vucic-ruke 2БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Александар Вучић каже да су „политичко, тајкунско, криминални лобији“ схватили су да у Србији не могу све да купе, јер Србија више није неозбиљна и неодговорна држава.

„Они који данас покушавају у Вашингтону, Лондону и Берлину мене да представе као Путина, Јануковича, желе да окрену страну јавност против мене и моје странке. Они поцењују грађане и поцењују мене, ја не мислим да им се предам, не мислим да дозволим да лаж постане истина“, рекао је Вучић гостујући у емисији Реч на реч на РТС-у.

„Нећу да се уморим, зато што је мој циљ важнији него циљ који они имају, а то је уништити Вучића. Њихов циљ није страшно велики циљ, мој циљ озбиљнији и одговорнији“, нагласио је Вучић.

Говорећи о реконструкцији Владе, Вучић је рекао да ова Влада има шансу да успе.

„Мислим да би било нефер да кажем да је Дачић грешио у последњих годину дана по питању спољне, унутрашње политике, договарали смо се о свим великим стварима“, рекао је Вучић и додао да је у интересу Србије да ова Влада изгура цео мандат.

На питање да ли је новим министрима обећао довољно времена да се докажу, Вучић одговара да им је обећао да ће се суочиоти са свим видовима дестабилизације њихвог рада и државе, да неће бити лако, али да уз велики рад могу покренути земљу.

„Чини ми се да је реконструкција нешто што траје увек, ако желите да унпредите рад, увек гледате како ћете да замените шраф који не фунцкионише. Свако је шраф који у великом зупчанику, који мора као подмазан да ради да би Србија могла да функционише“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је ова Влада препознатиљива по томе, и због чега ужива подршку, зато што донесе одлуку и стане чврсто и јасно иза те одлуке, ма колико она била непопуларана, било да је реч о политичкој или економској одлуци.

Одговарајући на питање да ли овај састав Владе одговара снази СНС-а, Вучић је рекао да њега не интересује та врста моћи и власти, већ да га занима напредак Србије.

Помоћ од Уједињених Арапских Емирата

Вицепремијер је рекао да је недавно у Шкотској замолио шеика Мухамеда Бин Заједа, да Уједињени Арапски Емирати Србији дају две или три милијарде долара по најнижој каматној стопи, на 20 или 30 година.

„То би био готово поклон за ову земљу. Ми бисмо делом тог новца вратили најтеже кредите који нас оптерећујуу. Истовремено бисмо растеретили ниво јавног дуга, што мислим да би ММФ подржао, а остатак новца бисмо на различите начине убризгали у привреду.

Како је рекао, после тога ће бити јасно да је Србија опстала и кренула напред.

„То би нам омогућило прављење аранжмана са ММФ-ом, поправљање слике српске економије у свету, да до краја године постанемо члан и Светске трговинске организације, и мислим да бисмо већ на пролеће имали повољнији економски амбијент“, истиче Вучић.

Први потпредседник је рекао да је уверен да ће наш велики пријатељ то учинити за нашу земљу, и да он овде жели профит, напомињући да ће шеик градити хотел на Копаонику.

„Ја знам колико су они посвећени пријатељи и да то има везе да њиховим личним односом, што је много другачије него код нас или на западу. А наше је да не бацимо то у бунар“, поручио је Вучић.

Строс Кан саветник Владе Србије

Вучић је најавио да ће Доминик Строс Кан бити саветник Владе. Према његовим речима, Строс Кан ће саветовати министра финансија, првог потпредседнка Владе и премијера, и да ће помагати Србији како да репрограмира дугове.

„Већ смо разговарали, он није био срећан када је видео шта га чега, али је већ понудио неколико решења“, рекао је Вучић.

Коментаришући то што је Строс Кан у жижи и домаће и светске јавности био због свог приватног живота, Вучић је рекао да то није оно по чему треба судити о нечијој стручности.

„Пример, велики Пикасо веома је лоше третирао жене и децу, а неки други људи попут Хитлера волели су жене. Ако ћете по томе да судите, онда можете лоше да судите Строс Кану“, рекао је Вучић.

Потребна јака и здрава економија

Вучић је рекао и да је потребно успоставити здрав систем који ће моћи да зарађује, „систем из кога ћемо из „Јата“ да извлачимо за порезе, и у коме ће „Јат“ да зарађује, а не да им уплаћујемо новац.

Како је рекао, пензионери су радили и зарадили, а обавеза државе је да то исплати.

„Ми немамо из чега, него из пореза и фискалних намета, појачаваћемо фискалну контролу. И сузбићемо сиву економију. Али бесмислено је да било ко каже да ће се пензинерима са 12.000 и 15.000 хиљада смањивати пензије“, поручио је Вучић.

Он је рекао да ће бити много зноја, суза и проблема, и да људи морају да разумеју да је пред Србијом тежак период, „али да ћемо после тога моћи да будемо лидери у региону“.

Вучић је рекао да је важно да подстаћи развој домаћих предузећа, малих и средњих предузећа и да је важно подићи предузетнички дух.

„Не може сан сваког од нас да буде да ради у државнох управи, јер је ту плата сигурна“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је Србији потребна јака и здрава економија, и да, уколико он не успе, доћи ће неко ко ће успети.

„Дуг је пут до смањења дефицита, то постоји зато што ко год да сее појави на улици сви подржавају те људе, нико не пита да ли је то реалнио или није“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је неке нереалне захтеве подржава док је био у опозицији и да за то сада преузима кривицу.

Говорећи о лошим приватизацијама у Србији, Вучић је рекао да никада није нападао добре приватизације, али да је нападао лоше приватизације.

Разговори о промени власти у Београду

Вицепремијер је рекао да ће о томе бити разговора, али да мисли да постоје многе важне ствари које треба да урадимо да бисмо размишљали „о томе коме је то важно због унутарстраначких ствари“.

„Ако неко мисли са де неко склања од избора, мислим да су те могућности отворене. Мислим да ће људи имати прилику да покажу колико их народ воли“, рекао је Вучић.

Како је рекао, мисли да промена власти у Београду није далеко.

Говорећи о пројекту „Град на води“, Вучић је рекао да нема личну мржњу нити опсесију према Дргану Ђиласу и да је то карактеристично за неке колеге из опозиције.

„Ми радимо на томе и то је наш посао“, поручио је Вучић.

Говорећи о локалним изборима на Косову и Метохији, вицепремијер је истакао да је важно да они који поштују државу Србију на Космету знају да је Србија донела једину могућу одлуку.

„Што ми будемо јачи и што листа коју подржава Вчада добије више гласаова, то ће наш позиција и на Космету и у свету бити јача“, поручио је Вучић.

Поручио је да зна да то није лако и да зна људе и њихове проблеме, муке и дилеме, али је истакао да у безбедносном смислу није било великих проблема.

Вучић је нагласио да нема никакав страх већ да осећа одговорност.

„Није то страх за себе или за ближње, већ за оно што можемо да урадимо у Србији. Знам да људи у Србији много тога очекују. Што се тиче тога шта ми ко жели, добро или лоше, немојте да сумњате да није мало тих који би се нечему, за шта сам мислио да су давно прошла времена обрадовали“, рекао је Вучић.

Смањен број лажних азиланата

Говорећи о увођењу механизма за укидање визног режима, Вучић је нагласио да се то питање решава успешније него што је то чинила претходна влада.

„Људи морају да знају да смо за 11 пута смањили број лажних азиланата у односу на претходни период године. Како ми да спречавамо то, осим мерама које смо заједно са Европском комисијом предузимали у Србији? Где је ту крицвица Владе?“, упитао је Вучић.

Како је рекао, то је био још један начин да се унесе паника у јавности, као и прича о страшним и великим порезима.

„А ми никакву одлуку нисмо донели. Важно је да је паника унета у јавност и важно је да се људима каже да су на власти лудаци, и како народ измучен мора то да трпи“, рекао је Вучић.

Како је рекао, некима је циљ да кажу да је Вучић крив за све, па чак и када стрршљнови некога нападну, и кад се догоди несрећа, и кад изађу пољопривредници и кад траже да држава интервенише на тржишту.

Када је реч о сарадњи између СНС-а и СПС-а, вицепремијер је рекао да се те партије разликују у многим стварима али да би био некоректан када би рекао да је Дачић грешио када је реч о спољној или унутрашњој политици.

„Договорали смо се и одлуке доносили заједнички и консензусом“, истакао је Вучић.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Реконструкција траје увек …

* Обавезна поља