leonid rešetnjikovМОСКВА – Директор Руског института за стратешка истраживања – Леонид Решетњиков, генерал-потпуковник Спољне обавештајне службе РФ у пензији – оценио је да се глупе изјаве званичног представника америчког Стејт департмента генерално одражавају стање у целој администрацији Барака Обаме.

Решетњиков: – Мислим да је ово најслабија администрација САД у последњим деценијама. То се може објаснити чињеницом да Америка преживљава не само економску, већ и моралну и интелектуалну кризу. У том контексту не изненађује што се у администрацији америчког председника периодично појављују такве чудне фигуре. Најбоље би било да пронађу неки други посао, да на пример, продају кафу или чај, а не да читавом свету говоре да се наша Астраханска област налази негде у близини границе са Украјином. Чим се такве личности појављују у Стејт департменту – то само потврђује да САД преживљавају озбиљну кадровску кризу.

„СЛОБОДНА ПРЕСА”: Данас америчка дипломатија планске маневре Министарства одбране РФ назива „провокацијом”, а сутрадан се читава Русија ставља „ван закона”? Колико далеко амерички политичари могу да оду у својим намерама?

Решетњиков: САД се само и баве преласком „црвених линија“ и без камуфлирања крше суверенитет других држава. Оне врше притисак на Русију у свим могућим правцима. Не сматрам да морамо озбиљно реаговати на примедбу о наводно провокативном карактеру војних маневара нашег Министарства одбране. То је реторика која је усмерена на западно јавно мњење које је припремљено да прихвата сличне глупости ако су тобоже озбиљно изговорене. Обамина администрација тренутно осећа немоћну злобу јер не зна шта још да предузме према нашој земљи. А жели да Русија према Украјини заузме став који би био по вољи САД.

 „СЛОБОДНА ПРЕСА”: Постоји ли „дистанца огромних размера“ између реторике јавног раскринкавања до субверзивних дејстава према суверенитету Русије?

Решетњиков: Досад су санкције биле једина полуга за којом су посезали да би нам диктирали своју вољу у области спољне и одбрамбене политике. Ствар је у томе што санкције као средство притиска жељени ефекат дају тек кроз неколико година. Наравно, уколико се не ради о патуљастим државама типа Линхенштајна или Сан Марина.

Као што је познато, Куба се налази под америчким санкцијама више деценија.

Неке руске компаније ће сигурно пострадати, али ништа више од тога. Не мислим да су Американци толико наивни да посебно рачунају на ефикасност мера економског кажњавања Русије. За њих је најважније да створе негативну атмосферу и унутрашњу напетост у руском друштву.

Људи лично не морају осетити ове санкције, али као што се каже – увек остаје горак укус. Неки ће реаговати на разговоре, гласине и оцене. А што се тиче реалних мера против Русије, сумњам да су САД спремне на одлучна дејства уз примену силе. Отуда толико злобе и антипутинске енергије коју уносе у своја пропагандистичка саопштења.

„СЛОБОДНА ПРЕСА”: Апсурдни карактер оптужби доказује да је политика уступака у односима са САД бесперспективна?

Решетњиков: – Тешко је опонирати тој тврдњи. Ми изводимо војне вежбе на удаљености од 800 километара од руско-украјинске границе, а говоре нам да је то безмало погранична провокација.

САД према Русију често служе познатим ставом „Картагину треба разорити”. Владари Картагине су правили компромисе са Римом, а онда би у римском Сенату говорио Катон Старији и увек свој говор завршавао познатом фразом. До чега је довела таква политика видимо када посећујемо савремени Тунис. Од древне Картагине остале су само руине. Треба само показати слабост па да те САД – исто као некада Рим – докусуре.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков – Америчка политика одраз немоћи

* Обавезна поља