dan-srpskeОко 1.900 гласачких места на којима ће грађани Српске данас одговорити на референдумско питање „Да ли сте за то да се 9. јануар слави и обележава као Дан Републике?“ отворена су у 7 сати.

Грађани Републике Српске, њих око 1,2 милиона са правом гласа, први пут после рата излазе на референдум, а могућност да гласају имају до 19 сати.

Без обзира на то што Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ није желела да учествује у спровођењу референдума у РС, правила на њему важе као на изборима. То значи да ће грађани гласати на истом месту где су гласали и пре две године на општим изборима, а они који из неког разлога нису сигурни где им је гласачко место могу то да провере бесплатним слањем свог ЈМБГ на број 065 12 44.

Референдум је кулминација готово једногодишњег политичког сукоба у БиХ, који је почео након што је Уставни суд БиХ на апелацију бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића одлучио да је 9. јануар неуставан, јер се у њему, наводно не препознају Бошњаци, Хрвати и остали грађани РС.

Иначе, тог дана је Скупштина српског народа 1992. године прогласила Републику српског народа у БиХ из које је касније израсла Република Српска и верификована у Дејтону 1995. године. То је чињеница коју политички врх РС стално истиче, јер доказује да Српска није настала у рату, већ пре њега, а да је ратом одбрањена, те призната у Дејтону и Паризу, као конститутиван део БиХ.

Из тог разлога и пре референдума је постало јасно да ће готово сви изашли на њега подржати прославу 9. јануара. Међутим, након затварања биралишта, посао неће бити завршен, јер је Народна скупштина РС обавезала Владу да до краја године достави измене Закона о празницима у РС.

Још се не зна какве ће измене да буду, али се из изјава званичника РС да наслутити да се тим законом Бошњаци и остали народи у РС неће „терати“ да славе 9. јануар. На тај начин, НС РС ће покушати да формално испоштује одлуку Уставног суда БиХ, а истовремено задржи свој празник, који се сматра последњим идентитетом РС, након што су јој одлуком истог суда укинути ранији грб, химна и застава.

Овај референдум је у региону и Федерацији БиХ схваћен много озбиљније и другачије, као увод у референдум о отцепљењу РС, због чега је политичка јавност и међународна заједница месецима била на ногама у покушају да одговори председника РС Милорада Додика да одустане од њега.

Извесно је да се данашњем референдуму неће одазвати већина Бошњака у Српској, јер су то тако од њих захтевали бошњачки политичари. Потпредседник Српске Рамиз Салкић и функционер СДА чак је поручио да ће се постављање гласачких места у бошњачким насељима у РС сматрати провокацијом од стране власти Српске. Управо због тога ће на МУП РС бити до сада можда највећи терет да обезбеде мирну и достојанствену атмосферу на биралиштима, иако би неки у Федерацији БиХ желели да то буде другачије.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач изјавио је да МУП располаже одређеним информацијама да поједини радикални кругови, нарочито вехабијски, могу својим деловањем угрозити институције Српске или чак одређена места на којима ће грађани изаћи на референдум. Он је рекао да ће Полиција РС евентуалне такве покушаје сматрати тероризмом и одговорити на адекватан начин.

– Искористићемо све своје потенцијале и могућности да заштитимо наше грађане и институције РС – поручио је Лукач.

Из Републичке комисије за спровођење референдума најавили су да ће свака два часа саопштавати излазност на референдуму, а да ће прве незваничне резултате објавити одмах након њихових прикупљања у општинским и градским комисијама, а најкасније 48 часова од затварања гласачких места.

Сервисни подаци

Право гласа – 1.219.399 грађана

Бирачка места отворена од 7 до 19 часова

Издавање личних докумената током викенда од 7 до 19 часова

Слањем ЈМБГ на број 0651244 проверити гласачко место

Гласање изван РС – Србија (Београд, Нови Сад, Зрењанин, Суботица, Панчево), Немачка (Штутгарт, Франкфурт, Манхајм, Вупертал, Хелиброн, Минхен), Швајцарска (Арбедо, Сент Гален, Луцерн, Базел, Неухаусен), Аустрија (Беч, Грац, Линц, Инсбурк), Русија (Москва, Јекатеринбург), Белгија (Брисел, Антверпен), Холандија (Ротердам).

Брчаци са држављанством РС гласају у Лончарима (Доњи Жабар) и Доњој Буковици (Бијељина).

12:25 Излазност до 11 сати 17,68 одсто

До 11 сати на референдуму у РС гласало је 215.861 гласача, односно 17,68 одсто од укупно регистрованих гласача, саопштила је Републичка комисија за спровођење референдума.

Највећа излазност забележена је у Источном Старом Граду – 30,28 одсто, док је у Сребреници гласало 10,21 одсто грађана с правом гласа. Излазност у Брчко Дистрикту је 16,51 одсто, а у Бањалуци 18,53 процента.

Изетбеговић: Неће бити рата, нико неће уништити РС

Преседавајући Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да у БиХ неће бити рата и да нико неће унишšтити Републику Српску.

– Ми ћемо чувати ову земљу и Дејтонски мировни споразум и све грађане, и Србе и Хрвате и Боšњаке. Никаквих ратова бити неће, јер ће се уразумити они у Бањалуци – рекао је он новинарима синоћ у Брчком, где је присуствовао на предизборном скупу СДА. Више прочитајте ОВДЕ.

Светске агенције о одржавању референдуму у РС и поред забране суда

Светске агенције јављају о данашњем референдуму у Републици Српској указујући да се он одржава упркос одлуке Уставног суда БиХ, противљењу Бошњака и Хрвата у БиХ и негодовању западних земаља.

Босански Срби гласају на референдуму који је забранио уставни суд земље, ризикујући западне санкције против њихове аутономне области и кривичне пријаве против својих лидера, пише агенција АП. Шта свет пише о референдуму прочитајте ОВДЕ.

Стање безбедности на референдумским местима повољно

Стање безбедности на референдумским местима подручју целе Републике Српске и даље је повољно, саопштило је Министарство унутрашњих послова РС, додајући да се све активности одвијају планираном динамиком.

Волео сам РС и када јој је било најпотребније

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да је изашао на референдум о Дану Републике Српске, како би обавио грађанску дужност. Након гласања у Источном Сарајеву, Шаровић је истакао како је 9. јануар увек био везан за лидере СДС, чији је члан од 1990. године.

– Не верујем у лажне патриоте. Увек сам волео РС и када јој је било најпотребније. Они који су данас гласни, да РС затребају вероватно би први побегли – казао је Шаровић.

Цвијановић: Ово је успешан дан

Председница Владе РС Жељка Цвијановић оценила је данашњи дан као успешан и пожелела да све протекне у најбољем реду и демократској атмосфери како то заслужује референдум и празновање ове врсте.

Она је додала да је задовољна чињеницом да је Република Српска успела да ораганизује овај референдум и покаже способност, чак и када има и када је суочена са бројним опструкцијама, те да се процес спроводи како треба.

У Србији до 11 сати гласало више од 1.000 људи

На референдуму о Дану Републике Српске у Србији је до 11.00 часова гласао 1.001 грађанин Српске, речено је Срни у Представништву РС у Београду. Највећа излазност била је у Београду, где је гласао 441 грађанин с правом гласа, у Новом Саду гласало је 350, у Суботици 72, Зрењанину 70, а у Панчеву њих 68.

Салкић: Бошњаци треба да остану прибрани

Потпредседник РС Рамиз Салкић изразио је незадовољство данашњим инцидентом у Кули код Гацка, где већином живи бошњачко становништво.

– Свима је јасно да је овај референдум антиуставан. Имали смо ових дана и напуштање домова од људи који су узнемирени овом ситуацијом – додао је Салкић и оценио да ће све ово проћи и да неће имати значајнији утицај на наш живот овде.

„Наставићемо да се боримо за своја права, колико год то иритирало друге, нећемо дозволити да нам одређују наша правила живота нити ћемо ходати погнуте главе на простору Српске“, поручио је Салкић. Комплетну изјаву прочитајте ОВДЕ.

Измештено гласачко место у Кули код Гацка

Председник Комисије за спровођење референдума у РС, Синиша Каран изјавио је данас да су гласачко место у Кули код Гацка „из делимично техничко-сигурносних разлога изместили“, али да је ситуација под контролом и нема сигурносних проблема.

Измештање гласачког места је урађено како се не би реметио гласачки процес. Више прочитајте ОВДЕ.

МИП Словеније против референдума у РС

Министарство спољних послова Словеније изразило је данас жаљење због одржавања референдума у Републици Српској.

– Министарство пажљиво прати догадјања у БиХ и изражава жаљење што је када је почетком ове недеље био постигнут значајан напредак на ЕУ путу истовремено дошло до непоштовања одлука највиших државних институција какав је Уставни суд – наводи се у саопштењу министарства.

Босић: Лоша порука што Срби из Брчког нису гласали као остали грађани

Председник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је, након што је гласао у општини Доњи Жабар на гласачком месту предвиђеном за гласаче из Брчко дистрикта да је лоша порука што Срби из дистрикта Брчко нису могли гласати као остали грађани Српске.

– Очекујем да ће чланови и симпатизери СДС-а гласати на референдуму зато што га је расписала Народна скупштина Републике Српске као највиша демократска институција Републике Српске – рекао је Босић.

Лука Петровић: Радујем се референдуму

Генерални секретар СНСД Лука Петровић гласао је са супругом у Економској школи у Требињу.

– Задовољство ми је што видим гужве на бирачким местима. Срећни смо што можемо да констатујемо да је РС кроз своје институције самостално донела одлуку о референдуми и то је највиши чин који данас обележавамо, самосталност институција РС – поручио је Петровић.

Чавић: Не плашим се санкција после референдума

Драган Чавић, председник НДП, изјавио је после гласања у бањалучкој Економској школи, да је Српска апсолутно у праву када инсистира на томе да је одлука Уставног суда БиХ била правно неодговарајућа и политички мотивисана.

– Историјска је чињеница да је 9. јануар дан државности РС. Уопште ме не интересују приче о могућим санкцијама након референдума – нагласио је Чавић.

Додик гласао у Лакташима са супругом и сином

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на референдуму у 10.00 сати у Дому кулутре у Лакташима.

Он је на бирачко место дошао са супругом Сњежаном и сином Игором.

Иванић : Не видим зашто бисмо трпели последице због референдума

– 9. Јануар ће остати дан који ће РС обележавати, они који не желе, треба да добију право да га не обележавају. Не видим зашто би РС трпела последице због овога. Ако неко мисли да има услова за неки други референдум, тог референдуа о независности нема – рекао је српски члан Председништва БиХ.

Гласа и дијаспора

Гласачка места за изјашњавање грађана на референдуму о Дану Републике Српске су јутрос на време време отворена у: Бриселу, Антверпену, Ротердаму, Паризу и Москви.

Марио Ђурагић, шеф Представништва РС у Бриселу је рекао да су о провођењу референдума грађане смо информисали посредством цркве, медија и на на свом сајту.

Ђурагић није могао прецизирати колики је број грађана који се могу изјаснити на овим гласачким местима.

Душко Перовић, шеф Представништва РС у Русији је рекао да је место за изјашњавање о референдуму о Дану Републике у Представништву отворено јутрос тачно у 8 сати по московском времену и биће отворено до вечерас до 20 часова.

Он је додао да се већ пет људи изјаснило, али да највећу гужву очекује око 13 сати, јер до тада траје традиционални московски маратон због чега је центар града, у коме се налази Представништво Српске, затворено за саобраћај.

Перовић је истакао да, према његовим информација, око стотину грађана има право да се изјасни на данашњем референдуму о Дану Републике.

Група Бошњака у Гацку краткотрајно блокирала гласачко место 

Мања група мештана Куле код Гацка блокирала је гласачко место, након чега је на терен изашла полиција.

Како сазнаје „ЕуроБлиц“, реч је о Бошњацима, који су спречили рад референдумске комисије и онемогућили грађанима да гласају.

– У току дана ће у договору са Републичком комисијом за спровођење референдума бити одлучено коме од 21 гласачког места ће бити припојено ово гласачко место – изјавио Ранко Братић, председник референдумске комисије у Гацку.

Дураковић – Важно је да Вучић и Николић не подржавају референдум

Дураковић, који се вратио из САД, где је учествовао на панелу Клинтон Фондације заједно са српским премијером Александром Вучићем, оценио је да је свакоме у овом тренутку јасно да је референдум „сведен на класичну анкету која има подршку једино присталица Милорада Додика и оних којима је наметнуо тему референдума као политичку тезу“.

Дураковић је за Аваз рекао да опозиција у РС нема избора и да мора да подржи референдум, а да је важно то колико су, како је рекао, Србија и њен премијер и председник против референдума.

„И то је важно, јер тиме је обезвређен његов значај. Једини резултат референдума бит ће штета од 1,2 милиона марака у ионако осиромашеном буџету. Такође, важно је да резултат тог референдума не може нити ће утицати на званичну одлуку Уставног суда, тако да ће поново Народна скупштина морати да приступити измени Закона о празницима РС“, рекао је Дураковић.

Истичући да референдум јесте „напад на државу и њене институције“, Дураковић наглашава да је његово одржавање ипак показало сву снагу државе БиХ чије је постојање неупитно и да то морају схватити сви они који ударају на њене темеље.

Дураковић тврди дас у тензије подигнуте и позвао је све на смирење ситуације те поручио Бошњацима да не страхују и не иду из својих домова.

Дураковић је рекао и да Срби у РС треба да схвате да су ентитет, а не држава.

„Када у РС схвате да су ентитет, а не држава, и да је ентитет саставни део државе БиХ, уверен сам да ће свима нама бити доста лакше, а посебно на релацији односа Бошњака и Срба и у томе Србија може одиграти велику улогу. А видели смо опредељење званичника Србије да су у овом случају поступили и мудро и легалистички“, рекао је Дураковић.

Бошњаци не треба да се боје – не можемо да изгубимо више него 1995. године

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић казао је данас да Бошњаци не треба да излазе на референдум који се одржава у Републици Српској, нити треба ичега да се боје.

– Бошњаци у Сребреници су храбар народ и немају шта да изгубе. Не могу да изгубе више него што су изгубили 1995. године. Ја сам у Сребреници заједно с њима и са својом породицом као и сваки други дан – рекао је Дураковић за Фену.

Бошњаци не треба да излазе на тај референдум, а референдум нека се одржава. Видећемо ко ће то имплементирати и може ли се уопште имплементирати, додао је он.

Алија Табаковић, председник Меџлиса Исламске заједнице Сребреница, поручио је Бошњацима у том граду да нема разлога за забринутост, те да недељу проведу уобичајно са својим породицама.

Према његовим речима, Бошњаци треба да се понашају „као да се ништа не дешава“.

– Има милион пречих ствари од референдума о којима Бошњаци треба да мисле. Не треба наседати на неке провокације, ова прича око референдума не треба да буде битна Бошњацима. Ако неко покуша да провоцира Боšњаке не треба паничити него обавестити полицију – рекао је Табаковић.

Кавазовић – Додик је само извођач радова иза којих стоји Русија

Реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић тврди за данашње издање „Дневног Аваза“ да је „видљиво да иза референдума у РС стоји Русија“, те да је, како каже, „Додик само извођач радова“, те позвао грађане да остану присебни.

„Овде је по среди скривање трагова који нас воде до великог криминала у који су уплетени неки људи, али и покушај да се мења однос снага на Балкану. Муслимани, али и други, треба да игноришу референдум и да буду свесни да подршка криминалним групама значи угрожавање живота свих нас“, рекао је Кавазовић за „Аваз“.

Реису-л-улема је поручио да одлуке Уставног суда БиХ чувају све подједнако и казао да одлука те институције не угрожава ни један од ентитета, али да исправља неправде које годинама чине криминалне групе.

„Једно је сигурно. Неки људи кренули су на пут. Видећемо где ће завршити, у Фочи или Зеници, свеједно“, закључио је Кавазовић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Референдум у Српској тече нормално

* Обавезна поља