vlada-na-skupstiniБЕОГРАД – Шта треба да буде опредељење владе – штедња или развој, ко је омиљена опозиција, а од чијих гласова зависи опстанак министара, ко се коме додворава и да ли треба ширити оптимизам, или народу рећи истину, само су неке од тема које су јуче темељно претресли посланици у Скупштини Србије, другог дана расправе о реконструкцији кабинета Ивице Дачића. Дебатовало се тако и толико да је наставак заказан за сутра, када би требало да буде завршена расправа и да се изгласају нови министри, који би одмах положили заклетву и ступили на дужност.

Иако је било предвиђено да се дебата о реконструкцији заврши јуче и да нови министри положе заклетву, оштре полемике и трочасовна размена реплика, само у једном низу, условиле су пролонгирање овог посла, за сада, до понедељка, а, како је рекао премијер Ивица Дачић, може да потраје и који дан дуже, „расправљаћемо колико год да треба”.

Иницијатор реплика била је дискусија Милана Кркобабића (ПУПС), који је „министрима и будућим министрима” поручио да не обраћају много пажњу на опозицију, „њихов глас вас неће учинити министрима”. Потом је констатовао да у парламенту постоји „омиљена конструктивна опозиција”, којој се одговара на свако питање, па открио да можда постоје „нека будућа коалициона, лукративна очекивања”… Кркобабић се осврнуо и на изјаву директора Светске банке да ће „нам дати 200 милиона евра ако влада испуни то и то”. Он је додао: „Обећавам 40 милиона долара, Душко Бајатовић може и више, ако га не будете љутили и још тројица и имаћете 200 милиона. Говорим о потреби да културу понижења заменимо културом наде”.

Реаговао је Александар Вучић, први потпредседник, рекавши да поштује посао који Кркобабић обавља (директор ПТТ-а), а „имамо само још два успешна јавна предузећа”. Вучић је рекао и да цени Кркобабићев оптимизам, али да сам није тај тип и да „можда могу ЕПС и Пошта да скупе 200 милиона евра, али ’Србијагас’ не може, јер је дужан 200 милиона евра, треба грађанима рећи истину”.

Он је нагласио: „Што се тиче омиљене опозиције, пристојно се обраћамо свима, то је наша обавеза. Ја с њима не седим ни ујутру ни увече, по кафићима, ни у ’Фраћију’, ни на Ташмајдану, ни у влади, осим кад имамо неку професионалну обавезу или велики посао и тај посао не кријемо, већ покажемо јавности. Што се тиче лукративно-комерцијалних разлога и таквог склапања коалиција убудуће, па ви сте  с њима данас и већ дуго с њима у коалицији, а не ја и не СНС. Немојте се служити тим триковима, од сада ћу одговарати на све бесмислене трикове које морам да читам у новинама, како тамо Ружића и Караџића у фудбалу руши Вучић и СНС… И никоме се нисам додворавао, осим што поштујем када људи изађу са идејама, уместо увреда и када видим да неко зна ко је неки Менделсон, а неко појма нема, па прича свашта”.

Ко је крив за економску ситуацију у земљи, полемисали су и премијер Ивица Дачић и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, али и премијер и Владимир Илић (УРС). Илић је казао да „економски проблеми не могу да се своде на то да је за све крив један човек”. Илић је поменуо и „Симпо”, а Дачић је казао да никада није био члан ниједног органа „Симпа”. „Нисам ја учествовао у преговорима око ’Симпа’, него кабинет првог потпредседника владе и Министарство финансија.”

————————————————————–

Чија су брига пензионери

Милан Кркобабић (ПУПС) поручио је пензионерима: „Није свеједно ко влада, док влада ова влада, пензије ће бити сигурне и редовне. Знам да сте прихватили мој став да пензије прате раст зарада у јавном сектору”.

Одговарајући на Кркобабићеве поруке, Александар Вучић је рекао: „Поштујем вашу бригу за пензионере. И странка коју водим воли пензионере, мислим да има већи број гласача код пензионера него ви или било ко други. Желим да бринемо о пензионерима, али не мислим да је брига о њима у томе што ћемо сви лагано али сигурно да умремо, већ ако покренемо Србију и ако могу да живе боље. Сви ћемо морати да штедимо и влада која ће да допринесе смањењу незапослености и убрзаном развоју Србије”.

У ову полемику укључили су се и други, па је Бојан Ђурић (ЛДП) казао да ПУПС и Кркобабић нису једини представници 1,7 милиона пензионера, већ 500–600.000 и додао: „Реформа ПИО фонда је неопходна, а у Словенији се због тог посла све распало”. Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је политика коалиције СПС-ПУПС-ЈС довела до слома пензионог фонда, истакавши да је „залагање за реформу ПИО фонда у интересу пензионера, а не хира, не може да се троши оно што не постоји”. Премијер Ивица Дачић одговорио му је да држава не постоји због пензионера, али „не може да се штеди на њихов рачун јер пола милиона пензионера у просеку има пензију око 12.000 динара”.

Дачић је додао: „Уосталом, што нисте ви извршили реформу пензионог система кад сте били у влади?”

Драган Шутановац (ДС) рекао је Дачићу да је лош историчар: „Оптужили сте нас за неке ствари, а људи који су сада са вама у влади били су задужени да спроведу реформу пензионог фонда. Заједно смо били у влади, на сваки покушај реформе било је негативне реакције. Ви лично сте девет година што индиректно, што директно у влади, а сад оптужујете неког другог”.

————————————————————–

Полемика Стефановић-Вучић-Дачић

У поподневном делу седнице полемисали су Борислав Стефановић (ДС), Александар Вучић и Ивица Дачић. Говорећи о реконструкцији владе Борислав Стефановић рекао је да не верује да ће она донети бољитак, а „са оваквим међусобним и сукобима интереса не може ни да опстане”. Стефановић је питао зашто се влада мења ако су њени челници инсистирали да је она најбоља у историји, „ми мислимо да је ово најгора влада у 21. веку у Србији, имамо и показатеље – незапосленост расте, погрешне економске мере…” Стефановић је питао будућег министра привреде да ли је и даље стечајни управник 14 предузећа и да ли је стигао да поднесе оставку, а будућег министра за регионални развој Игора Мировића да ли стоје оптужбе за „његово лично богаћење”.

Одговарајући Стефановићу, Александар Вучић је, између осталог, рекао да је предмет приватизације АТП Војводина завршен и гарантовао да ће нарко-бос Дарко Шарић бити ухапшен, упитавши: „Зашто Шарића нисте ухапсили ви или Драган Ђилас када сте за то имали четири године, ја гарантујем да ћу да га ухапсим. Све што је спорно биће истражено, ако постоји нешто против мене и против премијера Дачића, али и свемогућег и једног од најбогатијих тајкуна у Србији Драгана Ђиласа. Сметам вам зато што вам нећу дати да говорите о Игору Мировићу као о криминалцу, а ваше тужилаштво је 2006. године зауставило истрагу против њега, што га нисте ухапсили? Веома сам забринут због плаката који су осванули против Мировића јер је почео да ме угрожава у вашој опсесивној мржњи према мени, љубоморан сам на Мировића”. Стефановићу је одговорио и премијер Дачић рекавши да је једина политика ДС-а да „кобајаги посвађа странке унутар владајуће коалиције, па да уђе у власт, јер другачије не може”.

————————————————————– 

Радници, енглески и кинески

У једном тренутку Милан Кркобабић (ПУПС) казао је да га је забринуло „да ли српски радник од 50 година, који ради у некој фабрици, треба да зна енглески језик, да ли је то додатни услов? Ја сам за то да је у Србији пожељно да знаш српски”. Вучић му је одговорио: „Волео бих да курс тог и других језика постоји свуда у Србији. Ја сваког дана учим и радим на два језика, питајте премијера колико сам у једном напредовао. Овде није реч о фабрици, већ о ’Итихаду’ и ’Јату’, где су све процедуре на енглеском, како мислите да радите у модерној светској авио-компанији без знања енглеског? У Холандији родитељи узимају деци кинеске дадиље да би говорили кинески зато што гледају у будућност”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Реплике одложиле заклетву

* Обавезна поља