Амбасада Руске Федерације у БиХ поновила је да не признаје легитимитет Кристијана Шмита као високог представника јер при предлагању његове кандидатуре није испоштован принцип консензуса и није добијено одобрење Савета безбедности Уједињених нација.

Амбасада је на свом Фејсбук профилу објавила коментар у вези са њеном нотом о непризнавању легитимитета Шмита као високог представника, наводећи да су због тога оптужени да таквим ставом покушавају да дестабилизују БиХ.

– Али управо најновији пример својевољне измене у кривичном законодавству јасно показује ко дестабилизује ситуацију, притом не само у БиХ, већ и далеко изван њених граница – наводи се у коментару Амбасаде Русије.

Заправо, како се истиче, дестабилизацијом се бави тај ко грубо крши међународно право и Дејтонски споразум — директно или посредно.

– Ми нисмо против господина Кристијана Шмита. Ценимо његову политичку тежину, узимамо у обзир знање и искуство пословања ‘на балканском смеру’. Али према Кристијану Шмиту није испоштован принцип консензуса при предлагању његове кандидатуре, нити је добијено одобрење Савета безбедности УН-а. Стога је за нас нелегитиман као високи представник – каже се, између осталог, у коментару Амбасаде Русије у БиХ.

Како се оцењује, високи представник и његова канцеларија одвојили су се од дејтонске агенде, а Дејтон се користи као „параван“ за спровођење себичне геополитичке агенде која не одражава тежње читавог друштва у БиХ.

– Зато се ОХР претворио у ‘робота’ који је одавно изгубио дејтонску улогу стрпљивог посредника у процесу стабилизације – поручено је из руске Амбасаде.

Кристијан Шмит на првој конференцији за медије по доласку у БиХ, 04. август 2021. – Фото: Снимак екрана/Јутјуб/tvk3

Амбасада је подсетила да читав низ докумената – Општи оквирни споразум за мир у БиХ, резолуције Савета безбедности УН-а, документи Савета за спровођење мира и његовог управног одбора и, на крају крајева, устаљена пракса – предвиђа следећу процедуру за избор високог представника.

Управни одбор (раније на нивоу министара спољних послова, затим на нивоу политичких директора, сада сматрају да је довољан ниво амбасадора у Сарајеву) вршио је – искључиво путем консензуса – избор кандидата за високог представника, који је затим био потврђен резолуцијом Савета безбедности УН-а.

Напомиње се да су управо на тој процедури инсистирали западни партнери.

– И јасно је зашто. Сваки пут су морали добити одобрење Савета безбедности УН-а како би високи представник могао да користи цели арсенал својих овлашћења. Што се тиче консензуса, подсећамо да је ова процедура била испоштована чак и према Педију Ешдауну, са чијом се кандидатуром Москва у почетку није слагала. Но, као резултат мукотрпног дипломатског рада, био је постигнут споразум. Притом, ретроспективно, Ешдаун, благо речено, за нас није био идеалан – наводи се у коментару.

Што се тиче одобрења Савета безбедности УН-а, управо су се западне колеге „пробудиле“ када су виделе да Кристијан Шварц Шилинг нема одговарајућу резолуцију Савета безбедности УН, наводи се даље и додаје да је онда био смишљен облик размене писама између генералног секретара УН-а и председника Савета безбедности УН-а као „плацебо“, како би барем на тај начин осигурали његову легитимност.

– Сада је овај преседан изврнут и искоришћен као наводни доказ да нема потребе за резолуцијом за Кристијана Шмита – констатовала је Амбасада Русије.

Кинеска амбасада у БиХ – Шмит је нелегитиман

Амбасада НР Кине у БиХ званично је потврдила Срни да је упутила дипломатску ноту у којој се наводи да власти ове земље не прихватају легитимитет Кристијана Шмита као новог високог представника у БиХ.

– Амбасада НР Кине у БиХ је у ноти одговора ОХР изнијела став да с обзиром да није усвојен нацрт Резолуције о именовању високог представника који су предложиле Кина и Русија на Савјету безбједности УН, кинеска страна сматра да именовање новог високог представника није легитимно – наводи се у одговору Амбасаде Кине у БиХ на питање Срне о дипломатској ноти.

Како су раније пренијели федерални медији нота Амбасаде НР Кине упућена је на адресе Канцеларије високог представника у БиХ и Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је раније да његова земља не признаје легалност и легитимитет Шмитовог избора и поручио да не намјерава сарађивати са Шмитом.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Руска и кинеска амбасада у БиХ о нелегитимности Шмита

* Обавезна поља