Владимир Путин је на заједничком састанку Државног савета и Савета за науку и образовање рекао да је 24. децембра ујутру извршено плотунско лансирање хиперсоничних крстарећих ракета Циркон.

„Циркон је наша најновија ракета, која може тући и по морским и по копненим циљевима. Тест-паљба била је успешна, беспрекорна. Ово је велики догађај за нашу земљу и значајан корак на плану повећања безбедности Русије њене одбрамбене способности.

У наставку је још нагласио: „Да, ово је заиста велики догађај у животу земље. Значајан и за побољшање безбедносних и одбрамбених способности Русије. Молим вас да пренесете моје најлепше жеље и честитке тимовима који су радили на овом производу. Хвала конструкторима, дизајнерима, инжењерима и радницима, свима који су били укључени у овај посао“.

Раније је фрегата руске Северне ратне флоте „Адмирал Горшков” извела пробно гађање хиперсоничном ракетом „Циркон” на обалски циљ који се налазио на полигону у Архангелској области.

„Државни тестови“ ракете Циркон и требало је, по плану, да буду завршени до краја 2021. године.

„Цирконима” ће бити наоружане фрегате пројекта 22350, најновије вишенаменске подморнице класе 885М „Јасен-М”, ракетна крстарица „Адмирал Нахимов” и подморница „Иркутск” која је у модернизацији.

„Циркон“ је првобитно креиран као противбродска ракета која може да гађа циљеве на мору било које врсте.

Брзина лета му је око 8-9 маха (односно до 11.000 километара на час), максимални максимални домет лета до 1.000 километара.

Плотунско лансирање ракете „Циркон“ – Снимак екрана/YouTube

Уобичајено је да се „Циркон“ пореди са америчком ракетом „Харпун“ (Harpoon), чије су карактеристике много скромније: брзина – до 1000 километара на час, домет до 280 километара.

„Циркон“ је готово неухватљив за савремена средства противваздушне одбране.

Ове ракете ће бити испаљиване у „ројевима“ – по 6-8 и више одједном.

Руски конструктори су у њима додатно унапредили ракета за борбу против носача авиона „Гранит“ које располажу „паметним“ групним навођењем на бродове уз међусобном размену информација.

„Плотун“ о којем је Путин говорио може укључивати и истовремено испаљивање 20-24 Циркона, али се у Москви процењује да ће и највећи амерички ратни бродови ићи „на дно“ и са знатно мањим бројем Циркона.

Цирконе, који ће се користити и у борби против авијације, носиће и будући руски разарачи класе „Лидер“.

Војни врх Русије жели да до 2025-те располаже са неколико ратних група бродова океанске класе способне да боре са (америчким) носачима авиона.

Биће у саставу руске Северне и Тихоокеанске ратне флоте.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Руси лансирали „Цирконе“ плотунском паљбом

* Обавезна поља