ALEKSANDAR VUCICБЕОГРАД – Упркос последицама катастрофалних поплавама реформе неће каснити ни дан, па докле будемо могли да издржимо, изјавио је премијер Александар Вучић на конференцији Савета страних инвеститора, посвећеној резултатима предузиманих мера за побољшање услова пословања. Премијер је нагласио да ће, иако очекује отпоре, до краја јула бити усвојене измене закона о раду, приватизацији и стечају.

Представницима око 130 страних компанија, које су у Србију уложиле више од 20 милијарди евра и запошљавају око 95.000 људи, Вучић је рекао да је влада усвојила и Предлог измена закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Према његовим речима, измене овог закона и премештање 400 људи из јавне администрације у Пореску управу и инспекције, омогућиће сузбијање сиве економије, финансијску дисциплину и једнаке услове пословања.

– Живели смо на превару и у лажима. Трошили смо више него што смо зарадили, неодговорним подизањем плата и пензија бацили смо милијарде евра, рекао је Вучић. „Само за камате на дуг ове године треба да платимо милијарду и 50 милиона евра, а наредне 1,21 милијарду евра. Ова влада ће на јесен предузети све да прекине драматично повећавање државног дуга.”

– Српска економија 2018. године неће бити богаљ, а на Европској унији је да одлучи да ли хоће такву Србију – рекао је Вучић.

Надлежни органи ће сваког пореског обвезника контролисати два пута месечно после ступања на снагу новог закона о пореском поступку и пореској администрацији, реко је министар финансија Лазар Крстић, а казне ће бити ригорозне. Нови закон ће омогућити привредницима електронско подношење пореских пријава, што ће допринети смањењу дискреционих права пореских службеника да мењају износе на неким пореским пријавама.

Према Крстићевим речима, државна администрација није кадра да ефикасно сузбија неплаћања обавеза и незаконито трошење народних пара. Као пример навео је да Буџетска инспекција има свега шест људи који би требало да контролишу буџетске расходе.

Јавна расправа о Нацрту закона о приватизацији и изменама Закона о стечају почиње данас, трајаће 20 дана, рекао је министар привреде Србије Душан Вујовић. Предлози ће бити објављени на сајту Министарства привреде. Биће организована у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу. На основу Закона о приватизацији из 2001. године приватизовано je мање од 2.300 предузећа, 584 joш чекају власника, од чега је 161 предузеће у реструктурирању. – Циљ новог закона о приватизацији је да се на ефикасан и фер начин по тржишним условима оконча приватизација државних и друштвених фирми до децембра 2016. године, казао је Вујовић.

Најавио је нове моделе продаје фирми и истакао да ниједан од тих модела неће бити унапред одабран, већ ће се бирати најбоље решење.

Вујовић је рекао да је циљ измена Закона о стечају повећање транспарентности, спречавање злоупотреба, отклањање проблема у пракси и повећање права поверилаца. Нови закон о јавним предузећима очекује се у септембру. Намера је да се обезбеди ефикасна употреба државног капитала и остваривање добити, контрола и професионално управљање тим предузећима.

Нови закон о подстицајима, који је у припреми, треба да створи бољи пословни амбијент, а новина је да ће бити потребан консензус пет министара да би се дала стимулација неком од привредника.

У свом уводном обраћању, председник Савета страних инвеститора Фредерик Куен истакао је да влада треба да покрене и спроведе корените реформе, јер тренутно окружење није одрживо ни за кога. Од ње се очекује да створи једнаке услове пословања кроз приватизацију, ефикасан јавни сектор, да унапреди прописе, нарочито њихову примену.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Реформе неће каснити ни дан

* Обавезна поља