OEBS-BEC-DACIC--PБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић оценили су данас да је Србија организацијом министарске конференције ОЕБС поврдила капацитете озбиљног и поузданог партнера на међународној сцени.

„Србија је током претходних дана била центар Европе и света”, констатовао је премијер Вучића преноси Танјуг.

Он је честитао свима који су били ангажовани на организацији и одржавању конференције, али и грађанима, и истакао да смо показали изванредно гостопримоство, право и лепо и добро лице Србије, њено најлепше лице.

Дачић – Србија показала да је добро место за дијалог

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија, организацијом састанка ОЕБС, показала да може да буде добро место за покушаје да се дође до разговора и наставка дијалога.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу у Влади Србије са премијером Алексабндром Вучићем, изразио велико задовољство начином на који је Србија организовала седницу Министарског савета ОЕБС.

„Можда би било нескромно да тако кажем, али констатација је свих учесника земаља чланице и партнера да одавно није био тако добро организована седница Министарског савета. Никада се скоро није десило у 40 година, осим када је ОЕБС формиран, да толики број шефова дипломатија буде на једном месту”, објаснио је Дачић подсећајући да су на скупу учествовала 43 министра.

Такође је указао да није тако често случај да се ОЕБС користи за тлики број билатералних сусрета, а навео је посебно први састанак министара Русије и Турске после инцидента у вези обарања руског авиона.

„Тиме је наш скуп добио на значају”, нагласио је Дачић, јавља Танјуг.

„Без обзира што је можда било нереално очекивати да ће после дубоких подела завладати дух толеранције и компромиса, усвојено је после дуге расправе неколико докумената која су веома важна, као што су документ о борби против тероризма, насилног екстремизма који води ка тероризму, о младима и безбедности, питањима која се односе на конкретне разговоре везане за Молдавију и Приндестровље”, рекао је он.

Дачић је казао да није могло да се дође до компромиса о другим темама, али и да су сви приметили да је тон којим су се сви обраћали био далеко другачији од министарске конференције у Базелу, толерантнији и помирљивији.

dacic-vucic-konferencija

Вучић – Србија била центар Европе и света

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је Србија током одржавања 22. Министарског савета ОЕБС била центар Европе, али и света, те да је показала изванредно гостопримство и своје најлепше лице.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да грађани Србије имају много разлога да буду поносни на Србију.

Он је објаснио да је као премијер имао 11 билатералних састанака, од шефице европске дипломатије Федерике Могерини, до шефова дипломатије САД, Русије, Турске, Јапана и других и да је у тим разговорима договорено неколико важних посета Београду у наредном периоду.

Према његовим речима, није било никаквих безбедносних претњи, сви ангажовани на организацији и одржавању састанка, укључујући припаднике полиције, обавили су посао на најбољи могући начин, а грађани су показали велико стрпљење.

„На једног члана делегације смо имали двоје људи који су о њима бринули, нигде нећете видети такву пажњу”, приметио је Вучић.

„Честитам грађанима Србије што су на изванредан начин дочекали госте, што су били стрпљиви по питању саобраћаја и других малих проблема. Покаали смо изванредно гостопримство и право и лепо лице Србије, њено најлепше”, рекао је председник српске владе.

Свилановић – Допринос Србије регионалној стабилности

svilanovic-goranБЕОГРАД – Допринос Србије регионалној стабилности је велика, поручио је данас генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, истичући да је важно да се види до које мере је дијалог у Бриселу помогао Србији да изађе из ситуације где се стално упирало прстом у њу и да дође у ситуацију да може да буде извозник стабилности. „Суштина је у томе што се променио однос према суседима, однос према њиховим интересима који је заснован на искључивом поштовању и потреби сарадње”, рекао је Свилановић за РТС, додајући да је његова улога као генералног секретара за регионалну сарадњу олакшана са овом владом, јер када је у питању однос према суседима то је искљуциво позитиван однос.

Свилановић је навео и да је Министарски самит ОЕБС-а у Београду био велики догађај и да Србија може да буде поносна како је организовала један од највећих скупова у овој години у широком европском простору.

Осврћући се на говор премијера Србије Александра Вучића о стабилности, Свилановић је рекао да су неке теме у међународним организацијама јасне и да се најчешће када се говорило о овим просторима говорило о пробему Косова, о фуннкционалности БиХ, као и о Македонији.

„Међутим, ових дана се више не говори тако, јер је кроз Бриселски споразум 1 и 2 дефинисан процес у коме траје дијалог Београда и Приштине и више нико то не узима као горући проблем на Балкану и то је резултат свега што се радило претходних неколико година и на то можемо да будемо поносни”, рекао је Свилановић.

Ангажман Србије када је у питању функционалност БиХ у последње време је искључиво позитиван, сматра Свилановић.

„Прва посета ове владе и премијера је била је посета Сарајеву и била је веома успешна. У међувремену је био у неколико наврата и у Сарајеву и у Сребреници, што је добро примљено у широј јавности, не само БиХ, него и изван њених граница”, навео је Свилановић.

Говорећи о томе одакле долази највећа опасност за регионалну стабилност, Свилановић је рекао да је Вучић имао у виду и Куманово, јер је то догађај који је мало остао по страни, а у ствари је био драматичан догађај због тога што је близу југа Србије и Косова и отуда забринутост


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на Конференцију ОЕБС-а у Београду

* Обавезна поља