svemirska stanicaМОСКВА – Русија не намерава да продужи коришћење Међународне свемирске станице после 2020. године, као што предлажу САД, пошто планира да усмери те ресурсе у друге свемирске пројекте, рекао је новинарима потпредседник Владе РФ Дмитриј Рогозин.

„Према нашем плану, МСС нам је потребна до 2020. године“ – казао је Рогозин.

„После 2020. године желимо да искористимо средства за друге свемирске пројекте“ – казао је Рогозин.

Он је истакао да трећина буџета Роскосмоса иде на свемирске летове са људском посадом.

Вице-премијер Русије је истакао да „руски део МСС може да постоји самостално, независно од америчког, док амерички део не може да постоји без руског “.

По Рогозиновим речима, зависност између Русије и САД поводом пројекта МСС јесте узајамна, али је већа са стране САД, пошто они немају сопствена средства за слање астронаута на орбиту.

Реагујући, Американци су поручили Москви да су – упркос санкцијама које је Бела кућа увела Русији – за наставак „космичке сарадње“.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки изјавила је САД рачунају на наставак те сарадње „укључујући и Међународну свемирску станицу“.

Представник NASA Алард Бутел нагласио је да од Русије још није добијено званично саопштење о прекиду сарадње од 2020. године.

Повинујући се првим санкцијама Беле куће против Русије, NASA је пожурила да објави да прекида сарадњу, али је потом саопштила да се то не односи на неке заједничке пројекте – оне за које су заинтересовани сами Американци.

Имајући у виду и Рогозинову најаву да Русија од 1. јуна гаси 11 станица америчког навигационог система на својој територији, члан Савета Федерације (горњег дома руског парламента), Игор Морозов је објаснио да се ради о потезима којима Русија одговара на покушаје САД да санкцијама подрију њену финансијско-кредитну сферу.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија уводи свемирске санкције

* Обавезна поља