resetnjikov-leonidМОСКВА – Руководство Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) срело се са председником Социјалистичке народне партије Црне горе Срђаном Милићем који је боравио у Москви.

Сајт РИСИ је о том сусрету и вођеном разговору објавио следеће:

„Господин Милић је допутовао у Русију у званичну посету, као представник највеће опозиционе парламентарне партије у Црној гори, у оквиру дијалога Државне Думе РФ и Скупштине Црне Горе.

Господин Милић је испричао како протиче његова посета Русији, између осталог, о огромном значају који је за њега имало присуство Паради победе на Црвеном тргу 9. маја .

„Тренутна црногорска власт, на челу с председником владе Милом Ђукановићем, води антируску, прозападну политику и говори о спремности да приступи NATO. Покушавају вештачки да створе конфронтацију између Русије и Црне Горе, што није успело чак ни фашистима… Зато је за мене важно што на паради у част велике Победе Црну Гору нису представљали ти колаборационисти, већ наша партија, која се залаже за традиционалне вредности, за православље, словенство и пријатељство с Русијом…“.

Милић је истакао да је делегација СНП имала изузетно корисне сусрете у Државној Думи, Россотрудничеству (Федералној агенцији за Заједницу Независних Држава, сународнике који живе у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу) и Привредној комори РФ.

Главним догађајем посете делегације СНП Русији Милић је ипак назвао сусрет с патријархом московским и целе Русије Кирилом, уприличеном после комеморативне церемоније на Бутовском полигону.

„Његова Светост је већ била упозната с оним што се догађа у нашој земљи, са притиском без преседана који врши власти на Српску православну цркву у Црној Гори. Ђукановићу је мало што је одвојио Црну Гору од Србије, потребно му је да изазове и раскол у нашој јединственој цркви. Свештеници СПЦ у Црној Гори се прогоне, а на највишем нивоу свуда се намеће самопроглашени „црногорски патријарх“. Патријарх Кирил нам је дао уверавања да можемо да рачунамо на подршку РПЦ и да неће дозволити црквени раскол у нашој земљи. За нас је веома важна званична подршка Његове Светости“.

Срђан Милић је истакао и огромну улогу РИСИ и лично Леонида Решетњикова у одржавању нормалног дијалога између Русије и Црне Горе.

„Нећете ми веровати, али народ Црне Горе је само из интервјуа господина Решетњикова српским медијима и црногорским опозиционим интернет-сајтовима сазнао да Москва, испоставља се, не подржава Мила Ђукановића. Јер, Ђукановић тврди да све што ради чини уз знање и подршку руских власти и Путина лично! У целој Црној Гори само се један лист усудио да објави интервју с Решетњиковом, што довољно говори о слободи говора код нас. Али, и они су морали у следећем броју да објаве деманти прес-службе Ђукановића у којем се истиче да наводно директор РИСИ не зна о чему прича…“.

Узевши реч, Леонид Решетњиков је дао уверавања Милићу да ће РИСИ и у будућности чинити све да Црна Гора добија објективне стручне информације о спољнополитичким приоритетима Русије, као и да ће се држати билатералне везе на свим могућим нивоима – научном, културном, економском.

„Како назвати премијера земље који – на дан када његов народ жали за погинулима током NATO бомбардовања – изјављује да нема никакве замерке на рачун NATO и да одговорност за крв погинулих сноси искључиво руководство Србије? Тај човек се може назвати издајником свог народа, за кога људски животи не значе ништа у поређењу с уласком у NATO…“ – истакао је Решетњиков.

Директор РИСИ је дао уверавања гостима из Црне Горе да ставови Ђукановића не уживају никакву подршку у Русији, ни у структурама власти, ни у друштвеним организацијама.

„Ђукановић је покушао да у Русији нађе бар неког ко би га јавно подржао. Пропагатори Ђукановића успели су да мобилишу једино Сергеја Гризунова, човека са жалосном репутацијом бившег новинара, бившег министра за медије у Јељциновом кабинету, пријатеља и саборца Андреја Козирјева, највећег бескичмењака од свих министара иностраних послова у целој руској историји. Гризунов и Козирјев су били на платном списку америчког милионера српског порекла Милана Панића, у његовој компанији ICN. Панић је, као што знате, лоше завршио – истеран је из компаније коју је основао због „ненаменских трошкова“, а ради се о 50 милиона долара, чији нестанак „Панић и компанија“ не могу да објасне… Гризунов тренутно предаје на Московском државном универзитету за међународне односе и главни је уредник либералног листића „Нова руска реч“. И сада тај демократа јељцинске феле, који се налази у дубокој опозицији актуелној власти Русије, дозвољава себи да износи тврдње типа „Ђукановић је верни пријатељ Русије, руска Влада подржава његов курс, Русија с кабинетом Ђукановића нема никакв конфликт“». А те изјаве су објавили сви црногорски медији као званични став руског руководства! Желим да наши црногорски пријатељи знају: Гризунов представља једино самог себе, свој либерални листић и своје корумпиране пријатеље Козирјева и Панића. Тај човек ни на који начин не може бити заступник званичних ставова Русије“.

На крају разговора, који је трајао више од сат и по времена, РИСИ и СНП постигли су договор о информативној сарадњи, која ће, поред осталог, омогућити а се раскринкају самозванци који дозвољавају себи да се оглашавају у име руске државе.

Такође, разматрана је и могућност заједничког организовања међународних округлих столова и семинара у Русији и Црној Гори, као и пракса младих црногорских политиколога у РИСИ у оквиру годишњег Форума младих политиколога Балкана, који ће бити одржан на јесен ове године.“


Извор: Сајт РИСИ

Коментари

Један коментар на Решетњиков – Ђукановић нема подршку руских власти

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков – Ђукановић нема подршку руских власти

* Обавезна поља