sergej-lavrovМОСКВА – Званична Москва је званично упозорила САД да се не мешају у унутрашње ствари Украјине.

Ово је саопштио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Истовремено је нагласио да је – у паузи међународне мировне конференције Женева-2 – о ситуацији у Украјини разговарао са америчким државним секретаром Џоном Керијем.

„Скренуо сам пажњу колеги Керију да је сада веома важно не мешати се у процесе у Украјини и избгеавати све изјаве које могле да погоршају ситуацију. Надам се да ме је добро чуо“ – рекао је руски министар иностраних послова.

Лавров је о Украјини разговарао и са Кетрин Ештон и министарском спољних послова Италије Емом Бонино. О тим сусретима је рекао:

„У оба разговора сам осетио да постоји веће разумевање – у сваком случају, веће него пре месец дана – опасности од кокетирања са украјинском позицијом само зато да би јој се пружила подршка против актуелне власти у Кијеву. Показан је интерес да се помогне смиривању ситуације и разумевање да је могу разрешити једино сами Украјинци“.

Лавров је још подвукао: „Крајње је важно да споља не долази ништа што би опозиција, а нарочито распојасани бојовници, могли да доживе као охрабривање, а своје акције – као деловање које се ослања на некакво европско расположење“.

Готово истовремено се огласио и стални представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин.

Он је прво оценио да Сједињене Државе покушавају да изврше притисак на владу Украјине и да делују „провокативно“, па нагласио: „Мислим да САД, на жалост, делују према Украјини у веома провокативном маниру. Вашингтон покушава да изврши притисак на владу у Кијеву, поред осталог – и анулирањем виза низу украјинских фукционера и високих чиновника који су, како је тврдила портпаролка Стејт департмента Мери Харф, тобоже криви за употребу силе против демонстраната. То је политика која једва да узима у обзир интересе украјинског народа. Јер, кад државни врх Украјине покушава да предузме мере да спречи разарање Кијева – САД траже да се специјалне полицијске јединице повуку из главног града земље! Како да се на такав захтев гледа“?


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија званично упозорила САД да се не мешају

* Обавезна поља