erdogan-turskaИСТАНБУЛ – Канцеларија турског председника Реџепа Тајипа Ердогана саопштила је данас да су његови коментари о председничком систему у Немачкој у време Адолфа Хитлера – погрешно интерпретирани и да он није хтео да каже да је то пример ефикасног председничког система.

На питање новинара да ли је извршни председнички систем могућ уз истовремено одржавање унитарне структуре државе, Ердоган је касно синоћ по повратку из Саудијске Арабије рекао: „Већ постоје примери тога у свету. То можете да видите и на примеру Хитлерове Немачке.„

„И после тога је било примера у многим другим државама”, навео је турски председник, а пренела турска агенција Доган.

Ердоган жели да измени турски Устав како би углавном церемонијална титула председника постала извршна, односно да уведе турску верзију система који је на снази у земљама попут САД, Француске или Русије, пренео је Ројтерс.

„Ердоганову метафору о Хитлеровој Немачкој су неки медији искривили и искористили у супротном значењу”, наводи се у саопштењу турског председништва.

Председник је желео да каже да извршно председништво може да постоји у унитарној држави и да оно не зависи о федералном систему управљања, као и да ни председнички ни парламентарни систем не гарантују да неће бити злоупотребе моћи, навела је Ердоганова канцеларија.

„Уколико се систем злоупотребљава, то може да резултује лошим владањем и катастрофама попут Хитлерове Немачке. Важно је инсистирати на праведној владавини која служи народу”, саопштило је турско председништво, додајући да је недопустиво сугерисати да је Ердоган приказао Хитлера у позитивном светлу.

Владајућа странка АКП, коју је основао Ердоган, посветила је највише пажње после победе на парламентарним изборима у новембру уставним променама.

Опозиционе странке се слажу за потребом за променама у уставу, који је ступио на снагу после пуча из 1980. године, али не подржавају увођење председничког система за којег се залаже Ердоган, страхујући да би то могло да стави превише моћи у руке једног ауторитарног лидера.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Турци појашњавају Ердоганову изјаву о Хитлеру

* Обавезна поља