МОСКВА – Москва је забринута због заоштравања политичке кризе у Македонији и позива Запад да прекине са грубим мешањем у унутрашње ствари те земље, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Запад преко албанске мањине покушава да доведе на власт у Скопљу поражену опозицију, која је ставила потпис на ултимативне захтеве Албанаца који воде ка поткопавању уставног уређења те земље. Наставак деструктивних покушаја да се наметну споља шеме које су у супротности са вољом македонских бирача могу само да погоршају ситуацију”, наводи се у саопштењу.

„Потребно је прекинути мешање споља у унутрашње ствари Македоније, поштовати право македонских грађана да самостално решавају своју судбину у складу са основним демократским начелима.„

У руском спољнополитичком ресору навели су да се „погоршава политичка криза у Македонији која је испровоцирана грубим мешањем споља у унутрашње ствари те земље.„

Руско министарство додало је да Македонци, уз активну подршку европског руководства и НАТО, покушавају да наметну „албанску платформу”, припремљену у Тирани.

„Изазива посебну забринутост то што су у ту аферу умешане власти једнострано проглашене независне државе Косово. Сматрамо да је таква политика врло опасна, и да може да уништи македонску државност и дестабилизује цео Балкан”, наставља се у коментару руског Министарства спољних послова.

Могерини позвала Иванова да повуче одлуку

СКОПЉЕ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини завршила је посету Скопљу позивом председнику Македоније Ђорђу Иванову да повуче своју одлуку о додељивању мандата за састав владе и поруком да је ЕУ посвећена евроинтеграцијама те земље и целог региона Западног Балкана.

Она је додала да је током састанка са политичким лидерима и председником Македоније разговарала и о томе како изаћи из политичке и институционалне кризе у земљи.

Могерини је позвала Иванова да преиспита своју одлуку да не додели мандат за састав нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву и да је повуче у интересу свих грађана, као и да у складу са уставом, како је рекла, повери мандат кандидату партије која има већину у парламенту.

„Демократска правила предвиђају поштовање воље већине и позивамо председника Ђорђа Иванова да преиспита своју одлуку о додељивању мандата за формирање владе”, изјавила је вечерас у Скопљу Могерини.

Како је јавио извештач Танјуга, она је додала да ЕУ жели да укаже као пријатељ Македоније на радње које представљају, по њиховом мишљењу, озбиљно кршење демократских принципа и демократског духа устава Македоније.

Могерини је оценила да сви политички лидери имају обавезу да ублаже реторику и избегну да политичка и институционална криза у земљи прерасте у међуетнички или политички сукоб.

„Земља није изложена спољних претњама, већ неким унутрашњим проблемима. На лидерима земље је да преузму одговорност и извуку је из тога”, нагласила је Могерини.

У посету Македонији, нагласила је, дошла је како би послала јасну поруку да је Унија посвећена евроинтеграцијама ове земље и целог региона.

„Ми смо озбиљни по том питању, наша врата су у потпуности отворена, и желимо да ова земља постане чланица Уније”, рекла је Могерини.

Сматра да је земља на путу ка ЕУ изгубила превише времена, те поручује да је питање да ли политичко руководство жели да „настави да губи време” или гледа ка будућности.

Она је додала да је имала и веома добар састанак са организацијама цивилног друштва оценивши да је њихов рад „изванредан”.

Могерини је навела да ће пренети утиске о својој посети Македонији министрима свих 28 држава чланица ЕУ у понедељак у Бриселу, као и шефовима држава и влада у среду.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност поручила је да ће Унија и цела међународна заједница бити на страни Македоније и њених грађана како би, како је рекла, „коначно напредовали” на путу ка ЕУ.

„Они који ме знају знају да сам можда најбољи пријатељ и најбољи спонзор тога да уведемо цео регион у ЕУ”, истакла је Могерини напоменувши, међутим, да је неопходно да земља има снажне институције и да буде уједињена.

Иванов је одбио да мандат за састав нове владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву, иако је та странка са још две албанске партије – ДУИ и БЕСА, обезбедила 67 посланичких места у парламенту, шест посланика вишсе од неопходних 61.

Иванов је у среду рекао да му ни Устав ни савест не дозвољавају да повери мандат Заеву за састав нове владе јер је, како је рекао, изненађен платформом албанских партија која крши независност и сувереност Македоније.

„Платформа албанских партија је припремана у некој другој земљи и уз посредовање друге државе. Садржај те платформе је супротан Уставу Македоније”, рекао је Иванов истакаваши да је са позиција ове платформе Македонија угрожена, а јединство и независност доведени у питање.

Иванов одбио позив Могерини да мандат повери Заеву

Из кабинета македонског председника Ђрођа Иванова вечерас је након његовог сусрета са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини саопштено да он не може да прихвати њен позив да мандат за формирање македонске владе повери лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Како је саопштено, Иванов је Могеринијевој рекао да он није у позицији да то учини, наводећи као разлог прихватање Тиранске платформе од стране Заева.

„Председник Иванов је рекао да, у складу са уставом, неће именовати за мандатара неког ко преговара на основу платформе стране земље која се користи за уцењивање Македоније, угрожавање њеног суверенитета, независности и унитарног карактера”, наводи се у саопштењу.

„Та платформа представља постизборно кршење устава и оквирних споразума из Охрида и ставља Македонију у субверзивну позицију и у положај зависности од стране земље. Грађани су гласали за европске реформе а не за страну платформу”, додаје се у саопстењу из кабинета Иванова, пренела је МИА.

Он је такође указао на одсуство међународне званичне осуде такве платформе која представља мешање у унутрашње ствари Македоније.

Заев – Иванов извршио државни удар

СКОПЉЕ – Лидер македонских социјалдемократа Зоран Заев изјавио је да је председник Македоније Дорђе Иванов „извршио државни удар” одлуком да му не додели мандат за састав нове владе.

Иванов мора да повуче одлуку и додели мандат за формирање нове владе, будући да га устав обавезује на то да не сме да негира већинску вољу грађана преточену у 67 мандата посланика, поручио је Заев у обраћању јавности, јавила је МИА.

„Иванов је увукао Македонију у дубоку кризу са несагледивим последицама по државу и грађане”, рекао је Заев и додао да шеф државе на тај начин спречава легалан и легитиман трансфер власти.

Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније, позвао је грађане да остану мирни и на линији демократских процеса који воде ка формирању нове реформске владе у Македонији која ће се, како је рекао, фокусирати на реалне потребе грађана и државе, као и на владавину права.

Упркос свим притисцима међународне заједнице на Ђорђа Иванова да мандат за састав нове владе да лидеру СДСМ Зорану Заеву, који је, заједно са албанским странкама, прикупио 67 посланичких потписа, шест више од неопходног 61, македонски председник је одбио то да учини.

То се догодило дан уочи посете шефице европске дипломатије Федерике Могерини Скопљу.

Ово одбијање Иванова ођекнуло је као бомба, судећи по насловима домаћих македонских и страних електронских медија, а суштина је одлуке Иванова да, како је рекао, не може да повери мандат некоме ко угрожева независност и суверенитет Македоније.

Давање мандата за састав нове владе Заеву, од Иванова су тражили европски комесар Јоханес Хан и Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Иванов је притом пре свега истакао да је реч о платформи албанских партија, којима су оне условиле подршку Заеву.

Албанци су, наиме, платформу за подршку новој македонској влади донели још у јануару уз подршку званичне Тиране, па се тај документ у Скопљу још назива „Тиранска платформа”.

Реч је о платформи коју су усвојиле три албанске партије ДУИ, покрета Беса и коалиције Алијанса за Албанце, а којом се, између осталог, тражи увођење албанског као службеног језика, решавање спора око имена Македонија, отварање дебате о застави, химни и грбу Македоније, као и равномерна заступљеност Албанаца у државним структурама.

Позива се и на усвајање резолуције о Собрању којом се, како се тврди, осуђује „геноцид над албанским народом у Македонији” у периоду 1912. до 1956. године, пренела је македонска телевизија Телма.

Платформа подразумева седам главних тачака, међу којима се истиче да Албанце треба сматрати конститутивним народом Македоније.

Захтева се и употреба албанског језика на свим државним нивоима, као и да у Уставу треба да стоји да су званични језици Македоније „македонски са својим ћириличним писмом и албански са својим алфабетом”.

Албанци захтевају и дебату о застави, химни и националним симболима, „тако да они одражавају мултиетничност друштва и етничку једнакост”.

Такође, Албанци траже и стварање „интегрисаног граничног управљања” на границама са Косовом и Албанијом, што се може протумачити као покушај стварања „велике Албаније”.

Експерти су захтев за двојезичност окарактерисали као „небулозан и антиуставан предлог”, као и да је та платформа „озбиљан ударац на јединство Македоније, уништавање концепта цивилног друштва и рестаурацију националних позиција што доводи до бујања национализма”.

Питање „двојезичности” је окарактерисано и као први корак ка федерализацији и распарчавању државе, као и да Македонија никада не би могла да буде двонационална држава, пошто у њој живе и грађани других националности.

Поново протест иницијативе За заједничку Македонију

У Скопљу је вечерас почео још један протест грађанске иницијативе „За заједничку Македонију” испред зграде Владе, преносе македонски медији.Протест ове иницијативе се одржава и у Охриду, јавила је агенција МИА.Учесници протеста су решени да истрају у напорима за очување јединства и одбрану устава, наводи МИА.

Хан: Сви лидери, па и председник морају поштовати исход избора

БРИСЕЛ – У демократији морате признати парламентарну већину чак иако вам се не свиђа, поручио је високи комесар ЕУ за проширење и добросуседску политику Јоханес Хан, после одлуке македонског председника Ђорђа Иванова да не да мандат за састављање нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Хан је преко Твитера поручио да „сви лидери, укључујући председника морају да поштују исход недавно одржаних избора”.

У саопштењу објављеном на сајту Европске комисије, Хан је такође навео да „у демократији морате признати парламентарну већину чак иако вам се не свиђа”.
Он је додао да очекује да сви политички лидери и институције дозволе да демократски процес тече својим током а у интересу грађана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија реаговала на грубо мешање Запада у македонску кризу

* Обавезна поља