МОСКВА – Русија и Сирија потписале су споразум о проширењу територије и модернизације руске војне поморске базе у сиријској луци Тартус на Средоземном мору у наредних 49 година, саопштила је данас руска влада.

„Актуелни споразум биће на снази 49 година и може бити аутоматски продужен за још 25 година, ако ниједна страна не упути писано обавештење дипломатским каналима 12 месеци унапред о намери да га оконча”, каже се у документу, преноси ТАС С.

Споразум предвиђа да ће убудуће 11 руских ратних бродова моћи да буде стационирано у бази Тартус у исто време, наводи се у објављеном документу, наводи Ројтерс.

Споразум обухвата сиријско море, унутрашње воде и луке, потписан је 18. јануара, али је објављен данас, преноси Спутњик.

Према документу, за спољну заштиту обалских граница пункта задужене су снаге Сирије, док ће спољне морске границе штитити руске војне снаге, које су задужене и за противваздушну одбрану.

Русија, према споразуму, има могућност да изван пункта размешта привремене мобилне јединице за заштиту и одбрану луке Тартус.

Руска страна, такође, има право да ремонтује, усавршава, реконструише и уклања непокретну имовину, да се бави капиталном изградњом и да поставља пловне пристане, као и да изводи подводне радове у луци Тартус у Сирији, наведено је у споразуму.

Сирија је преузела на себе решавање примедби трећих страна у вези с делатношћу пункта за материјално-техничку заштиту руске војне морнарице у Тартусу. Пункт има пуни имунитет у односу на сиријску јурисдикцију, наводи Спутњик, преноси Танјуг.

Русија и Сирија потписале су протокол за споразум о авио-бази Ваздушно-космичких снага Русије у Сирији, који подразумева размештање руских авиона на делу аеродрома Хмејмим, следи из текста протокола, који је данас објављен на порталу за правне информације.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија и Сирија потписале споразум о луци Тартус

* Обавезна поља