rusija-kina 1Руска и кинеска војска брзо смањују своју технолошку заосталост за оружаним снагама САД, оценили су војни стручњаци за вашингтонски лист „Хил“.

Према речима тих експерата, ново оружје Русије и Кине може ефикасније да открије и погоди америчке авионе и бродове. Циљ Москве и Пекинга је да натерају Оружане снаге САД да се повуку од њихових граница, пише лист.

– Између осталог, Русија изазива САД на Балтику, где последње време не даје мира америчким бродовима и авионима – наводи се у чланку.

Након Хладног рата САД се нису суочавале са противником који је имао арсенал високопрецизног оружја, навео је Марк Газингер из Центра за стратешке и буџетске процене.

– САД су могле да искористе војне базе недалеко од граница противника, јер ваздушних и ракетних претњи за те базе није било. Сада се све мења – рекао је он.

Експерти сматрају да је подводна супериорност САД такође под знаком питања. Кина значајно развија своје подморнице, а руске подморнице све активније врше патроле. – Напредни системи ПВО се налазе у читавом свету. Подморница има све више, оне су све тише и тешко их је открити – навео је заменик шефа министарства одбране САД Роберт Ворк.

 

У вези са тим, Пентагон намерава да развија високопрецизно „невидљиво“ оружје као што је бомбардер Б-21. Осим тога, САД намеравају да повец́авају технолошки ниво својих савезника, пре свега Велике Британије.

Ипак, према мишљењу аналитичара, опасност за САД је сувише дуга и комплексна процедура куповине оружја. Противници САД ц́е добити супериорност, не у квалитету, вец́ у квантитету наоружања.

– Како су Руси говорили за време Хладног рата, количина је исто квалитет. Кинези могу толико тога да спусте у воду да ц́е наша технолошка супериорност бити угушена – нагласио је аналитичар Института за проучавања рата Крис Хармер.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Кина отресају Амере са граница

* Обавезна поља