putin_govo_text_4Русија неће допустити да њени интереси буду оштећени, наставиће да брани норме међународног права и бориће се за своје суграђане по читавом свету. Такав вектор спољне политике Владимир Путин је задао на састанку у Москви са руским амбасадорима и сталним представницима. Како ће дипломате решавати задатке које је поставио председник, говоре експерти.

Свет је престао да буде једнополарни, али нису још сви то схватили. Појавио се низ глобалних центара утицаја, и њихове интересе опасно је игнорисати. Сличан став води ка озбиљном дисбалансу. Један од таквих центара су Русија и Кина. На Русију ипак настављају покушаје притиска, између осталог због украјинске кризе, истиче директор Института за стратешко планирање Александар Гусев.

Прилично је тешко вршити притисак на Русију по дефиницији. Али САД у великој мери врше на њу притисак, сматрајући да може да се уведе трећи пакет санкција. Али овде има одређено ”али” које су изразили лидери европских држава на самиту Велике седморке у Бриселу, одржаном 4. јула. Лидери су рекли ”не” САД, и трећи пакет санкција за сада се не чини вероватним.

Ситуација са трећим пакетом у том смислу је врло индикатвна, убеђени су ексерти. У стварности Европа у многоме зависи од Русије — и у погледу економије, и у погледу геополитике. Москва подржава баланс снага у Европи, и тамо то знају, каже генерални директор Центра за политичко информисање Алексеј Мухин.

Русија је и даље један од главних елемената стабилности у Европи. И Европљани су то оценили: и напоре Владимира Путина и руског МИП у том правцу. Надаље зближавање става Русије и ЕУ, без обзира на став Брисела и оних земаља које су сателити САД, биће неизбежно. То су лоше вести за САД, које покушавају да прошире војно присуство у ЕУ и труде се да прикоче развој европске економије уз помоћ формирања центара деструктивног утицаја на територији Европе, као сад у Украјини.

Експерти говоре о неколико главних тачака у реализацији задатака које су постављене пред руским дипломатским корпусом. Као прво, то је наставак актуалног политичког курса, независног и у оквиру међународног права. Став Русије ће постати још више усмерен на одбрану интереса државе. Тим поводом Владимир Путин је у свом излагању дао две врло важне изјаве, каже Алексеј Мухин.

Ако Парламентарна скупштина настави ”испаде”, Русија ће напустити ову институцију. Такву изјаву Путин је први пут дао. Друго: Русија је већ припремила преоријентисање своје економије, између осталог на Исток. То је важан сигнал за ЕУ, која се припрема за пробој после завршетка финансијско-економске кризе.

Друга неопходна тачка је формирање правилног имиџа земље у свету: Русију и њен став треба да узимају у обзир. То је важан фактор отпора политици одвраћања коју спроводе САД, подвукао је Александар Гусев. Русија постаје узор правилног понашања озбиљне политичке силе на међународној сцени. Управо на Русију обраћају пажњу многе земље које се колебају у свом ставу око акутних светских питања. Што се дуже РФ буде придржавала спољне линије понашања, то ће већи међународни углед стежи, више ће партнера привући.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија неће дозволити да њени интереси буду оштећени

* Обавезна поља