Припадници специјалне косовске полиције РОСУ ушли су рано јутрос на север Косова, преносе медији.

Како за Н1 каже новинарка портала КоССев Милица Андрић, ухапшене су три особе – полицајац који је суспендован због прикривања доказа у вези са убиством Оливера Ивановића, као и двоје комшија који су се сукобили са полицијом.

Током акције у северној Митровици упалиле су се сирене за опасност, а људи су изашли на улице.

Градоначелник Горан Ракић изјавио је за РТС да је реч о још једном притиску на Србе и да би било сукоба да се РОСУ није повукла.

Припадници РОСУ упали су у зграду поред кафића Греј и ухапсили две особе. Касније је потврђено да је ухапшен и трећа особа. Након тога су се повукли. У Митровици јутрос и сирене за узбуну. Ухапшени су Драгиша Марковић, косовски полицајац, Саша Ћурчић и Милош Рошић.

Како јавља дописник ТВ Прва, РОСУ су у зграду упали са више возила и дугим цевима. Акција је спроведена на више локaција.

У згради у коју су упали, како незванично сазнаје ТВ Прва, живи и Милан Радојичић, али он није био у том тренутку у згради.

Дописник ТВ Прве каже да су грађани уплашени и да су их пробудили рафали и сирене за узбуну које се оглашавају већ сат времена.

Грађани се спонтано окупљају на градском тргу и очекују да ће се ситуација смироити.

Како сазнаје „Блиц“, акција припадника РОСУ тајала је око сат времена. Према последњим информацијама јединица РОСУ се повукла са севера.

Хоџај – Ухапшене четри особе у вези истраге убиства Оливера Ивановића

Портпарол косовске полиције Даут Хоџај изјавио да су јединице косовске полиције ухапсиле у северној Косовској Митровици четири особе.

То је учињено, како је рекао, у оквиру истраге о убиству Оливера Ивановића, једног од лидера косвских Срба.

Хоџај је за РТС рекао да су по налогу надлежног суда јединице косовке полиције извршиле рацију на четири локације.

Потпредседник Српске листе Игор Симић потврдио да су ухапшене четири особе. Симић је навео да су у акцији РОСУ приведени Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић и Марко Рошиц и Саша Ћурчић.

Симић је затражио да четворица Срба без одлагања буду пуштена и враћена породицама јер је, како каже, уверен да нема разлога за хапшење.

Вучић ванредно са шефовима безбедносних и специјалних служби

Председник Александар Вучић од јутрос има ванредне састанке са шефовима Војске и полиције и других безбедносних служби.

У Председништво су стигли министар Војске Србије и начелник Генералштаба, Александар Вулин и Милан Мојсиловић, затим министар унутрашњих послова и директор полиције, Небојша Стефановић и Владимир Ребић, као и шеф БИА Братислав Гашић.

Састанку са председником Вучићем присуствују и команданти специјалних војних и полицијских јединица.

То су командант специјалне бригаде Мирослав Талијан, командант Управе војне полиције генерал Рајко Миловановић, као и начелник Обавештајне управе Генералштаба Милан Тодоров.

Такође, на састанку су и командант Жандармерије Дејан Луковић, затим командант специјалне антитерористичке јединице Спасоје Вулевић и командант интервентних јединица полиције Драган Васиљевић

Јевтић: Приштина иде на изазивање сукоба

Иде се ка томе да се изазове сукоб, каже министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић тумачећи ситуацију насталу након упада РОСУ на север Косова, а пре тога дуплирања такси на производе из централне Србије.

Јутрошњи упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице показује да је наше ћутање схваћено као слабост, а симптоматично је и да се то догодило баш данас, када су најављени мирни протести, каже Јевтић.

„Симптоматично је да смо ми за данас најавили мирне протесте. Очигледно да је изабран моменат кад смо желели да поручимо да нећемо да ћутимо и да је наше ћутање до сада неко разумео као слабост”, рекао је Јевтић гостујући на ТВ Пинк.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на РОСУ хапсио у северној Митровици

* Обавезна поља