злочине које су починили припадници српских јединица, као што осуђује злочине који су учињени над Србима, како у Хрватској тако и у Босни и Херцеговини.

– Политика помирења биће политика Владе Србије, а верујемо да ће то бити политика и других влада у региону. Управо зато Влада Србије сматра да је политика правде кажњавања припадника само једног народа за злочине које су чинили сви у ствари селективна – пренео је Селаковић став владе.

Министар правде додао је и да је влада поносна што је наш народ умео да препозна туђе жртве и да им се достојанствено поклони, али и да истовремено жали зашто тако нешто у региону није могао да учини неко и када су у питању српске жртве.

– Шта се догодило у прошлости припада прошлости и ништа добро неће настати ни за Србију ни за било коју другу државу у региону ако време и енергију будемо трошили на покушаје да утврдимо ко је био у праву а ко није – рекао је Селаковић.

Он је нагласио и да упркос изазовима, жаљењу и разочарању озбиљна и одговорна Србија недвосмислено остаје посвећена политици живота, стабилности и мира.

– Само таква политика може и мора да буде наша најснажнија карта за будућност у којој са својим суседима делимо много више заједничког, у којој подижемо наше економије, улажемо у наше људе, развијамо наше државе и читав регион – рекао је Селаковић.

Како је навео од јаке жеље и великих напора да гради такву будућност Србија неће одустати и никоме неће пружити прилику да нашем народу негира право на такву будућност коју, како је нагласио, заслужује.

Додик – Пресуда је неправедна и не може имати последице по Српску

Председник Републике Српске Милорад Додик пресуду Радовану Караџићу у Хагу сматра неправдом, јер насупрот томе, како каже, нико од оних који су чинили злочине против Срба није одговарао ни политички ни индивидуално.

Караџић је за Радио Београд изјавио да је незадовољство присутно увек кад је реч о пресудама против представника политичког и војног руководства Срба, те оценио да напори које суд у Хагу наводно улаже да би допринео помирењу не могу на тај начин да се разумеју.

Напротив, додаје, такве пресуде доприносе само новим поделама у БиХ.

РС, како је рекао, нема намеру да прихвати било какво наметање било ког става који би довео у питање позицију РС или поставио питање њене одговорности.

РС је српски народ у РС и наравно да су сви они чија се кривица евентуално утврди, криви по основу индивидуалне одговорности. То је ствар њихових личних одлука и не може бити никаквих последица за РС, закључио је Додик.

Додик је нагласио да је апсолутно јасно да је данашња пресуда првом председнику Српске Радовану Караџићу у Хагу на 40 година затвора донесена под снажним притиском разних међународних лобија и ранијих стереотипа о искључиво српској кривици за рат у БиХ.

„За многе случајеве у Хашком трибуналу познато је да нису засновани увек на чињеницама, него да су значајно били мотивисани и политичким мотивима, као и унапред скројеним и оптужницама и пресудама“, рекао је Додик, истакавши да и већина народа у Српској то схвата на тај начин.

У прилог томе говори чињеница да је готово целокупно политичко и војно руководство Срба процесуирано, а да је изостала одговорност других, попут Насера Орића, који се данас „слободно шетају по Сарајеву и са слободе наводно нешто бране, а у међувремену уништавају сведоке и претњом мењају њихове исказе“.

„Тако је исто и са Атифом Дудаковићем кога смо могли видети како наређује да се побије све што је српско, а ниједан суд, па ни Хашки трибунал, није нашао разлога да га за то процесуира“, подсетио је Додик и нагласио да све то показује да је наводна хашка правда селективна и политички мотивисана.

dodik-karadzic

Додик је напоменуо да је Хашки трибунал претенциозно био најављен као место правде које треба да доведе до помирења, а сад се на сваком кораку види да у БиХ никада није било мање помирења и више неправде.

„Инсталисање правосудних институција било где и било на ком нивоу у функцији политичких обрачуна свакако не доприноси стабилизацији и јачању поверења“, навео је Додик.

Према његовим речима, ако је неко желео правду за жртве, онда се поставља питање шта је са правдом и за жртве у српском народу, које су огромне, не само у Српској, него и у Србији и на многим другим местима. Он је упозорио и на чињеницу да се у погледу хашких пресуда са неких страна покушава „навалити одређени терет“ и на саму Српску, али је поручио да то неће бити остварено, без обзира на било какве утицаје, те да Српска наставља да живи и ради, да се креће својим путем и ка стабилизацији прилика укупно.

„Морам да захвалим и премијеру Србије Александру Вучићу, који је данас јасно поручио да политика очувања Републике Српске не може да буде зависна од било каквих пресуда“, рекао је Додик.

Додао је да Српска треба да буде захвална Србији и њеном премијеру за овако јасан став, који је изрекао на помену жртвама убијеним у НАТО бомбардовању Србије, током којег је погинуо и знатан број деце.

„Остало је видљиво и да је – случајно или не – за изрицање пресуде /Караџићу/ изабран дан када је почело бомбардовање Србије. У том погледу људи у Српској имају свој осећај, и ја га осећам и знам“, истакао је Додик.

МИП Русије – Трибунал није институт правде

mip-rusije-tablаМОСКВА– Руско министарство спољних послова оценило је данас поводом пресуде лидеру босанских Срба Радовану Караџићу да Хашки трибунал наставља да ствара мит о српском народу као једином одговорном за ратне злочине у бившој Југославији.

У саопштењу МСП се наводи и да се нису обистинила очекивања Русије да Трибунал буде институт правде, преноси Тас.

„Русија подржава МКСЈ створен 1993. године и отворено је говорила да Трибунал не треба да постане место за обрачунавање или инструмент освете, већ да буде прави институт правде која би довела до победе правде и здравог разуме”, наведено је у саопштењу које преноси Танјуг, уз констатацију – „ова очекивања нису се обистинила”.

Руско министарство навело је да данас чак ни судије Трибунала не скривају да суд користи сумњиве методе у свом раду.

Треба имати у виду, како се додаје, да МКСЈ, ад хоц или провизорна институција, делује већ више од 20 година и да је потрошио милијарде за рад.

У саопштењу руског МСП се оцењује да би било боље да је новац утрошен у мировни процес у земљама бивше Југославије.

„Трибунал је игнорисао рокове које је поставио Савет безбедности УН за његов рад и тежак је терет на плећима светске заједнице”, закључује руско министарство.

Вашингтон Пост – Пресуда Караџићу крана рада Хашког трибунала

vasington-post-logo-1ВАШИНГТОН – Рад Хашког трибунала, крунисан пресудом Караџићу, помогао је консолидовању демократије и успостављању правде која није осветничка, оцењује Вашингтон пост.

Утицајни вашингтонски лист у уредничком ставу оцењује да ниједна од око 80 пресуда Хашког трибунала „није важнија“ од осуде Караџића на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности током рата у БиХ 1992-95.

„Постоји много разлога да се критикује Међународни кривични суд за бившу Југославију, посебно због суђења брзине пужа, која су уследила после дугих одлагања хапшења Караџића и (Ратка) Младића. Ипак рад Трибунала, сада крунисан Караџићевом пресудом, и поред свега је помогао консолидовању демократије у бившој Југославији установљавањем мере правде која је ретроспективна али не и осветничка. Точкови правде споро мељу, али мељу“, наводи Вашингтон пост.

Лист наводи да је на суђењу установљено Караџићево учешће у неким од „најшокантнијих злочина недавне европске историје“ масовна протеривање несрба, затварања у „прљаве концентрационе логоре“, намерно гранатирање и убијање цивила у Сарајеву, као и убиства 8.000 муслиманских мушкараца и младића у Сребреници.

„За Европу и САД, геноцидни сукоб је побудио сећања на Други светски рат и осећај да починиоци ратних злочина ове генерације морају одговарати“, наводи Ваишнгтон пост у уредничком ставу.

С распадом бивше Југославије и борбама Хрвата, Срба и Муслимана за територије, „најгора дивљаштва су почињена у бившој југословенској републици БиХ, где су етничке групе раније живеле тесно измешане“, наводи Вашингтон пост.

„Уз подршку владе Србије и остатака ЈНА у којој су доминирали Срби, босански Срби су спровели бруталну кампању ‘етничког чишћења’ усмерену углавном на босанске муслимане, у којој су десетине хиљада изгубиле животе док је много више приморано да побегне“, наводи Вашингтон пост.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на пресуду Караџићу

* Обавезна поља