djuraskovic-nibensМарко Мишковић осуђен је данас у Специјалном суду у Београду на три и по године година затвора због утаје пореза али је ослобођен оптужби за оштећење путарских предузећа. Истом првостепеном пресудом Специјални суд је одредио да син власника Делта холдинга плати и новчану казну од осам милиона динара у року од три месеца по правоснажноасти пресуде.

Мишковић млађи није присуствовао изрицању пресуде, на шта по закону и није обавезан.

Власник Нибенс групе Мило Ђурашковић осуђен је на седам година затвора због штете нанете путарским предузећима и крушевачкој фабрици мазива „ФАМ Крушевац”, као и на новчану казну од шест милиона динара, време проведено у притвору и кућном притвору му се урачунава казну.

Данашња пресуда је првостепена, па оптужени, њихови браниоци, као и тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Власнику Делта холдинга Мирославу Мишковићу пресуда није изречена, јер му је суђење због здравствених разлога раздвојено крајем прошле године, а наставак суђења му је заказан за 8. април.

Четворо оптужених у овом случају је ослобођено свих оптужби – Милутин Гашевић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић и Зоран Михаиловић, а остали су осуђени на казне од једне године до пет година затвора за оштећење ФАМ.

Данашња пресуда је првостепена, па оптужени, њихови браниоци, као и тужилаштво за организовани криминал имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Власнику Делта холдинга Мирославу Мишковићу пресуда није изречена, јер му је суђење због здравствених разлога раздвојено крајем прошле године, а наставак суђења му је заказан за 8. април.

Данашњом пресудом Дејан Јефтић осуђен је на четири године затвора, Ристо Ристић на пет година затвора, Боро Јелић осуђен је на три године затвора, Бранислав Јовановић на три године, Љиљана Костић три године, Срђан Филиповић осуђен је на две године затвора.

Живојин Петровић осуђен је на две године и шест месеци затвора и новчану казну од два и по милиона динара, а Јадранка Бадрић на годину дана кућног затвора и новчану казну од 250.000 динара.

Milo i Mišković

Свима се у казну урачунава време које су провели у притвору. Оптужени су такође обавезани да солидарно уплате 3.14 милијарди динара у буџет због ФАМ-а.

Образлажући пресуду судија Маја Илић је рекла да су оптужени криви што су себи и другом прибаливи имовински корист извлачењем новца из ФАМ-а. Против Мишковића и Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Њих су теретили да су финансијским трансакцијама извлацили новац из путарских предузећа и тако довели до њихвое пропасти.

Оптужницом тужилаштва за организовани криминал оптужени се терете да су финансијским малверазацијама путарска предузећа, у периоду од 2005. до 2010. године, оштетитли за16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона дина

Случај у вези са фабриком мазива из Крушевца покренут је годину и по дана раније.

Сумња се оптужени у том случају оштетили предузеће „Фам” из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра), и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара ( око 15 милиона евра).

С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени и у фебруару 2015. је кренуло обједињено суђење пред судским већем судије Маје Илић које је судило ФАМ-у.

Мишковић, његов син Марко и Ђурашковић били су ухапшени у децембру 2012. године. После вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, уз јемства од више милиона евра, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Изречене казне Милу Ђурашковићу и Марку Мишковићу

* Обавезна поља