Директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли изјвио је да би решење за КиМ могло да буде оно које је председник САД Труман захтевао 1919.

Копли је рекао да када би се Србији вратио онај део Косова, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда би то била добитна комбинација Србије и Албанаца, било са Косова, било из Албаније.

„Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овде на Балкану“, казао је Копли гостујући у Дневнику 2 БН ТВ, преноси Косово онлине.

Коментаришући ситауцију на Косову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону каже да су у овом тренутку лидери на Косову схватили чињеницу да једноставно не могу да направе државу Косово да зависи сама од себе, тако да и њима “цуре опције“ врло брзо.

„Видели смо сви недавно да је премијер поднео оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Косово у питању, неће тако лако и сами решити. Међународна признања Косова од стране држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД-а, посебно под Клинтоновом администрацијом, па и оним после њега“

Сада смо дошли у фазу, каже Копли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео овде током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Косову.

„Да се разумемо, Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било.

Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВК су одувек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај део КиМ, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Косова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овде на Балкану“, казао је Копли.

Према његовим ријечима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, коју у овом тренутку немају. Не вјерујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО-ом. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да верују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само ако изаберу прави пут. Узмите пример Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примера светски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски и светски“, казао је Копли у Дневнику 2 БН ТВ.

Фотографија Грегори Коплија – Youtube printscreen


Извор: Б-92/НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Решење за Косово по Трумановој формули из 1919.

* Обавезна поља