putin-ksi-djinpin-1ПЕКИНГ — Русија и Кина намеравају да се супротстављају мешању у унутрашње послове других држава и позивају да се одустане од „језика једностраних санкција“.

То је наведено у заједничкој изјави председника Кине и Русије, Сји Ђинпина и Владимира Путина.

Путин је првог дана посете изразио увереност да ће руско-кинеско стратешко партнерство и даље јачати. Шефови држава две земље позвали су и да се одустане од финансирања и подстицања активности усмерених на промену уставног уређења других држава.

Москва и Пекинг, како су истакли, сматрају недопустивим све покушаје спољног насилног мешања у ситуацију у Сирији, подржавајући напоре сиријске владе и међународне заједнице усмерене на успешан завршетак процеса уништавања сиријског хемијског арсенала.

У разговору је, такође, изражена забринутост због употребе информационо-комуникационих технологија на штету државног суверенитета и неповредивости приватног живота и упуће позив да се израде правила понашања у информационом простору.

Како су пренеле руске агенције, Путин и Сји су изразили забринутост због нерешеног нуклеарног проблема на Корејском полуострву. „Стране су јединствене у ставу да насилних сценарија не треба да буде у региону и да све постојеће проблеме треба решавати за преговарачким столом“, наведено је у коминикеу после сусрета двојице лидера.

Путин, који је данас стигао у дводневну званичну посету Кини, рекао је после разговора са Сјием да је договорено да Москва и Пекинг још више координишу спољнополитичке потезе, измедју осталог у оквиру УН, групе БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) и Организације за азијско-пацифичку економску сарадњу.

Руски председник је, такође, рекао да сарадња министарстава одбране две земље представља важан фактор безбедности у региону и свету. Путин и Сји, извештавају руске агенције, у бази Вусунг означили су почетак трећих заједничких вежби „Поморска сарадња 2014“, које ће трајати до 26. маја у ваздушном простору и водама северног дела Источног Кинеског мора.

Путин је указао да је сарадња две земље у војној области тренутно плодоносна. „Председник Сји је први од иностраних лидера који је посетио Центар за оперативно управљање Министарства одбране Русије. Редовно се одржавају заједничке војне и антитерористичке везбе. Руски кинески морнари стекли су искуство сарадње у реалности – пратили су бродове са хемијским оружјем из Сирије“, рекао је руски председник а преноси Итар-Тасс.

Лидери две земље донели су одлуку да следеће године одрже вежбе поводом 70. годишњице победе у Другом светском рату, а како је Сји саопштио две земље ће организовати низ манифестација у част победе.

У заједничкој изјави Путин и Сји су истакли да две земље настављају одлучно да се супротстављају покушајима фалсфиковања историје и подривања послератног светског поретка.

У Москви је најављено да ће Путин у среду учествовати на састанку међувладиног форума о сарадњи и мерама поверења у Азији , као и да ће имати одвојене сусрете са неколико учесника – између осталог са председницима Ирана и Авганистана, Хасано, Роханијем и Хамидом Карзаијем.

Планиран је и одвојен сусрет са генералним секретаром УН Бан Ки-муном, а срешће се и са бившим кинеским председником Ђиангом Цемином, наводи Итар-Тасс.

Приликом Путинове посете планирано је потписивање близу 40 докумената о сарадњи.

Кина је главни трговински партнер Русије, а прошле године билатерална трговина достигла је рекордан показатељ од 88,8 милијарди долара.

(Танјуг)

Глас Русије: Русија и Кина против мешања у унутрашње послове других држава

Русија и Кина се противе мешању у унутрашње послове других држава и позивају да се одустане од језика једностраних санкција, од финансирања или подршке активностима, које имају за циљ промену уставног поретка друге државе, стоји у заједничком саопштењу лидера двеју држава после преговора Владимира Путина и Си Ђинпинга у Шангају.

Они, такође, позивају да се „сачува стабилност у међународним односима, мир и безбедност на регионалном и глобалном нивоу, да се реше кризне ситуације и спорови, на борбу са тероризмом и организованим криминалом, као и да се спречи ширење оружја за масовно уништавање“.

Русија и Кина почињу заједничку војну вежбу

У водама Источног кинеског мора ће у уторак почети трећа по реду руско-кинеска војна вежба „Заједнички на мору 2014“.

На њеном свечаном отварању у Шангају ће присуствовати председник РФ Владимир Путин, који је стигао у званичну посету Кини, и председник Кине Си Ђинпинг.

У војној вежби ће са руске стране учествовати 6 бродова, два хеликоптера и специјалне јединице морске пешадије. С кинеске стране ће, такође, учествовати шест бродова.

Путин допутовао у Кину, гасни споразум у центру пажње

Руски председник Владимир Путин допутовао је у дводневну званичну посету Кини, током које ће са кинеским колегом Сји Ђинпингом покушати да постигне низ договора, укључујући онај о снабдевању Кине руским природним гасом.

Реч је о уговору о којем званична Москва и Пекинг преговарају већ десет година, а који предвидја да ће Кина у наредних 30 година увозити готово 70 милијарди кубних метара руског гаса годишње, пренела је агенција АФП.

Двојица лидера ће током дводневне Путинове посете Шангају такодје присуствовати регионалном безбедносном форуму где ће разговарати са лидерима Монголије, Ирака и Авганистана, као и почетку заједничких вежби руске и кинеске морнарице у Источном кинеском мору.

Са Путином ће у Кину стићи и делегација са више десетина пословних и регионалних лидера, а руски председник ће такодје присуствовати потписивању око 30 споразума, изјавио је његов главни саветник за спољну политику Јуриј Ушаков.

Русија и Кина, обе чланице Савета безбедности Уједињених нација са правом вета, последњих година су радиле на ојачавању медјусобних веза и често сарадјивале у циљу ограничења ширења моћи званичног Вашингтона, наводи АФП.

Француска агенција је подсетила да је прва страна дестинација кинеског председника након преузимања власти прошле године била управо Русија и да је он присуствовао отварању Олимпијских игара у руском зимовалишту Сочију.

Ово је шеста званична посета руског председника Кини, подсећа Итар тас.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Кина осуђују „језик једностраних санкција“

* Обавезна поља