dmitrij-medvedev(4)МОСКВА – Русија ће кроз механизме Светске трговинске организације (СТО) и судове штитити своја предузећа ако им санкције Запада нанесу штету, рекао је данас премијер Русије, Дмитриј Медведев иступајући у Државној думи.

Он ја саветовао руске компаније да и без икаквих санкција науче да раде у у словима јаке конкуренције, пренео је Итар тас.

„Економија је глобална, али у условима конкуренције а не економског рата. И влада је просто обавезна да предузећима обезбеди максималну заштиту. Ми ћемо за то користити све могућности које су нам на располагању. Међу њима и оне које смо добили као чланица СТО“, указао је Медведев.

Он је подсетио да су Русију „17 година држали у предсобљу СТО, где смо упорно доказивали да смо достојни да уђемо у светску трговинску заједницу и да одговарамо њеним стандардима“.

„Сада имамо пуно право да од других чланица СТО захтевамо понашање по утврђеним правилима и стандардима у односу према руској роби“, казао је шеф владе Русије.

Медведев је навео да има у виду „озлоглашена“ енергетска усклађивања и Трећи енергетски пакет.

„Не треба се стидети. Тамо где је то основано и законито могу и да се „покажу зуби. Обратићемо се судовима, укључујући Орган за решавање спорова у оквиру ВТО“, нагласио је Медведев.

Према његовом мишљењу, такође је неопходно да се припреме предлози за доношење закона усмерених на интересе руског бизниса, који су прекршени применом, по њему, незаконитих санкција.

Премијер је додао да на тржишту земаља чланица СТО делује више од 70 мера које ограничавају руску робу, чијом применом се, фактички, крше правила СТО.

„На нас покушавају да изврше притисак и преко Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). Већ сам рекао да преговори о ступању Русије у ту ауторитарну организацију није повод за притиске. Схватамо да је оно што је урађено у оквиру припремне фазе потребно нама самима, али се нећемо наметати“, нагласио је он.

Медведев је такође истакао да влада Русије може да минимализује утицај санкција уведених против Руске Федерације због уједињења с Крима.

„Уверен сам да ћемо бити у могућност да смањимо њихове ефекте. Влада је спремна да делује у условима у којима је њен приоритет заштита привреде и грађана од таквих непријатељских утицаја који могу настати због заоштравања спољнополитичке ситуације“, рекао је шеф владе у свом годишњем извештају у Државној думи.

Он је подсетио да је одлука о уједињењу Крима са Русијом изазвало „бурну реакцију и постала повод за политички притисак, који се спроводи и путем такозваних санкција“.

Премијер је објаснио да је ситуација таква да се Русија „први пут нашла у условима троструких санкција“. С једне стране је нестабилна светска економија, с друге стране непријатељска политика неких водећих земаља и наравно сама структурална ограничења руске привреде, прецизирао је Медведев.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија је спремна за санкције

* Обавезна поља