Sergej-Glazyev_121109МОСКВА – Виши званичник Кремља Сергеј Глазјев оптужио је САД да наоружавају украјинске „побуњенике“ и упозорио на могућу интервенцију Москве.

Глазјев, саветник председника Владимира Путина за питања Украјине, упозорио је да би Москва могла да интервенише како би осигурала безбедност свог бившег советског суседа.

Апелујући на Владу у Кијеву да угуши покушај пуча, Глазјев је рекао листу „Комерсант-Украјина“ да је америчко „мешање“ довело до кршења споразума из 1994. године у оквиру којег су Вашингтон и Москва заједнички гарантовали безбедност и суверенитет Украјине, након што се Кијев одрекао свог нуклеарног арсенала.

На питање да ли би Русија могла да се „активно умеша“ ако се криза продуби, Глазјев се позвао на Меморандум из Будимпеште из 1994. године, према коме су Русија и САД гаранти суверенитета и територијалног интегритета Украјине и обавезне су да интервенишу у конфликтима ове природе.

„А то што се Американци сада једнострано и грубо мешају у унутрашња питања Украјине представља кршење тог споразума, који подразумијева колективне гаранције и колективну акцију“, рекао је он.

Он није прецизирао на који начин би Русија могла да интервенише.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија би могла интервенисати у Украјини

* Обавезна поља